Stvari se kompikuju!

0
759
Foto: pixabay.com

Moram na početku – kao onaj novokomponovani doktor nauka Aleksandar Martinović, da citiram sebe. U uvodu svoje knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA, 2012. godine, a nekako se to poklopilo i sa dolaskom SNS-a na vlast, sam napisao:

“… Nisam ja ni neki pobornik teorija zavere, ali mislim da, jednostavno, to tako funkcioniše.  Držim da nam oni, u interesu tih svojih strateških ciljeva, čak i izbore kroje, a trenutno neposredni cilj im je da završe ovo sa Kosovom. Mislili su da to mogu da sprovedu sa Tadićem, koji je demokrata po meri, dok nisu shvatili da je on obična akademska zamlata, koja se uz to i primila na lepote vlasti pa, iz straha da to ne izgubi, ne sme da se zameri onima iz (tadašnje) opozicije, jer će ga oni, uz pomoć dežurnih domaćih „patriota“ jednostavno pojesti. Kad su ovi iz Evrope to shvatili, okrenuli su se onim drugima. Ni najmanje im ne smeta što su to bivši radikali, Miloševićevi socijalisti, Mirini julovci – nema to veze, ovi drugi su robusniji i nisu toliko fini kao oni prethodni. Pitanje je samo, ko sme da „proguta žabu“, jer svima njima je Kosovo kamen za vratom. I sad imamo apsurdnu situaciju. Oni prethodni su pali zbog Kosova. Niti su se dopadali domaćim patriotama, na čelu sa ovima koji su sada na vlasti – svaki njihov, pa i najmanji korak, koji bi mogao da bude protumačen da vodi ka nezavisnosti Kosova, oštro je sasecan svim sredstvima, niti Evropi – bili su isuviše jalovi i neefikasni i ovi su im okrenuli  leđa …”

       I bogami, ova vlast je uspešno lavirala po pitanju Kosova, evo već punih osam godina, ali plaši me da je strpljenje Evrope i sveta (tu pre svega mislim na Ameriku) na izmaku, a tu je i “domaći” problem – isuviše je ova vlast u međuvremenu  patri(j)ota stvorila, koji su ih ozbiljno i shvatili, pa je pitanje kako će kod njih da im prođe ta priča. I na to sam skrenuo pažnju u pomenutoj knjizi. Naravno da tu ima i iskrenih patriota, što samo usložnjava situaciju, ali držim da su oni za ovu vlast manji problem – njih bi oni lako, kao i do sada, jednostavno ignorisali.  

Da Vas podsetimo:  Zašto je Beograd postao Kazablanka: Srbija i špijunaža

       I, šta sad. Očekujem neku pametnu analizu “in” političkih komentatora – Dragomira Anđelkovića, Branka Radana, onog vuka – Dejana Vuk Stankovića, a naročito Nebojšu Krstića, a oni se ućutali. Ako nešto i kažu, to je u stilu dosadašnjih analiza – šta je PISAC hteo da kaže, pri čemu je Nebojša Krstić i najdalje otišao – on je u intervjuu u Novom danu, na tv N1, ocenio “da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnih pet godina nije napravio nijednu grešku kada je reč o strateški važnim pitanjima za zemlju”, ma da ni on ne govori – a šta sad kod tolike pameti. 

       A stvari nisu ni malo jednostane. Najnoviji dokument “Vašingtonski sporazum” ima tu manu da niko ine zna šta je tu i zbog čega zapravo i dogovoreno, pa nama koji baš i ne verujemo na reč odlazećoj (?) premijerki Ani Brnabić, koja tvrdi da taj sporazum ima za Srbiju istorisku vrednost, ne pomaže ni to, ni iskreno oduševljenje predsednika Vučića prijemom u Vašingtonu – face to face sa Trampom (ona Ruskinja Marija Zaharova ništa tu nije shvatila) i poklonima koje mu je novi drugar dao – hemijsku olovku i ključeve Bele kuće. Ne pomažu mi ni iz prve ruke informisana glasila – Informer, Kurir, Alo, Srpski telegraf … tv pink, Hepi, Studio B … Njih ne čitam i ne gledam odavno – iz higijenskih razloga.

       Ne bih da slušam/gledam ni onog malog portabl novinara – novu mega zvezdu Filipa Čukanoviča, što otera sa tv Prva Jovanu i Srđana, pa će on sada umesto njih voditi emisije Jutro sa Jovanom i Srđanom, a ako ne bude mogao sam, mogao bi mu pomagati i onaj lav – Lav Grigorije Pajkić, koji je trenutno slobodan (Konravizija se više ne prikazuje), jedino se prethodno moraju dogovoriti ko će od njih igrati Jovanu, jer oboje za tu ulogu imaju kvalitete.  Okreni obrni, ni od njih nema vajde, pa moram sam da izigravam analitičara.  

Da Vas podsetimo:  Predstava sa “vukovima”! Vučićevi mediji i saradnici najavljuju njegovu ostavku

       Imali smo izbore 21. juna. Uskoro ističe i zakonski rok, a mi niti smo konstituisali Skupštinu, niti formirali Vladu. ČOVEK jednostavno ne stiže. Dobro, to se u našem sistemu i ne oseća, važno je da nam je ON dobro, mada istini za volju ON, po Ustavu, tu i ne bi imao mnogo posla – izborni rezultati su jasni, zna se kako se konstituiše Skupština – predsedava najstariji poslanik (to nije Maja Gojković), izabere se Predsednik, Zamenici – i to je to. Što se tiče Vlade, tu je stvar još jednostavnija kad je reč o Predsedniku Republike – pozove pobedničku stranku, SNS je tu osvojio apsolutnu većinu, pa ne verujem da je Predsednik u dilemi da li da mandate poveri njima ili nekome drugom, i potom može mirno da ode u Vašington – ima ključeve od Bele kuće, ili na neku drugu destinaciju, da malo odmori – i sebe, a i nas, bogami.

       Problem je međutim u tome, što je on i predsednik SNS-a, pa je kako se čini – mada o tome nismo obavešteni, da je on i mandat za sastav Vlade poverio sebi, a to kao što gore rekoh, ne postiže, jer stvari nisu ni malo jednostavne – mala bara puno krokodila. Odražava se to povratno i na konstituisanje Skupštine, jer za pretpostaviti je da je nekima od dosadašnjih skupštinskih zvezda – Maji Gojković, Aleksandru Martinoviću, Marjanu Rističeviću … dosta akanja sa Boškom Obradovićem i takvima, pa bi hteli u kabinete, a  onima iz kabineta se odatle ne ide … tu su i novi zaslužnici, jer Predsednik je svojevremeno obećao da  će se nove funkcije deliti isključivo po zaslugama – Vladimir Đukanović, zvani Đuka moler, na primer koji je na terenu baš bio aktivan, a odavno se deklarisao da ako Zorana Mihajlović bude i dalje u Vladi, on će napustiti sve političke funkcije. Na njegvu nesreću, ni Zorana nije “kuče od juče”, pa se razigrala baš sada – te           “neprimereno i zlonamerno“ je ono što karikaturista Koraks crta o Vučiću, te novi poduhvati u oblasti koridora, železnice, avio saobraćaja – a još se ni od dosadašnjih nismo oporavili, tako da je siroti Đuka moler ispao prva žrtva novog igračkog sastava ove vlasti – podneo je ostavku na sve političke funkcije u stranci i otišao u advokaaturu, tako da sada, tako iskusan, može da pojača ekipu predsednika Advokatske komore Srbije, Viktora Gostiljca, u odbrani SNS klijentale – naravno ukoliko i dalje nije ljut na njih…

Da Vas podsetimo:  Mladima dnevno stigne 237 poruka na mobilni telefon

Predrag Rakočević
Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime