Suđenje Dačićevom bivšem šefu kabineta odloženo za oktobar

0
771

naslovna-2Suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, za odavanje poverljivih informacija narko-kartelu, odloženo je za oktobar.

Suđenje je, posle letnje pauze, trebalo da se nastavi sutra, ali je pomereno za 10. oktobar zbog obaveza sudije, rekli su za KRIK iz Višeg suda u Beogradu.

Iako traje već dve godine, postupak nije mnogo odmakao.

Početak suđenja odlagan je pet puta, a razlozi su bili različiti – štrajk advokata, izostanak jednog od optuženih, zahtev odbrane za izuzeće tužilaca, ali i da bi se advokati bolje upoznali sa predmetom.

Lazarević je u septembru 2014. optužen da je dostavljao poverljive podatke biznismenu Rodoljubu Raduloviću i advokatu Radovanu Štrpcu, saradnicima narko-bosa Darka Šarića.

U optužnici se navodi da je Dačićev šef kabineta počeo da sarađuje sa Šarićevom grupom jula 2008.

Lazarević se sa Radulovićem sastajao na različitim lokacijama u Beogradu – Lazarevićevom kabinetu u Palati Srbija, kafiću „Zodijak“ na Senjaku, a razgovarali su i telefonom. Ove sastanke su skrivenim kamerama snimali agenti obaveštajne agencije, a KRIK ih je objavio prošle godine.

„Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri i saopšti poverljive podatke da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, piše u optužnici.

Tužilaštvo navodi da je Lazarević otkrio da se telefoni članova grupe prisluškuju i oni su potom promenili dotadašnji način komunikacije.

„Činjenica je da prestaje telefonska komunikacija između Radulovića i Šarića na do tada korišćenim telefonskim brojevima“, piše u optužnici.

U optužnici se navodi da je Lazarević dostavljao informacije i drugom članu grupe, advokatu Štrpcu. Tužilaštvo tvrdi da je Štrbac posetio Lazarevića u njegovom kabinetu 2009. godine i od njega dobio upozorenje da ih policija prisluškuje.

Sem Lazarevića optuženi su Radulović i Štrbac, kao i Boris Gara iz Službe za specijalne istražne metode UKP. Navodi se da je Gara prenosio Lazareviću podatke o praćenju Šarićeve grupe, koji je potom te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

Da Vas podsetimo:  Umesto skafandera zdravstveni radnici dobili obična odela za prašinu

Raduloviću se kao članu Šarićeve grupe ponovo sudi za šverc kokaina, dok je Štrbac optužen za pranje novca.

Branko-Lazarević
Branko Lazarević

Lazarević bez odbrane

Lazarević je na suđenju rekao da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, ali je odbio da iznese odbranu. Naveo je da prvo želi da vidi koje dokaze će tužilaštvo predložiti protiv njega, pa će se braniti u skladu s tim.

Za medije je izjavio da je optužnica montirana i da se u javnosti stvara lažna slika da je imao posla sa mafijom.

„Niko nije postavio logično pitanje – ako sam znao da su Šarić i njegova grupa bili na merama zašto sam razgovarao telefonom s Radulovićem? Zato što nisam imao nikakvu informaciju o tome!“, rekao je Lazarević.

Lazarević advokat Veran Zečar rekao da se njegov branjenik zaista viđao i komunicirao sa Radulovićem, ali uz znanje nadređenih, među kojima i šefa Dačića – što se čuje na snimcima prisluškivanih telefonskih razgovora.

Ovi razgovori su deo dokaza i biće pušteni na nekom od narednih suđenja.

Ko se još viđao s mafijom

Lazarević nije jedini koji se sastajao sa članovima narko-kartela.

Na snimcima koje je objavio KRIK zabeleženi su sastanci Radulovića i Ivice Dačića, tadašnjeg ministra policije, Radulovićeva poseta rezidenciji u kojoj je živeo Dačić, sastanak s Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i susret s Vanjom Vukićem, tadašnjim Lazarevićevim zamenikom.

Niko od ovih osoba nije optužen, niti predložen da svedoči na suđenju Lazareviću.

Bojana Pavlović

KRIK

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime