Struka ispod politike

3
1077
Foto: printscreen (ozzonpress.net)

Okreni-obrni, ali ovo što se u poslednje dve godine dešava sa Moravom, samo je kulminacija nepunih sedam decenija neodgovornosti i nemara. Od početka posleratne industrijalizacije svedoci smo da u reku, ko hoće i kad god mu se prohte, nekažnjeno baca i ispušta sve i svašta, a da to nije doticalo ni ondašnju, ni vlast koja ju je nasledila, pa zašto bi i ovu današnju na čelu sa čačkonačelnikom Milunčetom. Nema sumnje da su neodgovornost, bahatost i sklonost ka ulepšavanju stvarnosti nešto što se neraskidivo vezuje za političare i vlast, ali samo po sebi se nameće pitanje šta je sa onima koje Srbistanci iz svog džepa plaćaju da brinu o njihovom zdravlju.

Tada i sada postojalo je nešto što se onda zvalo drugačije, a danas Zavod za javno zdravlje. I tada i sada, radnici te institucije revnosno su kontrolisali kvalitet moravske vode i radili analize. Samo za sve ove decenije vinovnici brojnih zagađenja Morave, čak i u vreme kada se voda iz priobalja koristila za piće, su ostajali nepoznati i naravno nekažnjeni. Baš i danas kada su svima usta puna ekologije. Teško je poverovati u to da je ondašnjim kao i današnjim radnicima Zavoda nedostajalo stručnosti. Da nisu tačno znali i znaju koje hemikalije se u kojoj fabrici koriste u proizvodnji. Stoga se samo po sebi nameće pitanje šta je onda problem?

Ako je u vreme socijalizma po meri čoveka važila deviza ko drukčije kaže kleveće i laže, pa se sve što ne ide u prilog vlasti karakterisalo i sankcionisalo kao uznemiravanje javnosti, šta je po sredi danas, nepune dve decenije posle “demokratskih” promena? Nije deviza novih “demokratskih” vlasti bila da je struka iznad politike? Pa ipak uprkos tome to kao da se ne smatra radnike Zavoda za javno zdravlje koji svojim saopštenjima o kvalitetu moravske vode dovode u pitanje zdrav razum Čačana?

Da Vas podsetimo:  Molitva za žrtvu

Biće ipak da sa stepenom obrazovanja i stručnosti u tvorevinama poput Srbistana raste i sklonost ka trulim kompromisima i nagonu za dupeuvlačenjem vlastodršcima, pa zašto bi onda novi direktor Zavoda, a znamo kako se u Srbistanu postavljaju direktori, bio izuzetak. Biće da srbistanski politikanti svih kalibara moralne principe doživljavaju kao diskvalifikacionu manu. Stoga ne čudi uporno gromoglasno ćutanje članova čačanskog ogranka Zelene stranke povodom svega što se već više od dve godine dešava sa Moravom, a koji, sudeći na osnovu objava na fejs buku, i dalje postoji.

Sve u svemu, kada malo bolje razmislimo o tome što nam se dešava, šta živimo i preživljavamo, ne čudi što mnogima vrlo često na pamet padne antologijska replika Dragana Jovanovića iz filma Profesionalac:

– Nije Milošević kriv, mi smo krivi. Mi smo …

Aleksandar Arsenijević
Izvor: ozonpress.net

3 KOMENTARA

 1. https://youtu.be/N5xB9pwZnx0 1h 39minuta BEZ USTRUČAVANJA – Mila Alečković: Možda će se digitalizacijom rešiti da groblja više ne glasaju?Gost emisije:

  – Mila Alečković (psiholog)

  Podržite naš rad ukoliko ste u mogućnosti!
  Uplata preko PayPal – slobodnaprodukcija@gmail.com
  Uplata na račun – 160-5800100950337-43 Banca Intesa A.D.
  Hvala Vam svima što podržavate naš rad!

 2. Braneći Srbiju i Srpski Narod SLOBODAN MILOŠEVIĆ se suprotstavio najvećim svjetskim silama tog vremena….Americi i NATO savezu!! Njegova odbrana je bila toliko čvrsta da su Drzava i Narod ostali sačuvani, ali zahvaljujuci kukavicama, huljama i izdajnicima stradao je sam Milošević !! Milošević je bio simbol odbrane Srbije , a zadatak spomenutih kukavica, hulja i izdajica do dan danas je ostao da, stalno i u svakoj prilici svaljuju svaku krivicu za sve i svašta na ex predsjednika – posredno na Srbiju !!! Od tuda potice i cinična, lazno satirična , izfabrikovana fraza “ Nije Milošević kriv, mi smo krivi….“ ! Nije bitno da li se govori o čistoći vode ili nekim dalekim zvijezdama, uvjek se mora naći način ili citat iz nkog filma da se napakosti Miloševiću, a time i Srbiji iz tih teških vremena !! Pitam se samo da li ti jadnici, uopće mogu da dokuče da pravi cilj napada i nije Milošević već Srbija ……….ili je to ipak isuviše teško za takve ……………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime