ŠtrumpfoSrbija

0
2277

Daleko negde iza sedam gora u kojima živi Kalimero, iza devet mora u kojima gospodare Snorkijevci, iza pustinje po kojoj šparta Brzi Gonzales i ptica trkačica “Bi-Bip”, iza pećine u kojoj žive Nindža kornjače i Splinter, iza ostrva kojim gospodari Kapetan Kuka, iza čarobne šume u kojoj žive Bombončići, ima jedna neobična državica, ŠtrumpfoSrbija. Golim okom nevidljiva, ali poznata.

Po slobodi svih onih koji je naseljavaju. Po bezbednosti i sigurnosti. Po večitom iščekivanju. Po “nadi” koja je u njoj sahranjena. Po tome što svi moraju da žive srećno i da vazda budu nasmejani i vredni. Po tome što je u njoj zabeležena jedinstvena genetska mutacija, te su mnogi stanovnici postali beskičmenjaci. Amebe. Dišu površinom tela. Razmožavaju se bespolno i kreću se tako što se prelivaju sa mesta na mesto. U nepovoljnim uslovima (bez dovoljno hrane, vode, vazduha) oni se učaure, pa im gotovo ništa i ne treba da bi preživeli. Mutacija je uzela maha, pa se očekuje da u vrlo kratkom roku i svi stanovnici postanu učaureni, a živi.

STANOVNICI DRŽAVICE

U toj državici žive Štrumpfovi, Gargamel, Gargamelčići i mačak Azrael.

Štrumpfovi su u suštini dobar i pokoran narod. Ukoliko se zanemari da su mnogo lenji, neradni, mrzovoljni, da mnogo spavaju, banče po kafanama, odmaraju, uzalud troše vreme, da uvek očekuju da im neko nešto završi i odradi, može se zaključiti da su laki za pripitomljavanje i dresiranje. Vrlo često biraju Velikog Štrumpfa koji ih izvlači iz svih gluposti, kome se obraćaju uvek kada su u nevolji, koji im otvara oči kada ne vide, a često nešto ne vide!

VELIKI ŠTRUMPF

On je najvredniji, najpametniji, najnačitaniji i nikada ne spava, jer sto mu Štrumpfova, o njima mora da brine i danju i noću. Gotovo da radi za sve njih. I misli. Kako Štrumpfovi ne znaju šta znaju da rade i da li uopšte nešto i znaju, Veliki Štrumpf je naročito spreman u tim dilemama da im pomogne. Odredi ko će šta da radi, kako će da radi i koliko će da radi. Štrumpfno skroz. Ljute se samo oni koji misle da umeju da rade svoj posao i ne žele da im Veliki Štrumpf pomaže. Takve nezahvalnike Veliki Štrumpf dobro zapamti i čeka pravu štrumpfpriliku da im pokaže gde im je mesto.

Da Vas podsetimo:  Utakmica Srbija - Brazil ili Kosovo i Metohija? Šta nam je važnije?

Veliki Štrumpf ume da sprema i čarobne napitke i baca čini. Kuva ih u ogromnom kotliću uz izgovaranje nepoznatih reči za ostale Štrumpfove. Često ga slušaju dok priča tim čudnim jezikom i dive se koliko je uman i raduju se što su takvog izabrali. Napitke začinjene činima svakodnevno daje tim malenim pokornim stvorenjima da takvi i ostanu. Iste  baca po potrebi na Gargamela, Gargamelčiće i mačka Azraela. U stvari Veliki Štrumpf tako zove sve neprijatelje svojih Štrumpfova, pa bili to i sami Štrumpfovi. A najčešće i jesu! Nekada ni sami Štrumpfovi nisu sigurni ko su oni, ali im uvek odzvanja ta rečenica od tog nekog Gargamela: „Kako mrzim Štrumpfove. Pohvataću ja vas. Naći ću vaše tajno selo, makar mi to poslednje bilo. Ahahfgigogogo“.

(PRERUŠENI) GARGAMEL

Hvata ih strah i paranoja, jer Gargamel može da bude i njihov prvi komšija Štrumpf.  Sigurni su već, da svi oni koji mrze velikog Štrumpfa, su zapravo Gargameli. U tom strahu da ih neki Gargamel ne štrumpfuje, počeli su da se uhode komšije i rođake. Da gledaju krišom kroz prozore. Da otvaraju hiljade očiju i ušiju, da bolje vide i čuju. Za nagradu dobijaju dodatnu dozu začaranog napitka, od koga postaju još spremniji da brane čast Velikog Štrumpfa i svog malog sela.

Veliki Štrumpf svakodnevno u večernjim satima, okuplja sve Štrumpfove i prenosi im informacije. Na koga treba sumnjati. Ko je kriv. Da li se pojavio novi Gargamel. Da li su se i mačke nakotile. Govori im da još malo moraju da trpe i stegnu kaiščiće i da ne smeju da prestanu da veruju u njegove reči. I da treba da ga podržavaju u toj bobi protiv zla koje se namnožava. Nakon besede svi dobijaju da piju čarobni napitak. Čarobno štrumpfno!

Da Vas podsetimo:  Da li je masakr u osnovnoj školi posledica posrnulog društva?

Štrumpfovi su inače niskog rasta, jedino je Veliki Štrumpf visok. I niko ne sme toliko da naraste, zato se u napitak stavlja malo praha koji usporava rast.

TRI BOJE SELA

U zavisnosti od posla kojim se bave, takve uniforme i nose. Pa je celo selo u tri boje: crvenoj, plavoj i beloj. Nije zbog ljubavi prema zastavi sela, ili zbog prepoznavanja, već zbog uštede. Tako da se niko ne žali što za svoj rad nisu mesecima primili ni jedan jedini štrumpfdinar. Veliki Štrumpf ih sve vremena na vreme obraduje ogromnim prodavnicama koje otvori u selu. Uvek odabere najestivije i najveće pečurke u kojoj smesti te prodavnice u kojima ima svega i svačega, tako da Štrumpfovi mogu da gledaju koliko žele. I bale. I gutaju knedle. Mogu celu porodicu da dovedu da šetaju i maštaju kako će izgledati kada dodju ta bolja vremena i kada će bez problema moći da izdvoje koliko god štrumpfdinara, da mogu da kupe i oklagiju i dasku za seckanje.

Štrumpfete, dame Štrumpfovi, su vrlo uvažene i poštovane u selu. Od skora čak mogu i u vojsku da idu, kao pravi Štrumpfovi. Borile su se godinama za to pravo. Organizovale štrajkove. Rušile pečurke po selu. Navodile potoke da sve poplavi, ali bez uspeha, sve dok se nije pojavio on. Kefalo.

On je pomoćnik Velikog Štrumpfa, misli da je najinteligentniji i da sve ume. U stvari, Kefalo je stručnjak ama baš za sve. Lako ga prepoznaju, jer jedini u selu nosi velike naočare jer su u pitanju još veće dioptrije. Kefalo je po potrebi i Štrumpf Snevko. Jednom je postao Astroštrumpf i posetio drugu planet, što ostali Štrumpfovi itekako primećuju i duboko veruju da povremeno komunicira sa vanzemaljcima. Zato kažu da ga ima tri komada. Treći je Smorko, a nekada se zvao Luftika. Kada ga to uhvati onda voli da spava i drema. SmorŠtrumpf.

SVI ŠTRUMPFOVI ŠTRUMPFOVI

Trapa je smotan Štrumpf. Inače je najbolji ortak sa Kefalom. Hobi mu je sakupljanje kamenja. Otuda i kotrlja slovo “r”.

Da Vas podsetimo:  KO JE KRIV ZA SISTEM VOLOVSKOG DRUŠTVA?

Štrumpf Gruber, radi najteže poslove u selu i sam misli da je najbitiniji, pa ga često Kefalo iznervira. Gruber je najhrabriji Štrumpf i uvek je spreman da pomogne u selu. Kao takvog, Veliki Štrumpf ga često šalje da rešava opasne situacije pune izazova.

Njegov najbolji drug je Štrumpf Munđa ili Kuckalo ili Čekićar. On je glavni majstor u selu. Popravlja sve. Lepi pločice. Zapoveda opasnim ljudima i medju glavnim Štrumpfovima je. Prepoznatljiv je po olovci koju nosi iza uveta. Vrlo je spretan, pouzdan i pametan. Ima nekoliko izuma: štrumpf mašina za brzo postavljanje pločica; štrumpf mikrofon za štrumpfete novinarke; štrumpf aparat za kafu i štrumpf nevidiljivi helikopter.

Šaljivko je najveseliji štrumpf. Obožava da smišlja šale i viceve. Često ostale štrumpfove uveseljava pesmom i igrom.

Mrgud je najveća štrumpf prznica. Ciničan je i mrzovoljan: “Mrzim izvođače radova”. “Mrzim javne nabavke”. “Mrzim nekakve klanove, grrr”. Bio je normalan Štrumpf, sve dok ga nije ujela štrumpfmuva i nije uspeo sam sebe da zaleči.

Štrumpfeta Licko je zaljubljena u samu sebe. Bez ogledalcete nigde ne mrda. Kakvi koridori, avioni. “Doštrumpfujte mi ogledalce.”

Štrumpf Svirko svira neprestano. U trubu. Mnogo je uporan. Tako mali je postao veliki, za svojih sedam pečuraka u nadležnosti.

Štrumpf Mazalo je i pesnik i slikar i pisac i novinar i analitičar. Svoje radove uvek nazove “Štrumpfremekdelom”.

Sve prepoznatljiviji je i Štrumpf Gricko. Poznat po tome što se na ŠtrumpfNetu do besvesti raspravlja sa Štrumpfovima, Gargamelima i mačkom Azraelom. Najviše voli da jede štrumpf bobice, pa mu Gruber  stralno preporučuje da vežba kako bi smršao.

I tako. Nekada davno postajalo je šumica u kojoj su u svom malenom selu ŠtrumpfoSrbiji, živela malena stvorenja i zvali su se  Štrumpfovi. I oni su bili dobri. I podobni.  I pogodni. I opijeni. I začarani.

Dakle šuma je još uvek tamo. Ako oslušnete čućete Gargamelov glas, a ako ste dobri možda na trenutak ugledate i Štrumpfove. Tidam-tidam-tidam. Tidam-tidam-tidam.

Rada Karanac

www.kolumnista.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime