Suština našeg življenja

0
842

maja goojkovicKada na televiziji vidim da Maja Gojković predsjedava Skupštinom Srbije, refleksno pomislim da to nije tačno. Međutim, stvarnost me ubjeđuje da je sve primjereno toj burleski, u kojoj se poslanici SNS-a i DS-a međusobno optužuju ko je više uništio zemlju.

Naprednjaci su grlatiji, kritikuju „žuto preduzeće“ da je baš ono urnisalo privredu Srbije od 2000. do 2012. Naprednjaci, koje u beogradskom kafanskom žargonu zovu „radikali pod bensendinom“, ovu kvalifikaciju potegnu čim demokrate u Skupštini pomenu da SNS neke državne poslove ne radi valjano.

A suština našeg življenja na ivici opstanka jeste u činjenici da „žuti“ jesu urnisali privredu, ozakonili pljačkašku privatizaciju, kao i sve kriminalne i lukrativne djelatnosti, ali da su takav način vladanja preuzeli upravo od koalicije SPS – SRS iz devedesetih godina. I DS i SNS doveli su Srbiju do beznađa u kojem je život falsifikovan? Ne brine ih to što u Srbiji niko ne gleda u budućnost, ne pitaju šta je bilo sa istragom o padu vojnog helikoptera i pogibiji šest časnih ljudi, niti kako država za nečiji tajni budžet namješta igre na sreću. Ne pitaju kako je jedna ministarka potpisala energetski ugovor i oštetila Srbiju za 130 miliona evra, a i dalje je ministarka.

Da li je bar nekom jasno gdje ide Srbija? Premijer je prezadovoljan reformama pod starateljstvom MMF-a. A Međunarodni monetarni fond diktira – prodaj Telekom, EPS, jedinu fabriku lijekova i domicilnu osiguravajuću kuću, poljoprivredno zemljište… Zapravo, sve podsjeća na šibicarsku ekonomsku strategiju Đelić – Dinkić, koji su u zemlju uveli sumnjiv kapital bez adrese i urnisali privredu. Opstala je njihova šibicarska logika „prodaj sve i uzmi proviziju“, samo što je sada pod okriljem MMF-a.

Vjerujem da Vučića grize savjest što teret reformi nose penzioneri i budžetski korisnici. Bogati su zaštićeni, ni porez ne plaćaju. Premijer na velika zvona najavljuje zakon o porijeklu imovine. Slutim, mnogi će se razočarati. Niko od tajkuna neće odgovarati za pljačku države, neće zaraditi apsanu i slično. Jer, u tom loncu morali bi se naći i novi tajkuni, nastali posljednjih godina. Svi će biti pomilovani, država će konačno oprati njihove kriminalne biografije, samo će ubuduće plaćati porez. To su morali da rade i do sada, bez novih zakona.

Da Vas podsetimo:  Koliko građani osećaju ekonomski napredak: Srbija stiže bugarske i rumunske plate tek za 10 godina

Intermagazin / PressRS

Đoko Kesić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime