Suicidna simbolika na zgradi osnovne škole

10
2206

Otvoreno pismo Školskoj upravi – Niš

Uvažena gospodo,
Šest meseci je kako je nečija „umetnička“ ruka oslikala zid na osnovnoj školi „Ćele kula“ u Nišu.

suicid1

Pošto, po svemu sudeći, niko nije zadužen da reaguje po ovim pitanjima, onda vam ove fotografije šaljem samo kao „reklamno“ štivo, kako treba okrečiti i oslikati SVE osnovne skole u nadležnosti Školske uprave Niš.

I ne samo to, već bi tako, osim škola, trebalo „ukrasiti“ i dečje vrtiće, dečije sobe i krevetiće: uz obavezni metak sa mrtvačkom glavom, naravno, u razjapljenim ustima nekog samoubice. Verovatno je to MODEL koji bi trebalo da slede i svi prosvetni radnici (slavimo smrt umesto života) i da u takvom suicidnom koloritu „vredno“ razmišljamo i poučavamo tanatoskom zanosu generacije koje dolaze. Kao primer dobre prakse trebalo bi direktora OŠ „Ćele-kula“ posebno pohvaliti i nagraditi. Uz sve to, Ministarstvo prosvete bi moglo da izda nalog da se sve škole u Srbiji na sličan način „ulepšaju“, tako da deca u svakom času mogu da vide svu lepotu i privlačnost „dekadentnog prosperiteta“, kao i „uzvišenost“ poništavajućeg duha i sveopšteg mor(t)aliteta.

suicid2

Kažu, Nis je uređen grad, što podrazumeva poštovanje zakonitosti u radu, ali za crtanje ovih grafita, treba prethodno da se dobije saglasnost nadležnih institucija. To nalaže ODLUKA o komunalnom redu (Sl. list grada Niša br 67/2013 i 102/2013-i dr odluke).

Za nedelju dana, ako vi – gospodo iz Školske uprave i odgovorni iz Gradskih struktura – ova divna rešenja za ukrašavanje naših škola simbolima smrti ne pošaljete Ministarstvu prosvete kao primer dobre prakse – poslaću ih ja. Treba i u Ministarstvu da vide našu pamet, znoj i trud (i metak pride u lobanju) i da nas barem oponašaju u onom što kvalitetno radimo.

Da Vas podsetimo:  Milorad Pavić i dobra država

suicid3

Pošto je sve to urađeno uz blagoslov i finansijsku pomoć direktora skole, ja ću tog rukovodioca predložiti za SVETOSAVSKU NAGRADU za 2015. I, naravno, još i predsednika Školskog odbora, pride; onog koji direktoru daje vetar u jedra za ovakvu inovaciju vizuelno-vaspitnog rada sa decom u osnovnoj školi. Konačno, ovo sve i jeste u duhu Svetosavlja, jer se predsednik Školskog odbora izjašnjava kao nepokolebljivi vernik.

S poštovanjem,

Ljubiša Dinić, Niš

10 KOMENTARA

 1. Mnogo smo „pukli“.
  Jedini pametan savet bi bio: Spremajte decu da nešto kvalitetno nauče i da idu da žive u nekoj normalnoj zemlji…

 2. Nastavnik iz škole
  Ne mogu da razumem ovakvo nakaradno ponašanje rukovodstva Škole. Verujem da su namere bile da se nešto promeni u Školi kako bi ista izašla iz mraka koji je sve više obavija ali ovakvim crtežima sama sebe ubija pa je tu možda na interesantan način Škola naslikala sopstveni suicid. Ne razumem ni čelnike Školske uprave i Grada da na upozorenje Dinića, o svskako, blago je reći nedopustivom neukusu, ne reaguju i iste sablazne crteže ne uklone. Ako ne mogu oni onda je jedino rešenje da to urade roditelji jer imaju bar moralno pravo da zaštite svoju decu od „ovakve umetnosti“.
  P.S. Predlažem direktoru OŠ „Ćele kula“ , u cilju odbrane svoje vizije, da anonimnom anketom pita decu kakvu poruku im šalje ovako ukrašena škola.

 3. Rukovodstvo ove skole vec dugi niz godina je poznato po skandalima i po negativnoj promociji iste…
  Pa koji normalni roditelj bi upisao svoje dete u skolu koja je krajnje morbidno ukrasena ovim „nazovi muralima“ sa jedne strane i pticicama koje promovisu zastavu duginih boja sa druge strane ?
  Poznato je da je Ljubisa Dinic jedini bastion pravde, koji se zalaze za ugled skole i za kvalitetnu edukaciju ucenika TO JE I RAZLOG ZASTO SVIMA OSTALIMA I BAS ON SMETA !
  SVI RODITELJI HOCE DA NJIHOVI „PRINCEVI I PRINCEZE“ budu ODLICNI UCENICI a da ne rade NISTA ! Najbitnije je da steknu ZNANJE a to veci deo nastavnicke garniture ove skole MOZE da im pruzi, ALI DZABE kad sa ovakvim rukovodstvom koje je skolu oslikalo u stilu OZLOGLASENOG CRNACKOG GETA do godine nece da oforme nijedno odeljenje…..
  Racunica je jasna, prave ljude na prava mesta, LJUBISA ZA DIREKTORA !!

 4. Ovo je samo jos jedan primer gde i kojim putem ide nase skolstvo.
  Slika je najblaze receno morbidna,uz svo postovanje umetnosti i umetnickih sloboda, ovako nesto nije smelo da se nadje na zidu jedne skole.Ako je to uradjeno jos uz blagoslov i finansijsku pomoc direktora onda svakog normalnog mora ostaviti bez teksta. Propadamo i propadacemo sve dok odgovornost ne postane praksa u ovom drustvu. Niko ne odgovara ni za sta. Ako jos ima clansku kartu ,,prave,, partije onda mu i drugi nista ne mogu. Cestitam direktoru na kreativnosti a i Skolskoj upravi na brzoj reakciji.
  Ovo je samo jos jedan primer naprednjackih sposobnih kadrova.

 5. Gospodine Dinicu,
   
   nadjite jos par nastavnika-istomisljenika i organizujte roditelje da to prefarbaju.
   
  Na prvom mestu je zastita dece mladje od 15 godina, zastita od indirektnog psihickog nasilja tih motiva
  i sprecavanja mogucnosti da neko od ucenika inspirisan tim slikama
   nadje negde oruzje i juri po skoli i puca na sve redom, sto je po svetu zadnjih godina ucestalo.
   
  Na drugom mestu su zakonske metode koje su dobre ali cesto spore.
   
  To je neshvatljivo da tako nesto stoji vec 6 meseci na zidu osnovne skole.
   
  Sa prijateljskim pozdravom

  Mladenovic

 6. Jedno mi nije jasno. Kako ova skola uopste nastavlja sa radom. Pa Cele kula nije imala normalnog direktora poslednjih 10-20 godina. Muce se da skrpe dva odeljenja prvaka svake godine. Razumem pokusaj da se skola ulepsa nekim muralima i slicno, ali ove mrtvacke glave i ovaj nazovi tekst je uradio potpuno suprotno. Jednom prilikom je direktorka uhvatila grupu proslogodisnjih osmaka kako beze sa casa. ‘ladno se nasmejala i rekla im je da odu sto pre da ih ne vidi profesor a da ce im ona to opravdati!!! Ovaj dogadjaj mi je ispricao upravo jedan decak iz te grupice koja je bezala sa casa.
  I verujte nije ovo primetio samo Ljubisa Dinic, ali jedino njemu nije ponestalo snage,volje i hrabrosti da se sa ovim obracunava. A evo sad su ga i protivzakonito suspendovali.

  • Čim prijavite nešto nezakonito, članovi organizovanig retrogradnih grupa vas napoadaju i smeštaju vam razne igre. Nije gospodin Dinić jedina žrtva isterivanja pravde. A, direktorke iz Ćele kule i Svetog Sava su priča za sebe.

 7. Škola je pbrazovno-vaspitna ustanova, a ne maskarada! Sramota šta se radi i kolike su opsežne moći, tzv.moćnika- direktora!
  Pitam se, zašto se ćuti, zašto se niko ne oglasi? Da li se ćutanjem podržava sve ono što je loše, a ovo je očevidan primer koji svojom jasnom slikom upućuje!
  Rukovodilac škole TREBA da snosi odgovornost, kao i svi akteri koji su doveli do istog!

 8. Još jedna slika i prilika kako se uništava obrazovanje i školstvo. Pitam se da li je to samo Ljubiša Dinić primetio! Ostali vidi, ali neće da se zameraju direktoru. Zato i propadamo. Sve dok vidimo, ćutimo i ništa neće da promenimo sami smo krivi. Uvaženoj gospođi direktorki dao bih predlog da ovako iscrta zidove svog stana u kojem živi. Umesto da škola (direktor) radi na poboljšanju kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada direktor i ulaže sredstva koja će donositi dobrobit učenicima, mi imamo situaciju da se sredstva ulažu za crtanje suicidnih slika na zidovima škole, gde ovakve slike ne dolikuju da se nalaze na zidovima jedne obrazovno-vaspitne institucije u gradu. Posle još jednog skandala koji ovu školu uništava, ŠO i direktor moraju da podnesu moralne ostavke i da prepuste rukovođenje škole nekom profesionalcu, a ne glumcu direktoru koji ima jaku podršku SNS! Uvođenje privremenih mera je jedino rešenje da škola krene bar jedan korak napred. Sve dok školama upravljaju ovakvi ljudi u prosveti ne može da se oseti napredak. Ovakav kadar nađe 5 člana ŠO i vrlo lako dolazi do pozicije direktora. Ministarsvo mora hitno da donese Pravilnik o polaganju licence za direktora, kako bi se postojeći politički i nestručan kadar selektovao.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime