Studenti uputili zahteve RTV-u

0
724

Stotinak studenata Univerziteta u Novom Sadu okupilo se ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine iznoseći svoje zahteve u kojima traže „depolitizaciju studenata”, veći medijski prostor za studentske aktivnosti, ali i saradnju isključivo sa „relevantnim studentskim predstavnicima”.

Po modelu studenata iz Beograda, koji su se juče okupili ispred zgrade Radio-televizije Srbije, kolege iz Novog Sada su priredile sličan događaj. Predvođeni studentom prorektorom Igorom Kneževićem i predsednicom Studentskog parlamenta Anom Todorović, studenti su izneli svoje zahteve. Povod za njihovo okupljanje je „javno istupanje takozvanih studentskih predstavnika na organizovanim političkim okupljanima”, odnosno na protestima „Jedan od pet miliona” koji se već gotovo tri meseca organizuju u Novom Sadu.

„Ovom prilikom želimo od javnog servisa depolitizaciju studenata u izveštavanju, kao i sprečavanje svake zloupotrebe studenata i studentskih institucija. Kao drugi zahtev naglasio bih to da želimo da javni servis sarađuje isključivo sa relevantnim studentskim predstavnicima kada su u pitanju studenti. Tražimo veći medijski prostor za promociju pravih studentskih aktivnosti i vrednosti, nešto čime se mi bavimo, a to je borba za poboljšanje studentskog standarda, poboljšanja studentske nastave, kao i promocija projekata koje planiramo da realizujemo u budućnosti”, rekao je Igor Knežević.

Osim navedenih zahteva, zatražen je i sastanak sa direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom.

Prema Kneževićevim rečima, kroz medije se konstantno provlači da studenti zvanično učestvuju u političkim okupljanima i Studentski parlament želi da se ogradi od toga. Na konstataciju da na protestima ipak učestvuju pojedini studenti, Knežević je rekao da je to istina, dodajući:

„Ali to nisu zvanični studenti, odnosno zvanični studentski predstavnici ne učestvuju, to želimo da naglasimo. Želimo da promovišemo studentsku priču i da se ogradimo od učešća u politici i političkim skupovima”, poručio je student prorektor.

Da Vas podsetimo:  Lep dan za izdajnike profesije

Predsednica Studentskog parlamenta Ana Todorović je navela da svaki student ima pravo učešća na protestima i političkim skupovima. Poručila je i da nijedan studentski parlament fakulteta nije učestvovao u organizaciji protesta, pa je apelovala na RTV da proteste ne naziva studentskim.

Kada je upitana da li može da navede konkretnu situaciju u kojoj je RTV naveo da su protesti u Novom Sadu studentski, ona ništa nije rekla, ali je umesto nje odgovor dao Knežević, rekavši da se „konstantno kroz medije provlači da su to, između ostalog, i studentski protesti”.

Studenti će biti primljeni na razgovor sa predstavnicima javnog servisa, a njihovi zahtevi prosleđeni su glavnim i odgovornim urednicima, poručio je direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica. Kako je rekao, sa zadovoljstvom će razgovarati sa studentima o svim temama, pa i o tome kako da isprave ukoliko su nešto pogrešili.

Na pitanje da li nešto od zahteva studenata tumači kao pritisak, Koprivica kaže da „ne vidi tu vrstu uslovljavanja”, te da su oni izrazili svoju želju, a ne zahtev.

Zoran Strika
Izvor: cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime