Suzavac, vodeni topovi, razbijene glave, napadi na novinare, privođenje aktivista – još jedni izbori u Srbiji

5
101

Izborni dan su obeležile neregularnosti i nasilje prema građanima koji su pokušavali da ih spreče.

SNS kol centar na novosadskom sajmu; Foto: Bravo Novi Sad

Ako živite u Srbiji a imate prijatelje i porodicu u inostranstvu verovatno su vas zvali da im kažete da li je počeo građanski rat.

Jer, jučerašnji izborni dan su obeležile scene sukoba između mašinerije SNS-a i građana koji su pokušavali da spreče izborne neregularnosti.

Suzavcem branjene kutije duplih biračkih spiskova

Teško je odlučiti se za najdramatičniju. Prizor suzavca i vode koja kulja iz šmrka na građane koji su rasturili kol-centar SNS-a na novosadskom Sajmu se visoko plasira. Dopunjavaju ga slike „aktivista“ SNS-a koji su iz zgrade Sajma bežali sa punim kutijama papira za koje se podozreva da su dupli birački spiskovi.

Neki i nisu samo bežali sa majicama preko glave, nego besneli što su prekinuti – pa je tako jedan od vrednih SNS mrava, NN lice sa kačketom, prilikom povlačenja pesnicom udario novinara Danasa Uglješu Bokića.

Reagovanja SNS-a, ali i policije, na ova dešavanja i sama dižu pritisak. Politika je objavila da je Srpska napredna stranka saopštila da je oko stotinu građana izvršilo „brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma i to na prostorije koje je legalno i legitimno zakupila SNS, i ukojima se nalazi kol-centar stranke“. „’vandali i kriminalci, njih oko 100, pokušali su da provale u prostorije u kojima je kol-centar i tada su razvaljivali vrata i uništavali sve pred sobom“, objavio je SNS. SNS je naglasio da je kol-centar stranke legalno zakupio prostorije i da je radio po zakonu, a isključivanje struje od strane građana od spolja nazvao „direktnim terorističkim činom“.

Cirkusu se pridružila policija koja prvo nije htela da na molbu građana uđe u Sajam proveri da li se u njemu vrše nelegalne radnje, da bi iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli da „osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu“, u dosadašnjem toku izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata.

Da Vas podsetimo:  Ko čeka – dočeka

A, valjda da ih ne bi bilo, MUP je kasnije priveo nekoliko aktivista koji su se u NS zaputili iz Beograda i predao ih BIA-i na informativni razgovor koji je potrajao tri sata. O tome je na svom profilu na društvenim mrežama javnost obavestio jedan od zadržanih, za BIA-u „bezbednosno indikativna“ osoba, Ivan Bjelić.

Za MUP su jedini incidenti pokušaj građana da dokažu nezakonite radnje

U vreme izdavanja pomenutog saopštenja MUP-a bilo je poznato da je sličan kol-centar SNS-a otkriven u Beogradu, u SC „Banjica“, i da je i tamo itekako došlo do incidenata. Iz „Kreni-promeni“ su naveli da su Na Banjici „primećeni privatni podaci građana, dupli birački spiskovi, te da se radi o protivpravnom korišćenju javnog prostora“, kako je izvestio NIN. „Prisutni su, inače, odbili da odgovaraju na pitanja o čemu se radi u SC „Banjica“ i za šta su zakupili prostorije“, dodaje se.

Scenario je bio sličan: i ovde se pojavilo lice sa ugovorom o zakupu, čiju validnost predstavnici opozicije osporavaju, a Više javno tužilaštvo u Beogradu je u saradnji sa MUP-om saopštilo da „za sada nema dokaza da je u SC ‚Banjica‘ izvršeno bilo koje krivično delo, kako to tvrde pojedini učesnici izbornog procesa“.

Da brani kol-centar je sa ekipom TV Informer došao i Dragan J. Vučićević, u pratnji Sime Spasića. N1 je izvestio da je Vučićević vikao na narodnog poslanika Đorđa Pavićevića, a šef poslaničkog kluba ZLF-a Radomir Lazović je naveo da je tokom pokušaja sprečavanja rada kol-centra dobio pretnje smrću.

Picerija – bunker za duple spiskove

Do incidenta zbog duplih biračkih spiskova je došlo i na Dorćolu, gde su građani i predstavnici opozicije našli kol-centar SNS-a u jednoj piceriji. Video snimci pokazuju kako jedna od mladih žena koje su tu bile okupljene prilikom izlaska iz prostorije napada aktivistkinju ZLF-a, daveći je majicom, nakon što joj se aktivistkinja obratila rečima „Sramotica“. Vlasnik picerije je takođe smatrao legitimnim da se od predstavnika opozicije fizički brani, udarajući Lazovića.

Da Vas podsetimo:  O Njegošu, britanskom arheologu i KiM

Kako se čuje na snimku, a prenosi Nova.rs, vlasnik picerije Sovtić u jednom momentu izgovara: „Znaš za šta ja živim? Da je**m takve pedere, ko što ste vi. E zato ja živim. Ja držim Dorćol!“. Ko prati društvene mreže može da se zabrine i nad brojem komentara koji ovim izjavama i ponašanju daju za pravo.

Napad na kourednika portala Mašina; snimak ekrana, Mašina

Ciglom u glavu

Predstavnici opozicije i novinari našli su se na meti napada i na drugim mestima. U Zemun polju je aktivista Zeleno-levog fronta zadobio povrede glave udarcem metalnom šipkom, ali je u sukobu povređen i predsednik lokalnog odbora SNS-a.

Tokom tih dešavanja napadnut je i urednik našeg portala, Marko Miletić. Na njega je nasrnulo nekoliko lica dok je u snimao duple biračke spiskove koje su mu opozicioni aktivisti i članovi Gradske izborne komisije dali na uvid nakon što su ih dobili od aktivista SNS-a.

U nedelju, drugog juna, glasalo se u 67 gradova i opština (bez gradskih opština). Već u 11 časova 2. juna CRTA je utvrdila preko 20 nepravilnosti na izborima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a glasanje se nastavilo u tom duhu. SNS je odneo ubedljivu pobedu u velikoj većini, sa izuzetkom Niša i Čačka.

5 KOMENTARA

 1. Ukoliko je opozicija pristala , da na LOKALNIM izborima , izadje lista sa imenom predsjednika Drzave
  Aleksandra Vučića …….( protiv ustavno ) ……i na ostale “ naprednjačke manifetluke “ ……!! e , onda bilo koji oblik kradje na izborima je legalan i legitiman. Onda je nenormalnost postala normalna . Ajde sada da netko nagovori te i takve opozicijonare, da se kolektivno , svi , baš svi , odreknu mandata (prihoda i privilegija ) i delegaliziraju Vučića !?! Stalo im je isključivo do vlastitih , malih , mizernih interesa , potpuno identično većini ucinenjenih i ucviljenih glasača S N S. !

  • Ствар се може поправити (или бар покушати) преко улице.
   Сви незадовољни могу позвати своје гласаче и са њима заједно изаћи на мирне
   уличне протесте и тражити поништење избора због њихове очигледне нерегуларности.

   • Radi se o “ PROJEKTU “ kako odrzati Vučića na vlasti, koji je daleko iznad svih mogućnosti Vučića i SNS . To sprovode njegovi “ zapadni prijatelji “ , koji imaju sve predispozicije za to. Zbog toga sam siguran da su “ mentori “ spremni na sve, i najmanji im je problem “ mirni protesti “ ! U svakom slučaju imaju interes da odrzavaju VELEIZDAJNIKA !!!

    • Не перформанс протести, већ вишедневни, истрајавајуће
     масовни, а то плаши Вучића, а не његове менторе.
     А, шта ако ти “мирни“ прерасту у немирне?
     Последице могућег прерастања “мирних“ у немирне протесте
     неће трпети ментори, њих се то не дотиче, већ АВ, а он се
     тога смртно страши, као свака кукавица и издајник, спреман
     да побегне било где.
     Изгирао је народ гласањем “оловком“, сада је на народу ред
     да изђе на улицу и гласа “куком и мотиком“.
     Не да било кога напада, већ да се брани од “навијача“ ,хулигана
     (униформисаних и у цивилу) и осталих “демократских“ плаћеника.
     Улица је легитимно гласачко место, отворено 365 дана у години,
     24 часа дневно, Уставом загарантовано, и зато треба искористити и
     ту могућност.

 2. „SNS je odneo ubedljivu pobedu u velikoj većini, sa izuzetkom Niša i Čačka.“
  СНС је однео/извојевао убедљиву крађу избора у великој већини, са изузетком
  Ниша и Чачка!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime