Supernove igre i prevare – a napredne!

2
2254

“ Svakim danom u svakom pogledu sve više napredujemo.“ Ovaj legendarni slogan iz Kusturičinog filma „Sećaš li se Dolly Bell?“, bi mogao da bude i jedan od predizbornih slogana za predstojeće izbore koji su najavljeni za početak naredne godine, pa evo i mog doprinosa tom predlogu.

Godinama je moj kablovski provajder za internet i televiziju bio Vektor i bio sam zadovoljan sa njima, posebno zato što su se trudili da probleme koji bi ponekad nastali u korišćenju njihovih usluga otklonjaju odmah i direktno, što je kod ljudi kojima internet ne služi samo za igrice jako značajno. Okreneš poznati broj, posle onog pritisnite … dođete do broja za tehničku podršku, javi se ljubazan gllas, kažete u čemu je problem, oni obično kažu – pokušajte to i to, i puno puta to bude i dovoljno, a ako ne uspe, dolaze lično … Dešava se da ako uspe, propustite da ih obavestite da je sve u redu, oni zovu da pitaju… 

A onda je država Srbija odlučila da sve to unapredi. Verovatno se sećate, bilo je to krajem prošle godine, državna kompanija Telekom  kupila je marginalnu tv firmu Kopermnikus, poznatu jedino po tome što je na toj televiziji Vladimir Đukanović, član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke (vidi Priča o Đuki moleru na www.opancar.com ) za nemarginalnih 200 miliona eura naših para (kasnije su to demantovali i rekli da su platili svega 195 miliona eura). Od tih para Kopernikus kupuje tv O2 (bivši B92), televiziju daleko poznatiju i veću od Kopernikusa – dakle B92 nije kupila (stavila pod kontrolu) država nego njena firma Kopernikus. A pošto je ona cena po kojoj je plaćen Kopernikus bila još izdašnija, tu je preostalo još para od kojih je Kopernikus pazario i neke druge kablovske operatere – među njima i moj Vektor, koji sada posluju pod nazivom zajedničke firme SUPERNOVA:  

  • Utorak, 30.7.2019, 6,20 ujutru, palim kompjuter da vidim ima li novih mejlova – nema interneta! Okrećem poznati broj, očekujem da dobijem tehničku podršku – nema onog uobičajenog, već samo aparat koji deklemuje: Dobili ste Supernovu, svi operateri su trenutno zauzeti, vi ste sedmi na redu … Odlučih da čekam, valjda oni ispred mene neće dugo. Na svakih pet minuta, otprilike, ono sa početka –  Dobili ste Supernovu, svi operateri su trenutno zauzeti, vi ste sedmi na redu … Bi mi to sumnjivo, pa zamolim moje da pozovu isti broj – Dobili ste Supernovu, svi operateri su trenutno zauzeti, vi ste sedmi na redu …, a bilo bi logično da taj poziv bude bar osmi po redu, ako su oni ispred mene baš toliko rastegli. Kad sam u 6,35 ponovo čuo ono – Dobili ste Supernovu, svi operateri su trenutno zauzeti, vi ste sedmi na redu, odlučio sam da odustanem.
  • Ja, kao bivši pretplatnik Vektora, do pre mesec dana nisam ni znao za tu promenu – Poremetilo mi se nešto na mobilnom telefonu – aplikacija po kojoj kad nisam u kancelariji mogu da vidim novopristigle mmejlove i, po navici, okrenem onaj poznati Vektorov broj – Dobili ste Supernovu, svi operateri su trenutno zauzeti vi ste … Nisam dugo čekao, javi se ljubazan ženski glas – Ostavite svoje podatke, javiće vam se neko iz servisne službe … Pokušavam da objasnim da sam te stvari do sada rešavao direktno, možete li da me prebacite u službu za tehničku podršku … – Gospodine mi ovako funkcionišemo, dajte mi vaše podatke, javiće vam se neko… – Kad će se javiti … ne znam ja to gospodine, mi tako funkcionišemo. Nisam mogao da čekam, pa sam otišao u ovližnji servis … – Nema problema, ali morate mi dati parametre vašeg novog provajdera, do juče smo to mogli da vidimo na njihovom sajtu, sada od kako su došli ovi novi, više ne … – Odlazim direktno u Supernovu schop u Belvilu na Novom Beogradu, pre mene jedan čovek pokušava da objasni svoj slučaj – Ali gospođo vi ste mene tražili i rekli da mora neko od vaših da dođe i prebaci nešto na digitalni sistem….Ja nisam mogao da budem kod kuće u ponuđenom terminu, pokušavao sam da dobijem drugi termin, rekli si mi da treba da dođem i evo ja sam došao … Pa dobro, došli ste, dajte mi vaše podatke javiće vam se neko od servisera … –Ali gospođo, zar ne možete da pozovete nekog iz servisne službe da se sada dogovorimo … – Ne mogu, jer ja ne znam ni ko su oni, to su neki sa kojima smo mi sklopili ugovore… Mi tako Funkcionišemo!
  • U uverenju da je moj slučaj jednostavniji, objašnjavam da sam već u servisu i da su me odatle poslali samo da dobijem njihove parametre … Gospodine, dajte mi vaše podatke javiće vam se neko iz servisne službe … Ali, gospođo, moj telefon je već u servisu … Gospodine, mi tako funkcionišemo …. Nekako sam se snašao, došao do njihovih parametara, popravio telefon … Posle neka tri-četiri dana otprilike, javlja mi se serviser iz Supernove. Gospodine vi ste prijavili kvar… koji je vaš problem. – Nemam ja nikakav problem, sve je u redu kažem … i čovek mi se jako ljubazno zahvali, kao da je on taj problem rešio.

Unapređena varijanta je jasna. Od viška onih para koje su preostale po kupovini tv O2 (B92) pokupovali su manje provajdere, otpustili njihove službe za tehničku podršku, zaključili podizvođačke ugovore sa raznoraznim privatnicima, značajno smanjili troškove  i – Gospodine tako mi funkcionišemo!

Dragiša Čolić

2 KOMENTARA

  1. Supernova je najveća prevara u istoriji poslovanja ikada. Bivšim korisnicima Telemarka su nudili digitalizaciju, uz obećanje da neće biti promene cene paketa, već samo zamena opreme. Onda su došli, uzeli mi modem i ruter, stavili neki novi krš od modema, dali da potpišem novi ugovor i ponudu, na kojima nije bilo cene. Nisu ni pomenuli da će biti ikakvih promena, a kamo li da je negde pisala cena, pa nisam ni sumnjala u prevaru. Potpisah, mada sam imala tek potpisan stari ugovor. Kad sam pitala zašto novi ugovor, rekoše kao to je politika kuće, samo proforma. Posle godinu dana stiže račun veći za 600 din. Kad sam reklamirala, kažu nedvosmisleno sam prihvarila da sam obaveštena o ceni i da su mi, pobogusi, dali promociju godinu dana. Naravno, novi krš od modema nije dovoljan da pošalje signal do susedne sobe, pa su me uredno posavetovali još i da kupim novi ruter. Kažu njihova obaveza je da obezbede signal u jenoj sobi, do 6 metara, bez zidova. I to je novina u poboljšanju kvaliteta usluga Supernove… Da li da rušim zidove ili da se iselim negde na livadu?! Naravno, jedno 30 različitih imena u potpisu u nesuvislim odgovorima njihovih zaposlenih, kojima nam vređaju inteligenciju, bez imalo savesti i morala, a sve za platicu koju im mi, što svojevoljno, što lopovlukom Supernove, obezbeđujemo. Posle se čude što steane kompanije zarađuju u Srbiji, a deca beže i zemlje…

  2. Zakonom odredjene drzavne sluzbe Srbije ne funkcionisu, atrebalo bi da regulisu iste. Drugim recima institucije imaju pokrivene oci i usi i samo, SAMO svojim neradom stite provajdere. Navedene ustanove i komisije imaju pravilnike, regulative, koje su nastelovane da imaju obaveze ali nemaju mogucnosti da sankcionisu krivce i one koji pljackaju korisnike za svoje usluge, koji su uzgred budi receno ugovorom se obavezali da pruzaju usluge a u praksi sve se svodi da uzimaju novac za pretplatu a da po ugovoru provajder ima male ili nikakve obaveze.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime