Sud zažmirio na Šimićev ratni zločin

0
465
Foto: pixabay.com

Zagreb – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je kao još jednu farsu oslobađanje bivšeg ratnog predsjednika Kriznog štaba Bjelovara u Hrvatskoj Jure Šimića optužbi za ratni zločin ubistva trojice oficira JNA u bjelovarskoj kasarni septembra 1991. godine.

On je napomenuo da je presudu o oslobađanju Šimića donio Županijski sud u Rijeci 2. oktobra, a da je predsjednica sudskog vijeća Jesenka Kovačić u usmenom obrazloženju presude navela da je sedmoro vještaka utvrdilo da su uzrok smrti eksplozivne povrede, odnosno djelovanje minsko-eksplozivnih sredstava, za šta Šimića nije teretila optužnica.

Štrbac je podsjetio da je Šimić bio optužen da je nakon predaje kasarne u Bjelovaru naredio ubistvo trojice oficira JNA.

Napomenuo je da su mnogi od zarobljenih oficira i redovnih vojnika vidjeli kada su pripadnici hrvatske vojske ušli u kasarnu nakon što je komandant 265. mehanizovane brigade, pukovnik Rajko Kovačević, naredio obustavu dalje odbrane, odlaganje oružja, predaju vojnika i starješina.

– I mnogi su od njih vidjeli da su pobijeni oficiri u to vrijeme bili živi, da su prozvani i izvedeni iz stroja, a nakon toga da su se čuli pucnji. Njihova tijela se vide i na snimcima koje su napravili Hrvati – podsjetio je Štrbac.

On je dodao da je sud odbio da sasluša pripadnike JNA koji su vidjeli tijela ubijenih oficira i prostrelne rane od vatrenog oružja na njima, uz obrazloženje da ti svjedoci nisu medicinski eksperti, a koji su potvrdili da su oficiri JNA stradali od eksplozivnih povreda nastalih djelovanjem minsko-eksplozivnih sredstava.

Štrbac je naveo da su neki od zarobljenih oficira JNA poznavali lično Juru Šimića i vidjeli ga da je bio u kasarni u inkriminisano vrijeme, ali sud nije prihvatio njihove iskaze, već iskaze svjedoka hrvatske nacionalnosti koji su tvrdili da Šimić kritičnog dana nije ni bio u kasarni gdje se ovaj zločin desio.

Da Vas podsetimo:  Državni udar – rušenje iznutra

Štrbac je rekao da suđenje Šimiću podsjeća na suđenje četvorici pripadnika bjelovarske policije za ubistvo šestorice pripadnika JNA (Radovana Barberića, Zdravka Dokmanića, Radovana Gredeljevića, Ivana Hosjaka, Boška Radonjića i Mirka Ostojića) koji su zarobljeni u kasarni “Božidar Adžija” i zatvoreni u policijsku stanicu.

Odatle su ih četiri dana kasnije izvela uniformisana lica maskirana fantomkama i strijeljala iste noći u šumi Česma nedaleko od mjesta Malo Korenovo. Sa njima je bio i civil Savo Kovač iz Bjelovara, koji je, iako je zadobio tri prostrelne rane, preživio strijeljanje.

Nema pravde za Srbe

Surova likvidacija srpskih civila u Lučkom, tokom vojno-policijske akcije “Oluja 1995”, nije kažnjena presudom – štaviše, osumnjičeni su oslobođeni uz priznanje suda da se zločin desio, ali da su nadležni svojevremeno zataškali slučaj, a okrivili ljude za koje nema dokaza da su ga počinili.

Vrhovni sud Hrvatske donio je nedavno pravosnažnu oslobađajuću presudu dvojici pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko – Frani Drlji i Boži Krajini, koji su bili optuženi za ratni zločin u Gruborima – ubistvo civila Milice Grubor, Marije Grubor, Jove Grubora, Jovana Grubora, Miloša Grubora i Đure Karanovića.

Izvor: veritas.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime