Sud zaštitio uzbunjivača iz beogradske inspekcije

0
4182

Viši sud u Beogradu doneo je privremenu meru i tako zaustavio odmazdu nad uzbunjivačem Zlatkom Babićem koju su vršili njegovi pretpostavljeni u inspekcijskoj službi pošto je ukazao na korupciju. Babić je rešenjem koje je potpisala načelnica Gradske uprave Beograda Sandra Pantelić bio premešten sa posla komunalnog inspektora kako ne bi mogao dalje da ukazuje na nezakonitosti u radu Sekretarijata za inspekcijske poslove, ali je sud odložio pravno dejstvo tog rešenja i uzbunjivača vratio na stari posao.

Babić, koji radi u odseku nadzora nelegalne trgovine, o uočenim nezakonitostima u radu komunalnih inspektora obavestio je lice ovlašćeno za prijem informacija od uzbunjivača u Upravi grada Beograda, načelnicu Gradske uprave kao i druge nadležne institucije, uključujući Zaštitnika građana i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Podneo je i krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv svojih kolega i šefova Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Babić je u svojim prijavama ukazivao na to da pojedini inspektori samoinicijativno, bez ovlašćenja, kontrolišu promet, izdavanje računa, isticanje cena i deklaracija kod trgovaca. Osim toga, on je upozoravao nadležne i da se nekim uličnim prodavcima „gleda kroz prste“ tako što komunalni inspektori propuštaju da im traže potrebne dozvole. Na taj način trgovcima je omogućeno da ne plaćaju komunalnu taksu, a kako je naveo uzbunjivač Babić, neki inspektori su tako sebi pribavljali imovinsku korist nanevši štetu budžetu grada.

Od svih ovih navoda o korupciji, Gradska uprava Beograda osvrnula se samo na pitanje ovlašćenja komunalnih inspektora, dok su ostale prijave završile u fiokama. O tome svedoči i pisana izjava tadašnje gradske sekretarke za inspekcijske poslove Zagorke Panić iz 2016. godine povodom prijava uzbunjivača Babića u kojoj se između ostalog navodi:

„Imajući u vidu da se u predstavci ističu i druge nepravilnosti u radu komunalnih inspektora koji vrše nadzor nad trgovinom van prodajnog objekta, u Sekretarijatu će se izvršiti pregled predmeta na koje se u predstavci ukazuje, o čemu ćemo vas takođe blagovremeno obavestiti“.

Da Vas podsetimo:  „Sve su nam uništili“: Očajni meštani blokirali radove na putu Čačak-Požega

Zlatko Babić do danas nije obavešten o „pregledu predmeta“. Bez odgovora su ostala i pitanja Pištaljke o ispitivanju Babićevih navoda o korupciji i kažnjavanju odgovornih upućena Gradskoj upravi.

Umesto odgovora, stigao nam je dopis koji je samo prepričana pomenuta izjava sada već bivše gradske sekretarke Zagorke Panić.

U Sekretarijatu za poslove načelnika Gradske uprave tvrde da Sekretarijat za inspekcijske poslove nije napravio propuste u sprovođenju Zakona o trgovini. Dalje u odgovoru se kaže da Zlatko Babić nije premešten po kazni, već u skladu sa novim pravilnikom o sistematizaciji. O ostalim navodima o korupciji iz predstavki uzbunjivača ni pomena.

Nakon uzbunjivanja Zlatko Babić je posle jedanaest godina provedenih na poslu komunalnog inspektora prebačen da radi statistiku, a sam navodi da je razlog za to da ne bi više bio u mogućnosti da na terenu bude svedok nezakonitosti koje navodno čine njegove kolege.

Pošto ih je prijavio, te kolege počinju da ga ignorišu i vređaju. Raspored rada mu je menjan bez prethodnih najava, nalagano mu je da radi vikendom bez blagovremenog obaveštenja, a morao je i da piše razne izjave i izjašnjenja o svom radu.

Posle svega, 23. maja ove godine dobija rešenje o premeštaju u drugo odeljenje i drugi sekretarijat na radno mesto statističar-analitičar i to na poslove koje nikad nije radio i za koje nema nikakvo iskustvo. Tako je posle niza godina na poslovima komunalnog inspektora uzbunjivaču uskraćeno napredovanje u poslu za koji se stručno usavršavao i polagao neophodne ispite. Privremena mera kojom je uzbunjivač Zlatko Babić vraćen na staro radno mesto važiće do okončanja upravnog spora pokrenutog radi poništenja rešenja načelnika Gradske uprave grada Beograda kojim je Babić premešten na drugi posao.

Sličnu sudbinu doživeli su i uzbunjivači Marija Beretka i Zoran Pandurov, Babićeve kolege iz Novog Sada. Oni su nakon ukazivanja na korupciju i nezakonitosti u radu novosadske inspekcijske uprave bili premešteni na druga radna mesta i doživeli šikaniranje. Privremenim merama vraćeni su na stara radna mesta, a kasnije dobili dobili pravosnažne presude u postupcima vođenim po Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Nekadašnjem šefu Marije Beretke i Zorana Pandurova Vladimiru Balabanu sada se sudi za zloupotrebu službenog položaja.

Da Vas podsetimo:  Univerzijade nema, ali ima dve firme koje je „organizuju”

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime