Suprug direktorke „Vinče“ uhapšen zbog uzimanja 4.000 evra

2
2037

Dva meseca pošto je Pištaljka objavila da je direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ svom suprugu povećala platu za 100.000 dinara, njen suprug Slavko Karić uhapšen je sa još jednim rukovodiocem tog instituta.

Kako prenosi Blic, Slavko Karić i Branko Spajić uhapšeni su jer su od jednog zaposlenog u institutu iznudili 4.000 evra. „Sumnja se da su S.K. i B.S. tražili i uzeli novac da oštećeni ne bude premešten sa radnog mesta u okviru koga je bio upućen u jednu špeditersku kuću, gde je ostvarivao značajne novčane bonuse“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da postoji osnov sumnje da su dvojica uhapšenih izvršili krivično delo trgovina uticajem. Branko Spajić je direktor Centra za motore i vozila, dela instituta koji ostvaruje značajne prihode pružanjem usluga privatnim firmama, dok je Slavko Karić na sajtu „Vinče“ predstavljen kao istraživač saradnik.

Po aktuelnoj sistematizaciji u „Vinči“, odluke o radnim mestima donosi supruga i pretpostavljeni uhapšenog Karića, direktorka Milica Marčeta Kaninski. Pištaljka je u decembru pisala da je ona ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno koje je dodelila svom suprugu, povećavši mu platu za čitavih 100.000 dinara.

Upravo je ta sistematizacija i izazvala nezadovoljstvo uzbunjivača koji su se javili Pištaljci i dostavili podatke o tome da je direktorka uvećala plate ne samo svom suprugu, već i njegovom bratu i sestri. U međuvremenu, po tvrdnji uzbunjivača, Marčeta Kaninski je još nekoliko puta menjala sistematizaciju. Institut je za ove poslove angažovao i advokate koji su direktorku, kako otkrivaju dokumenta, savetovali o rešavanju problema viška radnika.

Pitanje viška radnika, kako se navodi u izveštajima o radu angažovanog advokata Vladimira Nenezića, bilo je tema konsultacija sa direktorom instituta, ali i drugim rukovodiocima od avgusta do decembra prošle godine i to po mesečnoj ceni od 150.000 dinara. Prvo su se konsultovali o višku radnika, zatim o višku radnika nakon nove sistematizacije, a na kraju o „utvrđivanju viška radnika kod poslodavca i procedure za sprovođenje postupaka za isti“. Mesečni paušal od 150.000 dinara advokat Nenezić dobijao je i za druge usluge osim za savete o otpuštanju i sistematizaciji.

Da Vas podsetimo:  EPS krivi uzbunjivača za „izazivanje panike i nereda“ jer je prijavio nepravilnosti

Tako je u svojim septembarskim, oktobarskim i novembarskim izveštajima o pruženim uslugama Nenezić fakturisao i usluge vezane za tri tužbe bivšeg radnika instituta Slobodana Jovanovića a pre toga, u avgustu, imao je konsultacije sa direktorkom Milicom Marčetom Kaninski u vezi sa „pripremom predmeta Slobodana Jovanovića u vremenu očekivanom za prijem tužbe zaposlenog“.

Po dokumentima do kojih je Pištaljka došla, advokatske usluge institutu pružaju i advokata Jasna Vesić i Vladimir Ivić, ali i agencija za intelektualne usluge Brskovo. Ta agencija izdala je račune za konsultantske usluge, ne kaže se kakve, ali je na vrhu strane rukom napisano da je račun izdat na osnovu ugovora a u zagradi stoji „advokatske usluge“. S obzirom na činjenicu da advokatske usluge mogu da pružaju samo advokatske kancelarije ova vrsta usluge predstavljala bi kršenje Zakona o advokaturi jer bi se mogla klasifikovati i kao krivično delo nadripisarstva.

Iako smo više puta pokušali da stupimo u kontakt sa direktorkom instituta i pisanim putem tražili ugovore sa pomenutim advokatima i agencijom od instituta nismo dobili informaciju o razlozima zbog kojih su ovi advokati angažovani, niti kako je za advokatske usluge angažovana agencija za intelektualne usluge.

S obzirom na to da smo na veb stranici advokata Vladimira Ivića pronašli informaciju da je stručnjak za oblast javnih nabavki, da je bio član radne grupe za izradu Zakona o javnim nabavkama koji je donet 2008. godine i da je bio predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Milicu Marčetu smo pitali da li je u ovoj oblasti Ivić pružao savete i institutu. Odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Pištaljka je nedavno pisala o nameštenim tenderima u institutu.

Snežana Đurić
Izvor: pistaljka.rs

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime