Suzo moja, Suzana

0
1275
Nenad Kulačin / Foto: printscreen

U atmosferi opšte histerije zbog u kojoj smo se našli zbog „za malo tragedije“, nekako nam je promakao jedan, barem nama novinarima, važan detalj.

Ona emisija koja je, sasvim legitimno, napravljena da bi naprednjačka publika nedeljom preskočila Utisak nedelje, Hit tvit na Pinku, ugostila je Suzanu Vasiljević, jednu od najbližih saradnica predsednika Srbije koja je zadužena za medije. U svojoj tiradi posvećenoj „za malo tragediji“ čiji je epilog boravak Prvorođenog na VMA zbog kardiovaskularnih problema i kako reče doktor Smrt – životne ugroženosti, Suzana je najavila dispciplinovanje medija, odnosno neposlušnih novinara. Rekla je da više neće da dozvoli takav neposredan kontakt novinara sa Prvorođenim, da se Prvorođeni ima poštovati, bez obzira na njegovo nepoštovanje novinara koristeći krajnje kolokvijalan rečnik tipa – stručnjak, a vi sa N1 i slično.

Povod je bilo pitanje koje je novinar N1 Miodrag Sovilj, uz pomoć svog mobilnog telefona, pokušao da postavi Prvorođenom. S obzirom da je to popodne Prvorođenom pozlilo i da je hospitalizovan, mnoge njegove stranačke kolege su pohitale na Pink i Hepi pričajući kako je Sovilj malte ne izvršio atentat na predsednika.

Kao primer za odlučnu reakciju u budućnosti, Suzana je spomenula situaciju sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i novinarom CNN Džonom Akostom. Ona je rekla da je Akosta izgubio akreditaciju za Belu kuću zbog pitanja koje je postavio predsedniku SAD, što je, naravno, ogromna laž. Akosta je izgubio akreditaciju, i to na kratko, zbog toga što je rukom odgurnuo ženu koja je bila zadužena za mikrofon, pošto nije hteo da joj taj isti mikrofon da. Ko veruje Suzani, a želi da vidi šta se desilo u Beloj kući, ima nekoliko snimaka na Jutjubu. Ono što je Suzana, takođe, preskočila da kaže to je reakcija kompletne novinarske profesije u Americi i povratak Akoste u Belu kuću. Evo i izveštaja SiEnEna o ovom događaju:

  • Ne obazirući se na upozorenja Trampa, sve upornije je ispitivao predsednika – najpre zašto je upotrebio reč “invazija” za karavan južnoameričkih migranata, pa o njegovim antiimigrantskim terminima. Kada je, potom, pokušao da Trampu postavi pitanje i o navodnom ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine, Tramp je presekao:
  • E, sada je dosta! Spustite mikrofon! – uzviknuo je Tramp.
  • Devojka iz Bele kuće je na to potrčala da uzme mikrofon od novinara, ali Akosta ga nije puštao. Otimajući se sa ženom, samo je govorio “izvinite, gospođo”. Tramp je posmatrao scenu, odvojio se od govornice, a onda se vratio i osuo paljbu:
  • Si-En-En treba da se stidi što radite za njih. Vi ste nepristojna, užasna osoba… Način kako se odnosite prema Sari Hekerbi je jeziv – konstatovao je Tramp.
Da Vas podsetimo:  KULTURA (BI TREBALO DA) POKRIVA SVE

Drugi novinar ustao je u odbranu Akoste, rekavši da je izveštač Si-En-Ena “uvaženi novinar”. Na to je Tramp i njemu odbrusio:

  • Pa, ni vi mi niste baš omiljeni! – rekao je Tramp, izazvavši smeh u Sali“.

Tako je bilo u Beloj kući. Primetićete da je Trampov rečnik sličan Prvorođenom, i da je malo novinara koji su u jeku afere „Krušik“ spremni da ga o tome pitaju. Naravno da Prvorođeni u takvoj situaciji više voli pitanja tipa – Da li ste ponosni na sebe zbog izgradnje Beograda na vodi i sličnih. Ako nam je Tramp Suzanin uzor ok. Siguran sam da je Suzani još draži Kim Džong Un, jer smo svakim danom sve bliži tom medijskom modelu.

Pitanje je kako bi se ova histerija završila da je, ipak, nekako nije umirio Prvorođeni.  Najpre je javno priznao da je bolestan, što dugo vremena mnogi od nas sumnjaju, a odmah zatim je nekoliko puta ponovio da sa njegovim zdravstveni stanjem ama baš nikakve veze nema novinar N1 Miodrag Sovilj, niti bilo koji drugi predstavnik sedme sile. Nije nam, doduše, ni on, ni Suzana, ni dr Smrt, niti bilo ko drugi, objasnio kako je moguće da neko ko je bio životno ugrožen i dva dana proveo na aparatima, uspeo da se treći dan pojavi na poslu, legne na parket i pomazi kera, a četvrti dan održi i konferenciju za štampu na kojoj je. ponovo, punu kofu svega prosuo po N1.

Srbija je takva zemlja gde će biti sasvim moguće da se ućutkaju novinari, barem na način na koji je to Suzana najavila. To međutim ne može da utihne istinu. Ona će uvek pronaći put, makar je na tome sprečavala i spinovana bolest, koja se možda nije ni desila.

Da Vas podsetimo:  Pravo u Nema polako
Nenad Kulačin
Izvor: glassumadije.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime