Sud potvrdio: Aleksić treba da bude smenjen

0
1254

Upravni sud odbio tužbu niškog gradskog većnika Srđana Aleksića protiv odluke Agencije za borbu protiv korupcije, zaključivši da je zahtev za njegovu smenu ispravan.

490x370_Srdjan-Aleksic-FB
Srđan Aleksić

Sud je argumentaciju iz Aleksićeve tužbe ocenio kao nerelevantnu i „u suštini ponovljene navode iz žalbe Agenciji za borbu protiv korupcije“, odnosno zaključio da je Agencija ispravno postupila.

Tužiocu (Aleksiću, prim. aut) je pravilno izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa funkcije člana Gradskog veća Niša, jer je pravilno utvrđeno da su povredom navedenih odredaba nastupile posledice koje se ne mogu otkloniti – piše u presudi.

2015-12-31_032438
Presuda Srđan Aleksić U ime naroda – u sukobu interesa; Detalj iz presude

I sud je zaključio da je Srđan Aleksić bio u sukobu interesa jer je istovremeno bio gradski većnik čiji je cilj da zastupa i štiti interese Grada, a sa druge strane kao advokat pred sudom zastupao građane koji su tužili preduzeća čiji je Grad vlasnik.

Podsetimo, početkom juna ove godine Agencija za borbu protiv korupcije je zatražila od gradskih vlasti Niša da u roku od dva meseca smene Srđana Aleksića (SNS) zbog toga što je bio u sukobu interesa.

Skupština grada je krajem septembra već odlučivala o Aleksićevoj smeni, ali je većina odbornika glasala protiv tog predloga.

Sam Aleksić je tada zaključio da Agencija za borbu protiv korupcije „nije kompetentna da odlučuje o sukobu interesa“, a da će svoju nevinost dokazati na sudu.

Ovo je još jedan dokaz da Agencija za borbu protiv korupcije nije kompetentna da odlučuje o sukobu interesa, a tvrdim da ja nisam u sukobu interesa. Vodim spor pred Upravnim sudom tako da će se tu dokazati prava istina – rekao je tada Aleksić.

Ipak, u presudi Upravnog suda se jasno navodi da je upravo „Agencija za borbu protiv korupcije jedina nadležna da donese odluku da li u konkretnom slučaju postoji sukob interesa“.

Da Vas podsetimo:  Biserne veštine Ane Brnabić, čestitke Vučiću i večna zahvalnost kancelaru Nemačke

Aleksić prethodnih dana nije odgovarao na telefonske pozive, a novinari nisu uspeli da ga kontaktiraju ni preko press-službe Gradske kuće.

Srđan Aleksić je član Gradskog veća resorno zadužen za kulturu i poljoprivredu. Njegovu detaljniju biografiju možete pogledati u rubrici „Ko je ko?“.

SNS podeljen oko Aleksićevog slučaja

490x370_Persic-Zoran-SNS
Budućnost u koju veruju; Zoran Perišić (krajnje levo), foto FB

Da li će i kada Aleksić biti smenjen zasada nije poznato.

Gradonačelnik Zoran Perišić (SNS) je novinarima „Južnih vesti“ rekao da nije znao za presudu, a da, kako kaže, ne zna ni da li uopšte može da predloži smenu.

Odbornici su krajem septembra već jednom glasali o toj smeni i odbili je. Moram da proverim sa pravnicima da li uopšte mogu da ponovim isti predlog – kaže Perišić.

Zasada se ne zna ni kako bi odbornici vladajuće SNS, čiji je i Aleksić član, glasali o eventualnom predlogu za smenu.

Šef odborničke grupe SNS Dejan Jovanović kaže da ne može da govori u ime cele odborničke grupe, jer još o tome nije razgovarano.

Ja prvi put čujem za tu presudu – rekao je Jovanović.

Inače, Jovanović je septembra, neposredno pred glasanje govorio da neće podržati smenu svog stranačkog kolege sve dok „sud tako ne odluči“.

2015-12-31_033054
SNS je za poštovanje zakona; Milan Stanojković

Ipak, za razliku od Jovanovića, poverenik Gradskog odbora SNS u Nišu Milan Stanojković kaže da on „svoj stav nije menjao“ i da će ukoliko do glasanja dođe, od odbornika te partije očekivati da glasaju za smenu.

Moj stav je jasan, a to je da odbornici moraju da poštuju odluke nadželnih državnih organa – kaže Stanojković.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Niša su se do sada 3 puta izjašnjavali o preporukama Agencije za borbu protiv korupcije za smenu javnih funkcionera.

Da Vas podsetimo:  DRŽAVA JE KRIVA ZA OTUĐENjE DETETA!

Sva tri puta je zbog umešanosti u korupciju tražena smena funkcionera SNS, a skupštinska većina nije smenila nijednog od njih.

– Decembra 2014. godine – odbijen zahtev za smenu potpredsednika Skupštine grada Nenada Stankovića.
– Jula 2015. godine – odbijen zahtev za smenu direktora „Doma zdravlja“ Milorada Jerkana.
– Septembra 2015. godine – odbijen zahtev za smenu gradskog većnika Srđana Aleksića.

Predrag Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime