Studenti žele da odu iz zemlje

0
717

2fc6536874d03d01910ae07596676bbc_XL

Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Omladinski centar za demokratiju sproveli su istraživanje o stavovima i informisanosti studenata prema životu i radu u inostranstvu. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 597 studenata Univerziteta u Nišu u periodu od 1. do 30. juna 2015. godine.
Foto:dijasporanis.com Foto:dijasporanis.com

Zabrinjavajući je rezultat da 63% ispitanika razmišlja o odlasku iz zemlje. Ipak samo 20% je preduzelo konkretne korake da napusti zemlju, saopšteno je na sajtu Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša.

Zanimljivo je i to da većina ispitanika smatra da bi se vratila u Srbiju nakon 1-5 godina boravka u inostranstvu, dok 78% njih želi da ostane u kontaktu sa Srbijom.

Najveći broj ispitanika rekao je da bi najradije otišao da živi u Nemačku, Sjedinjene Američke Države, Španiju i Norvešku dok su najčešći razlozi za izbor ovih zemalja bolji životni standard i uslovi života, veća mogućnost za nalaženje posla u struci i mogućnost za sticanjem kvalitetnijeg obrazovanja.

Neki od ciljeva istraživanja bili su da se utvrdi koliki procenat ispitanih studenata želi da ode u inostranstvo, koliko njih je preduzelo konkretne korake u tom smeru, koji su glavni razlozi i prepreke za odlazak u inostranstvo, objašnjavaju u Kancelariji.

Najveći broj ispitanika bili su studenti Filozofskog (20%), Pravnog (19%) i Medicinskog fakulteta (17%).

Prosečan uzrast ispitanika je 24 godine, dok je najveći procenat studenata koji su učestvovali u istraživanju sa četvrte (54%), odnosno pete (30%) godine studija.

Još jedna zanimljiva činjenica je da uzorak čini 36% ispitanika muškog i 64% ispitanika ženskog pola od čega 67% ispitanika je iz Niša, dok je 33% iz ostalih gradova Srbije.

Rezultati istraživanja pokazali su da je 97% ispitanika putovalo van zemlje, dok je 13% ranije živelo duže od mesec dana u inostranstvu.

Da Vas podsetimo:  Epidemiološka situacija na Balkanu – ZABRINJAVAJUĆA

Što se tiče Kancelarije za saradnju sa dijasporom, ispitanici smatraju da su najvažniji zadaci Kancelarije saradnja na polju obrazovanja, kulture i sporta, ekonomska saradnja, investicije i poslovna saradnja sa dijasporom kao i informisanje dijaspore o dešavanjima u Srbiji i matice o životu i radu dijaspore.

Zaključak istraživanja je da većina studenata smatra da bi, i pored želje da odu iz zemlje, oni ipak ostali u Srbiji ukoliko bi im bila pružena mogućnost za pokretanje sopstvenog biznisa, bolji životni standard, posao za jednog bračnog druga, kao i veća mogućnost za obavljanje stručne prakse.

V.M.

Niške vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime