Sud: “Treba zapaliti novinare”, nije pretnja

0
724

Sporne-odluke-sudova_foto-arhiva-JVIako je poručio da “novinare Južnih vesti treba zapaliti”, radnik Direkcije za gradski prevoz ni na koji način za to neće odgovarati, jer je Viši sud doneo pravosnažnu presudu po kojoj ovo “nije pretnja, već izražavanje mišljenja”

Ovim je sudsko veće kojim je predsedavao Mirko Drašković potvrdilo prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom je Aleksandar Stanković oslobođen optužbi da je pretio novinarima Južnih vesti.

Stanković se, naime, nezadovoljan tekstom o nameštenom tenderu za gradski prevoz, potpisao kao “Krle Utoka” i napisao da su “Južne vesti najveća medijska go*na u Nišu” i da “treba zapaliti da ne postoje lažljive iskompleksirane degenerike koji tamo rade”.

Osnovno tužilaštvo je protiv Stankovića ubrzo podiglo optužnicu, ali ga je sudija Osnovnog suda u Nišu Miško Radivojević januara ove godine oslobodio krivice, zaključujući da nije reč o pretnjama, već o “uvredi”.

Žaleći se na prvostepenu presudu, Tužilaštvo je navelo da su novinari pretnje shvatili vrlo ozbiljno i da su se osetili ugroženim za svoj život, što je bilo dovoljno da se ove reči okvalifikuju kao pretnje.

To je bio subjektivni osećaj oštećenih i te reči su imale karakter pretnji, i nije tačan zaključak suda da nisu iskazane lične namere… Naime, on je tada uputio pretnje, a karakter istih se ne može utvrđivati načinom na koji se isti izrazio, već prema tome da li su te pretnje kod oštećenih izazvale strah i osećanje ugroženosti za život — navodi se u žalbi tužioca Andrije Ilića.

Tužilac je dodao i da je prvostepeni sud nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenice, a o utvrđenim činjenicama “dao vrlo nejasne razloge”.
Sud ga je opravdao jer je “bio revoltiran”

Sudsko veće Višeg suda u Nišu, u kom su pored Mirka Draškovića bile i sudije Olgica Papović i Saša Dujaković, prihvatilo je odbranu Aleksandra Stankovića da je spornu poruku poslao jer je bio revoltiran jer administratori Južnih vesti nisu objavili neke od njegovih komentara na sporni tekst o korupciji u javnom preduzeću u kome on radi.

Da Vas podsetimo:  U Vojvodini tek 10 gradova ima ispravnu vodu za piće

Zato je sebi dao za pravo da zaključi da “treba zapaliti” novinare Južnih vesti.

On je tom prilikom poslao ovaj komentar, ali ne u nameri da bilo kome preti, već da bi njegovi komentari koje je ranije postavljao na sajtu i koji govore u prilog Direkciji bili objavljeni, kao i da je na ovaj način izneo neko svoj mišljenje o radu ovog glasila — navodi se u pravosnažnoj, oslobađajućoj presudi.

M. Vučić

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime