Supružnici na čelu Tržnice i Niškog portala

0
833

Iskustvo novinara Južnih vesti sa direktorom Tržnice Goranom Đorđevićem i njegovom suprugom i vlasnicom Niškog portala Jelenom jeste da umesto odgovora na pitanja Južne vesti optužuju da su strani plaćenici, nipodaštavaju i vređaju. Dugogodišnji novinari i urednici to ocenjuju kao opasan način ponašanja onih koji dok su na vlasti počinju da se poistovećuju sa državom i budžetom.

Ovakav manir bračnog para Đorđević, od kojih je Goran istaknuti član Srpske napredne stranke, ljudi iz medijske sfere ocenjuju kao ogledalo svega naopakog i nedostojnog što se utemeljilo poslednjih godina u odnosu vladajuće partije prema medijima i novinarima.

Poslednje istraživanje o prelivanju javnog novca u privatne medije za nepostojeće reklamiranje, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenjuje kao netransparentno, protivzakonito i bezobzirno.

Javna sredstva presipaju se u podobne i poslušne medije, a oni koji su kritički nastrojeni i rade novinarski posao profesionalni i u skladu sa Kodeksom doživljavaju uvrede, pretnje i nipodaštavanje, i potpuno su onemogućeni da dobinu ijedan dinar na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata i bilo kakav oglas ili reklamu iz javnog sektora – kaže Bodrožić.

Način na koji se troše pare poreskih obveznika i manir ponašanja prema medijima koji ne žele da se bave propagandom, Bodrožić ocenjuje kao preveliko naprednjačko poistovećivanje sa budžetom i državom.

Zbog izliva vlasti u mozak veruju da su odabrani da večno vladaju i uz to maltretiranju sve koji im nisu po volji. Rešenje je u tome da nastavimo da radimo svoj posao časno i pošteno, da ih se ne bojimo i da beležimo sve što čine, kako bi im jednog dana podastrali sve činjenice o kriminalu, nasilništvu i orgijanju koje su praktikovali dok su jašili na vlasti – navodi Bodrožić.


Od “stranog plaćenika” do ponude za posao – opasno etiketiranje ili zavist?

Da Vas podsetimo:  NUNS usvojio „Kodeks novinara i novinarki Srbije“

Goran Đorđević se ranije novinarima obraćao nipodaštavajućim tonom, govorio je da treba čast da im bude što se obraćaju jednom direktoru, ali na konkretna pitanja nije odgovarao.

Isti manir ponovila je i njegova supruga Jelena Đorđević, ali je otišla i korak dalje – koristi termin strani plaćenici, a insinuira da su Južne vesti plaćene da prave haos u okruženju.

Ovakve kvalifikacije urednik portala BIRN Slobodan Georgiev ocenjuje kao temeljan efekat kampanje koja se neprestano vodi protiv Južnih vesti.

Ta kampanja ima za cilj da Južne vesti predstavi kao špijune a ne novinare kao lokatore interesa onih koji žele da unište Srbiju. Činjenica da je ona tako reagovala meni govori da je kampanja uspela i da se nastavlja jače. To je najveća opasnost za sve iz Južnih vesti – kaže Georgiev.

Ipak, urednik portala KRIK Stevan Dojčinović ima i drugi ugao na slučaj i to da je Jelena Đorđević prvo pominjala stranoplaćeničku ispričanu priču, a onda je novinaru Stefanu Markoviću ponudila posao.

Ja ovaj odgovor tumačim tako da ona u stvari iskazuje divljenje kvalitetnom novinarstvu koje postoji u Južnim vestima. Ovo „strani plaćenici“ je verovatno neka prozivka upućena iz zavisti i svesti o tome da nema tako dobrih novinara u Niškom portalu, ali pošto nada nikad ne umire, ipak šalje poziv novinaru Južnih vesti nadajući se da možda postoji zrno nade za taj transfer čime bi neko kvalitetan došao u njihov tim – navodi Dojčinović.

Pored uvreda pre teksta, postojale su i one posle. Uglavnom sa iste IP adrese novinaru Stefanu Markoviću stizale su uvrede, lažne optužbe i prikrivene pretnje.

Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić kaže da novinari ove redakcije jesu svesni da rade u vreme kada govoriti istinu i pisati isključivo po pravilima profesije, a ne po željama moćnika, jeste opasno i rešeni su da istraju.

Da Vas podsetimo:  Fotomontaža predsednice srpskog REM-a u nacističkoj uniformi na njenom Telegram kanalu

Svesni su da imaju uporište u svojoj redakciji, podršku kolega iz drugih redakcija koje su istrajne u tome da rade po istom, jedinom ispravnom principu. Svesni su, nažalost, da osim te podrške postoji sa druge strane cela mašinerija koja u svojim rukama ima i institucije i silu koja pojedincima daje za pravo da vređaju, prete i ugrožavaju njihovo dostojanstvo i bezbednost – kaže Bjeletić.

Zato naglašava da danas biti novinar ne podrazumeva samo to da izveštavate javnost i u interesu javnosti, već i neprestanu borbu za slobodu i osnovna prava.

Milan Zirojević
Izvor: Južne vesti 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime