Sud potvrdio da je prijatelj Bratislava Gašića zaposlen mimo zakona

0
2567
Foto: printscreen(embargo.rs)

Upravni sud u Kragujevcu presudio je da je bivši upravnik Vaspitno-popravnog doma za maloletnike u Kruševcu Ivan Mijailović, inače prijatelj šefa Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića, taj posao dobio mimo zakona i bez potrebnih kvalifikacija, o čemu je Pištaljka pisala početkom ove godine. Tako je rešenjem Upravnog suda poništeno rešenje Žalbene komisije Vlade Republike Srbije od pre dve godine, koja je jedina našla da je Mijailović ispunjavao sve uslove konkursa iako je suprotno tvrdio i Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave.

Sud je vratio predmet na ponovno odlučivanje Žalbenoj komisiji, a Mijailović je u međuvremenu napredovao u službi.

Upravni sud je u obrazloženju presude ukazao na istu nepravilnost na koju je prošle godine ukazivao i Upravni inspektorat – da je prilikom postavljenja Ivana Mijailovića za upravnika doma u Kruševcu na određeno vreme još 2013. godine bilo propusta, jer on nije imao traženo radno iskustvo u struci. Kršeći zakon nadležna ministarstva su Mijailoviću mandat vršioca dužnosti produžavala na svakih šest meseci u periodu od pet godina, sve dok nije stekao i uslov o dužini radnog iskustva.

Ivan Mijailović je u međuvremenu unapređen i ovoga puta bez konkursa postavljen na mesto načelnika inspekcije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Pištaljka je već pisala o novom postavljenju Mijailovića u januaru mesecu ove godine za koje je v.d direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević naveo da je u skladu sa zakonom, bez navođenja konkretnih detalja. On je tada naveo da za javnim konkursom nije bilo potrebe pošto se radilo o premeštaju zaposlenog na novo radno mesto u okviru iste institucije.

Osim o nezakonitostima koje prate Mijailovićevu profesionalnu karijeru, Pištaljka je ranije pisala i o njegovoj ulozi prilikom stvaranja Srpske napredne stranke u Kruševcu. Osnovni sud u Kruševcu ga je 2011. godine osudio zbog zloupotrebe službenog položaja na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Da Vas podsetimo:  Uhapšena starica (78) u šumi, kod sebe imala drogu?

Mijailović je, kako stoji u presudi tog suda, koristio svoj službeni položaj policajca da bi prikupljao podatke o bivšem partijskom drugu iz Srpske radikalne stranke, koje je stavio na raspolaganje neovlašćenom licu. Te podatke je, kako je utvrdio sud, na konferenciji za štampu koristio njegov prijatelj, a sadašnji šef Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić u cilju diskreditacije svog bivšeg partijskog druga. Mijailović se na sudu branio tvrdnjom da je podatke o pripadniku SRS pribavljao iz ličnih razloga zbog ličnog sukoba i da ih nije prosleđivao Gašiću. Gašić, koji je podatke o tom radikalu iznosio u javnost, tvrdio je da ih je našao u poštanskom sandučetu od anonimnog pošiljaoca.

Tu presudu je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo u junu 2012. i vratio sudu u Kruševcu na ponovno suđenje, ali je tužilaštvo, koje se prvobitno žalilo da je presuda Osnovnog suda blaga, u međuvremenu odustalo od gonjenja Mijailovića.

Potvrdu o volontiranju, kojom je Mijailović pokušao da nadomesti nepostojeći a traženi radni staž na konkursu za upravnika VPD u Kruševcu, izdao je advokat Milan Petrović iz Niša koji je bio pravni zastupnik upravo Bratislava Gašića u postupku vezanom za sukob interesa pred Agencijom za borbu protiv korupcije.

Ivan Mijailović je nedavno bio saslušavan u okviru istrage za napad na jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića u Kruševcu. Kako je naveo portal KRIK, on je negirao da je bio prisutan prilikom napada na Stefanovića. Takođe je negirao i da je imao komunikaciju sa trojicom optuženih za ovaj napad kojima se trenutno sudi pred Višim sudom u Kruševcu.

Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime