Suđenje za Jovanjicu 1: Svedok saslušavan dva sata, ne seća se većine poruka razmenjenih sa Koluvijom

0
137

Dokazni postupak u predmetu “Jovanjica 1” nastavljen je juče saslušanjem svedoka Aleksandra Trifunovića, vlasnika “Balkan Grou”, firme koja je bila deo sistema kompanije “Jovanjica”, čija je vlasnik Predrag Koluvija optužen za proizvodnju i distribuciju marihuane.

Foto: Insajder

Zamenika specijalnog tužioca Sašu Drecun, koji je i podigao optužnicu protiv Koluvije i njegovih saradnika, najviše je zanimalo da li je svedok Trifunović koristio mobilnu aplikaciju “Razgovor” za komunikaciju sa Koluvijom, prenosi Insajder.

Ova aplikacija, kako je tužilaštvo ocenilo u optužnici bila je platforma za telefonske razgovore i razmenu sms poruka između optuženih, ali i ostalih zaposlenih na imanju Jovanjica.

Svedok Trifunović rekao je da su slične aplikacije viđali i u drugim kompanijama i da su zato i odlučili da tako nešto uspostave i za poslovnu komunikaciju u svojoj firmi.

Aplikacija “Razgovor”, kako tvrdi svedok Trifunović nije napravljena, već su je angažovani programeri besplatno skinuli sa interneta.

“Mi smo kao zaposleni dobili mobilne telefone sa već instaliranom aplikacijom”, rekao je na početku svedočenja, Aleksandar Trifunović.

Zašto ste ugasili aplikaciju posle Koluvijog hapšenja?

U naredna dva sata, tužilac Drecun je svedoku predočavao SMS prepisku koju je MUP veštačio u istrazi ovog postupka, a koje su se uglavnom odnosile na razmenu poruka između svedoka Trifunovića i prvooptuženog Koluvije.

Na postavljena pitanja da li je on pisao i dobijao predočene poruke, svedok Trifunović je odgovarao neodređeno, ili se sećao poruka ali one, kako je tvrdio, nisu razmenjivane u aplikaciji “Razgovor”. Takođe je tvrdio da su neke poruke nedostajale, ili se poruka uopšte nije sećao.

„Ta aplikacija je bila kao i svaka druga aplikacija za razmenu poruka“, rekao je svedok Trifunović.

Na to je usledilo pitanje tužioca Drecuna: ”Zašto ste je onda ugasili posle hapšenja Koluvije?”

Da Vas podsetimo:  Slučaj Uroša Blažića: Sistem koji ne vidi problem dok ne nastane haos

“Nisam je ugasio. Prestala je da radi. Iskočila su neka crvena upozorenja, to je bilo nedelju dana posle upada policije na Jovanjicu”, odgovorio je svedok Trifunović.

500 lampi za promociju

Najinteresantnija juče predočena SMS prepiska između Trifunovića i Koluvije odnosila se na nabavku lampi za poljoprivrednu proizvodnju.

Prema tim porukama, Koluvija je najpre nabavio 1.017 lampi, od kojih je 960 upućeno na njihovo imanje u Makedoniji, dok je 47 ostalo za imanje Jovanjica u Staroj Pazovi. Zatim je usledio dogovor o nabavci još 2.000 lampi. Po predlogu Koluvije 500 lampi je trebalo da ostane u Pazovi.

„Da li se ove lampe koriste u proizvodnji medicinske konoplje”, pitao je tužilac svedoka.

“Ne znam o kojim lampama se radi. Tih 500 lampi je bilo za promociju. Taj deo poruka fali. Nije mi jasan koncept ovih poruka”, odgovorio je svedok.

Na direktno pitanje tužioca da li je Jovanjica izvozila biljke kanabisa u Makedoniju, svedok Trifunović je rekao da je Jovanjica imala ugovor sa firmom “Superior” iz Velike Plane za proizvodnju medicinske konoplje koju je “Superior” trebalo da izveze u Strumicu.

“Ali taj izvoz nikada nije realizovan”, rekao je svedok.

Njemu je danas tužilac predočio i SMS poruke koje je Đorđe Slavković, radnik “Jovanjice” uputio ostalima u aplikaciji “Razgovor” i to samo nekoliko dana pre nego što je policija upala na Koluvijino imanje.

U tim porukama, Slavković piše da je “izmereno 210.440 kilograma i  da je ostalo još hiljadu biljaka”.

Na pitanje tužioca da li se u ovim porukama radi o medicinskom ili psihoaktivnom kanabisu, svedok Trifunović je rekao da “ne zna”.

Suđenje se nastavlja danas saslušanjem svedoka – programera koji su radili na instaliranju aplikacije “Razgovor”.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime