Sud za OVK sudiće i Srbima

0
763

Dok se i u Beogradu i u Prištini iščekuje januar, kada je najavljeno da bi trebalo da se obznane optužnice Specijalnog suda koji će procesuirati ratne zločine pripadnika OVK, sve više je spekulacija da bi i Srbi mogli da se nađu na optuženičkoj klupi.

Jedan od dobro obavještenih izvora za „Vesti“ tvrdi da će se među optuženima naći i policajci i vojnici koji su službovali na KiM tokom sukoba, a čija se imena do sada u javnosti nisu povezivala sa ratnim zločinima. Prema riječima sagovornika „Vesti“, s ovom informacijom upoznati su predstavnici vlasti u Srbiji, ali i Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova. Očigledna je namjera međunarodne zajednice da tim procesima napravi vještačku ravnotežu.

„Jedinica koja istražuje ratne zločine u MUP-u Srbije je dodatno ojačana, a u nju se regrutuju samo osobe koje nisu učestvovale u ratnim sukobima i nemaju veze sa Kosovom i Metohijom. Kada je riječ o mogućim optužnicama, za sada se samo spekuliše. Recimo, Specijalno tužilaštvo Srbija za ratne zločine ima 20-ak otvorenih istraga koje traju godinama, a koje nisu dovele do optužnica. Tako da se sada samo sumnja da bi Specijalni sud mogao da podigne optužnice prateći taj trag i ta dokumenta“ – kaže izvor „Vesti“.

Šef odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, Milovan Drecun, za „Vesti“ tvrdi da će novi Specijalni sud čije se uspostavljanje očekuje u Holandiji, procesuirati samo zločine pripadnika OVK.

„Onako kako je sud definisan, treba da procesuira zločine terorističke OVK, i to bi trebalo da mu bude mandat. Možda će biti pokušaja da albanska strana progura nešto drugo, a posebno se to može očekivati od onih koji bi trebalo da se nađu na optužnici, poput Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i ostalih. Do sada se za počinjene zločine sudilo gotovo isključivo Srbima, i često uz lažne svjedoke i izmišljenje priče, a sada treba napraviti sud koji će suditi za zločine koje su Albanci počinili nad Srbima“ – pojašnjava Drecun.

Da Vas podsetimo:  Sećanje na prekinuta vukovarska i slavonska detinjstva ne bledi!

Analitičar Dušan Janjić ne isključuje mogućnost da se paralelno s optužnicama protiv bivših lidera OVK pojave i one protiv pripadnika srpske vojske.

„Postoje dvije vrste informacija na tu temu. U svakom slučaju će se suditi Srbima, ali je pitanje pred kojim sudom. Ono što tvrde domaći izvori i što traži kosovsko pravosuđe jeste da se Srbima sudi pred opštinskim i drugim sudovima na Kosovu i Metohiji. Na primjer, da će se slučaj „Đakovica“ koji je povezan i sa Ljubišom Dikovićem, suditi u Đakovici. Mislim da bi to bilo potpuno neracionalno i da će se najvjerovatnije ti slučajevi suditi pred Specijalnim sudom“ – kaže Janjić.

Zato, dodaje on, na Beogradu je da u naredne mjesece do uspostavljanja suda, razgovara sa predstavnicima Euleksa na ovu temu.

„Beograd bi trebalo da ozbiljnije povede razgovore s Euleksom o ovim slučajevima, prije svega govorim o optužnicama protiv Momira Stojanovića, Ljubiše Dikovića i ostalih i da raščisti sudbinu tih slučajeva koje su Unmik, Euleks i sada kosovski sudovi povezali s ubistvima u Đakovici“ – ističe Janjić.

Milovan Drecun ističe da su izuzetno važna pitanja koliko će Specijalnom sudu, posle toliko godina biti na raspolaganju dokazi, dokumenti i svedoci, ali i ko će finansirati taj sud, ko će biti sudije, da li će taj sud izbjeći politički uticaj?

„Dobio sam uvjeravanje od diplomata pojedinih zapadnih zemalja u Prištini da neće biti političkog uticaja. Kada sam jednog pitao iz uticajne zapadne zemlje da li će vršiti uticaj na taj sud, u smislu da će možda biti neki pojedinci zaštićeni, poput Hašima Tačija, on mi je odgovorio da na Kosovu i Metohiji više nije period upravljanja krizom, već postkonfliktnog regulisanja, i da je stav da se neće vršiti nikakav pritisak na sud, već da će se pustiti da obavlja svoj posao. Međutim, to je malo u kontradikciji s izjavom Trejsi Džejkobson, bivšeg američkog diplomate u Prištini, koja je rekla da će biti možda desetak optužnica podignutih pred Specijalnim sudom. Kako ona zna broj?“, kaže Drecun.

Bolno pitanje nestalih

Milovan Drecun podsjeća da osnivanje međunarodnog suda van Prištine pokazuje, s jedne strane nepovjerenje u kapacitet tamošnjih sudova, a s „druge strane da je konačno sazrelo uvjerenje da nema kretanja Kosova naprijed ako samo jedna strana bude žigosana kao zločinačka, a druga kao pravedna“.

Da Vas podsetimo:  Reljić: Jadi kolonijalne tužiteljke Karle del Ponte

„A ta druga je zapravo počinila najbrojnije zločine, izuzetno brutalne i sprovodila planirano etničko čišćenje. Dakle, potrebno je da se krene konačno naprijed i da se riješi pitanje nestalih i na jednoj i na drugoj strani. To je užasno bolno pitanje, i bez obzira na nacionalnost ono mora da se rešava“ – tvrdi Drecun.

Uz zločince i kriminalci

Dušan Janjić ocjenjuje da bi na optuženičkoj klupi Specijalnog suda mogli da se nađu i oni koji su uključeni u organizovani kriminal i pomaganje ratnih zločina.

„Sigurno da će morati da uđe taj dio na optužnice, jer je veza između ratnih zločina i organizovanog kriminala 90-ih bila direktna. Drugo, sada Kosovo nema specijalizovani sud za organizovani kriminal, a ima organizovani kriminal, tako da se može očekivati da sud u Holandiji dobije i taj dio nadležnosti“ – ističe Janjić.

Optužuju Dikovića i Stojanovića

Podsjetimo, Ljubišu Dikovića terete Albanci, ali i Fond za humanitarno pravo za navodne zločine u Đakovici navodeći podatke o masovnoj grobnici u Rudnici, kod Novog Pazara, iz koje su ekshumirani ubijeni kosovski Albanci. Ministarstvo odbrane energično je demantovalo da sadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije ima bilo kakve veze sa ovim zločinom, ističući kako je riječ o orkestriranoj kampanji protiv sistema odbrane. Optužnicu protiv poslanika SNS-a i generala Momira Stojanovića podigao je Euleks, a kako je navedeno, rezultat je istrage vođene o navodnim zločinima počinjenim u selima Meje i Orize i mjestima u opštini Đakovica. Protiv Stojanovića Interpol je raspisao i potjernicu.

Vesti

J.L.Petković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime