Švabe traže pola Vojvodine

25
7953

Rakocevicwww.koreni.rs, Podunavske Švabe, nekadašnji stanovnici srpske Vojvodine, već odavno zahtevaju vraćanje  imovine. O plaćanju ratne štete Srbiji -nikada ni reč! 1941. godine po statistikama   Kraljevine Jugoslavije, oko 500.000 Podunavskih Švaba i njihovih potomaka, živelo je na teritoriji Vojvodine. Njihovi pretci su masovno naseljavanje započeli još od 1722 do 1727 g. pod Karlom IV. Marija Terezija je intenzivirala dolazak od 1763. do 1773.g. kako bi naselila tada pustu i močvanu zemlju. Dolazak Švaba trajao je sve do polovine 19. veka. Najviše njih je, bežeći od siromaštva i gladi, došlo iz današnje pokrajine Baden-Virtemberg, ranije „Švaben“. Iz Ulma su Dunavom kretali brodovi i splavovi do željenih destinacija tokom Dunava ka Vojvodini. Do propasti austrougarske monarhije 1918.g. Švabe su bili žitelji te monarhije da bi posle pripajanja Vojvodine 25. novembra 1918.g. Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, postali žitelji Srbije, potom Kraljevine Jugoslavije. Srbi su i pre početka Prvog svetskog rata bili većinski narod na teritoriji Vojvodine. Postoje pisani izveštaji da su Srbi  imali miran suživot sa Podunavskim Švabama. Vredne i zanatski obrazovanije Švabe su kroz generacije stekle velika imanja, bili su vlasnici mlinova, radionica, pivara pa čak i ponekih  većih fabrika.

Miran suživot je trajao sve do okupacije Jugoslavije 1941.g. Nekadašnje „dobre komšije“ su krenule u masovna proganjanja, hapšenja i ubijanja  Srba, Jevreja i Roma. Mnogi su se dobrovoljno javili u zloglasnu SS diviziju „Princ Eugen“ ili u vojne jedinice Vermahta. Podosta ih je ogrezlo u ratnim zločinima. Računa se da je oko 60.000 Švaba poginulo u ratnim dejstvima boreći se na strani SS i Vermaht divizija,  deo je pobeglo pred naletom ruskih i partizanskih jedinica, dok do danas nikada nije utvrđen tačan broj Švaba koji su posle oslobođenja dospeli u komunističke logore. U njma je prema srpskim izvorima umrlo oko 30.000 ljudi.

Da Vas podsetimo:  Zoki nije bedak

Po Podstamskom sporazumu pobednika iz 1945.g. oko 14 miliona Nemaca čiji su se preci i pre nekoliko stotina godina doselili  na tuđe teritorije, bili su proterani. Isto pravo za proterivanje su od saveznika zahtevale i jugoslovenske vlasti, ali za to nisu dobile dozvolu. Titova administracija je ipak sve do 1955.g. prvo proterivala, zatim je dozvoljavala iseljavanje Švaba. Oko 1960.g. u Vojvodini je ostalo samo hiljadu-dve ljudi, koji su se kao komunisti bili priključili partizanima.

Svabe -bezanje pred Crvenom armijom i partiznima
Dunavske Švabe beže iz Vojvodine  oktobra 1944.g.
Na kolima njihova i verovatno napljačkana imovina

Švabe iz Vojvodine je prihvatila nemačka pokrajina Baden-Virtemberg i omogućila im je kroz beskamatne kredite, velikodušne nadoknade za izgubljenu imovinu idr. dovoljno sredstava da u novoj sredini započnu bolji život. Često bolji od domaćeg stanovništva koje je više stradalo u Drugom svetskom ratu od Podunavskih Švaba! Nakon stvaranja Savezne Republike Nemačke 1949.g. novim vlastima su bili potrebni verni glasači. To su bili milioni u Nemačku doseljenih „Folksdojčera“ – Nemaca, koji su poput Švaba, ranije živeli u više evropskih država. Njihova „vernost“ je kupljena velikim finansijskim dotacijama.

Podunavske Švabe su se, kao i grupacije Nemaca proteranih iz drugih u ratu okupiranih država, zahvaljujući velikom posleratnm prilivu novca iz fondova nemačke države, što traje i danas, veoma brzo organizovali. Osnovali su udruženja, izgradili klubske prostorije, osnovali zavičajne muzeje. Prognanici su uzeli  učešća u političkom i javnom životu Baden-Virtemberga i drugih nemačkih pokrajina. Ni jedna odluka više nije mogla da prođe neki pokrajinski ili čak savezni parlament bez  „aminovanja“ organizacija prognanih. Počelo je izdavanje novina i knjiga. U izdanjima Švaba je redovno prekrajana istorija jer su pisane  žalopojke o njihovoj „zloj sudbini u Titovoij Jugoslaviji“, otimanju imovine, ubijanjima u logorima, umiranja u zatvorima itd. Jedino što se i tada i u današnjim publikacijama nigde i nikada nije pomenulo, bilo je  njihovo učešće u ratu na strani SS i Vermaht-jedinica, ubijanja nedužnih, prisvajanja srpske i jevrejske imovine u Vojvodini.

Da Vas podsetimo:  Bradić i Marković podržali Kostića protiv Kusturice, zaboravili Kosovo!

Kontakti Podunavskih Švaba sa bivšom postojbinom su bili na nuli, ni jugoslovenske vlasti nisu želele  nikakve kontakte sa njima. Tek posle raspada Jugoslavije i kasnijih promena 2000.g. u Srbiji, diplomatsko-konzularna predstavništva su dobila nalog, da se uspostave kontakti sa organizacijama Podunavskih Švaba. Već od 2001.g. su udruženja Švaba organizovale posete Vojvodini, počeli su uređivanje svojih grobalja, dizali su spomenike gde su navodno skončali njihovi pretci, bez obzira da li su oni bili pripadnici SS divizija ili „obični paori“, tražili su kontakte sa vojvođanskim muzeijma i „stručnjacima“ koji su bili spremni da potvrde, ne pominjući srpske, nego samo švapske patnje.

Svabe i pored naredbe -bezanje
Faksimil nadebe da Švabe iz Bačke, ne smeju da napuste Vojvodinu -a oni ipak pobegli

Posebno aktivan je bio predsednik Nemačkog Saveza Podunavskih Švaba, Hans Supric, rodom iz Bačke Palanke, koji je već desetinu puta posećivao Vojvodinu i mesta gde su pre Drugog rata živele Švabe. U poseti je bio. bez da je iko pokušao da ga kao ratnog zločinca zadrži na srpskoj granici, i zloglasni Peter Egner. Neko je njegovo ime na vreme uklonio iz kompjuterske liste ratnih zločinaca. On je od 1941. do 1943.g. samo u Beogradu organizovao i naredio ubistva 17.444 Jevreja, Srba, komunista i Roma. Živeo je u SAD koje očigledno nisu želele da ga izruče Srbiji! Pomenimo da su do pre nekoliko godina, bez da ih je srpska strana ikada potraživala, u Štutgartu bili živi i zločinci dr Ričard Derner iz Inđije, šef Kulturbunda, i Adam Hofman iz novosadskog Gestapoa.

U posetu Švabama su dolazile i delegacije vojvođanskih gradova, posebno onih na čijem su čelu bili ljudi iz DS-a, npr. iz Inđije, Pazove, Bačkog Jarka itd. Na proslavi „50 godina reintegracije Podunavskih Švaba u Baden-Virtemberg“ 2004.g. u Štutgartu, po prvi put je takvom skupu prisustvovao predstavnik srpske ambasade iz Berlina Boro Šuput. Od tada je  održavanje kontakata sa Švabama postalo obligatorno. Hans Supric pokušava i kontakte sa srpskim klubovima. Folklorni ansambl Švaba je nedavno učestvovao na proslavi jednog srpskog kluba u Štutgartu.

Da Vas podsetimo:  A sada svi na PPP

Podunavske Švabe se nikada nisu odrekli svojih zahteva da im se vrati konfiskovana imovina u Vojvodini. Na protiv, njihovo udruženje je publiciralo informacije, kako i kada da zatraže povraćaj imovine, bez obzira na to, da ih je Nemačka već obeštetila i da ona nikada Srbiji nije isplatila ratnu oštetu! Na jednom velikom skupu pre četiri godine u Sindelfingenu glavna tema je bila zahtev za vraćanje  imovine. Preko 300 prisutnih je pokazivalo tapije imanja iz 1940.g.  a neki čak i iz 1943.g., verovatno otete od predhodnih vlasnika. Naslednici pognanih iz Vojvodine su tvrdili da će, čim Srbija dobije saglasnost za prijem u EU, tražiti da im se imovina vrati a to je, prema navodima nemačke strane, pola Vojvodine!

Pojska, Češka i Slovačka su u predpristupnim dogovorima postigli sporazum da Nemci, vlasnici nekadašnjih imanja u tim državama, neće moći da zahtevaju povratak. Da li će to biti omogćeno i Srbiji ostaje da se vidi. Ko zna, možda zahteve za autonomijom Vojvodine Pajitća i njegovih, izašle ovih dana na videlo, guraju baš Nemci i njihove službe. Oni kažu, da polažu „istorijsko pravo na Vojvodinu“ i žele da „zaštite“ ’nekadašnju imovinu svojih državljana na sveru Srbije.

P. Rakočević

25 KOMENTARA

 1. P.Rakočeviću,po prezimenu,ni ti nisi iz Vojvodine,već brozov kolonista,tako da ste vi tu brozovi komunističko-okupacioni dođoši.Da je rat zlo,to niko ne može negirati.Da je Nemačka pod hitlerom htela da zavlada svetom te tako izgubila rat i platila cenu,tog zločina koji su izvršili nad drugim narodima,MEĐU KOJIMA SMO MI SRBI IMALI NAJ VEĆU TRAGEDIJU,KOJA JE I DANAS PRISUTNA,TO NIKO NORMALAN NEĆE OSPORITI.Da smo jednim delom i mi Srbi krivi,govori i činjenica da su izrodi izdajnici Simović i ostala fukara po nagovoru naših najvećih neprijatelja Engleza,OBORILI PAKT KOJI JE SA HITLEROM NAPRAVIO NAŠ MUDRI KNEZ PAVLE,POKUŠAVAJUĆI NA NAJ BOLJI NAČIN DA SPASI OVAJ NAROD OD PONOVNE PROPASTI,KOJA JE VEĆ BILA PRE SAMO 23 GODINE.Da je taj pakt ostao na snazi,NIŠTA SE TAKO NE BI ODIGRALO,KAO ŠTO SE ODIGRALO.Puno je ovde napisano raznih komentara,ali svega toga nebi bilo,a svi bi samo radili svoje uobičajene poslove.Kada se sve dogodilo,kao što se dogodilo,onda o svemu tome treba pisati istinu.A istina je da su neki Nemci kažnjeni,a neki nisu trebali,a pogotovo oduzimati zemlju i domaćinstva.Konfiskacija je izvršena i prema Nemcima i prema Srbima.Novi brozovi okupatori su oduzimali zemlju,kako Nemcima,tako i Srbima i ostalima.Stim što su tu zemlju dobijali novi kolonisti,koje je broz smišljeno dovodio da očisti Hrvatsku,Bosnu i C.Goru od Srba,stvarajući tako nove janičare koji će ga kao deca tih kolonista podržavati u komunističkom porobljavanju Srba i Srbije.Danas ta deca brozovih komunističkih dođoša drže svu vlast u Srbiji,koju su im predali njini roditelji brozovi dođoši iz 1944.Svi današnji problemi se sastoje u tom problemu,pa zbog toga Srbija ne može da počne da rešava sve probleme u koje nas je uvela ta brozova komunistička dođoš-okupacija,jer je brozov prvi cilj bio razbijanje Srbije,na tri dela i konfiskacija sve Srbske zemlje,kako na KOSOVU I METOHIJI,tako i u Vojvodini.Sve dok Srbija bude pod komunističkom okupacijom,nikada Srbija neće početi da rešava probleme u koje su nas uvalili brozovi komunisti.

 2. Zasto Srbi hrlite u tu „prokletu“ svapsku zemlju kad vam je tako lose?Zasto ne ostanete u srbijanskom glibu i blatu?Zasto ne idete u bratsku vam Rusiju?Pricate kako Nemci ne vole strance u svojoj sredini…osvrnite se malo oko sebe.Srbi mrze sve osim „pravoslavne“ brace….Svi ostali su vam krivi zbog svega:Kosova,Prvog i Drugog Sv rata,komunizma,IB,rata u Hrvatskoj……

  • Цинично питање после разарања економије Србије – уз све остало – од стране тог истог запада. Можда „Аттила“ не би постављао тако глупо питање да зна колико је импакта и панике изазвао пад ДБП у САД за мање од 4%, услед финансијске кризе 2008. Санкцијама и бомбардовањем економија Србије је више него преполовљена, што се константно одржава и погоршава пре свега напорима наших западних „пријатеља“. Зашто идемо на запад? Можда зато што су нам уништили економију, и углавном све остало, да би имали јефтину робовску радну снагу у Србији, и квалитетну стручну из Србије – која, наравно, (више) не ради за Србију, него за њих. Две муве једним ударцем…

  • Atilla silno bi se iznenadio kada bi znao koliko Srba radi u Rusiji, ali nije to tema. Zaista se može reči da Srbi mrze Hrvate i Albance ali nikako ne mrze Madjare (iako vi mrzite nas), ne mrze ni Bugare iako su od njih dosta stradali, ovde se dobro osecaju i Rumuni, Cigani, Slovaci, Vlasi, Rusini… Imate daleko veća prava nego Srbi u Madjarskoj! Dakle šta je problem? Siromašna smo drzava pa živite lose? O tome mozemo da pišemo ali o mrznji ne.

  • ATILLA,samo nemoj da stavljaš u isti koš nas Srbe i brozove komunističke okupatore,koje on dovede 1944 iz Hrvatske,C.Gore i Bosne,da okupiraju Srbiju,te je tako do danas drže okupiranu,pa Srbi beže iz Srbije,od današnje vlasti,koju sve sačinjavaju deca i unuci brozovih dođoš okupatora.A za sve se može videti samo jednim KLIK,,https://www.youtube.com/watch?v=HA9HpylWy4Y

 3. Tekst pun mržnje. Prvo nigde Nemci ne traže „pola Vojvodine“ a drugo, ne može se ceo narod kolekrtivno okriviti za zločine. Motiv za proterivanje i unistavanje Nemaca je bila pljačka njihove imovine i ništa drugo! I Albanci su masovnije pristupali balistima ali se njima nije desilo nista jer su bili sirotinja. Nije im se imalo sta oteti. Trebalo je platiti borcima NOR za njihove muke tokom rata, da bi se unuci tih boraca NOR a naseljenih u Vojvodini, takodje mucenika sad odricali dedova partizana i slavili četnike, Nedića i Ljotićevce. Takodje odlaskom Nemaca se ekonomska situacija nije popravila. Nije imao ko da vas „pljacka“ (kako autor sa puno mrznje komentarise sliku odlaska Nemaca) al danas eto nestaju sela, sve je vise praznih kuca, sve se manje svinja kolje, ljudi za drva nemaju a preti i glad, posebno starackim domacinstvima. Nemam nameru da amnestiram zlocince iz redova nemackog naroda, ali verujem da ste vi sami sebi najveci neprijatelji. Losa ekonomija, ozakonjena nepravda, mitovi, sujeverje, korupcija, nepotizam, bezakonje..to treba da se imenuje za glavno zlo i da se II svetski rat vec jednom zavrsi. da se imenuju zlocinci a ne da se narod plasi Nemcima a domaci mafijasi, loovi, nakupci, tajkuni itd mu rade o jadu. Zamoli bi autora da mu sledeci tekst bude naslovljen: „Pola Vojvodine uci nemacki jezik da ode da radi i zivi od svoga rada u Nemacku“ (ne Rusiju, ne Irak, ne Sev Koreju, ne na Svetu goru, ne Venecuelu, ne Kubu,…) ili „Pola Vojvodine trazi pretke medju mrskim Hrvatima, madjarima, Nemcima, Bugarima da se dokopa pasosa i pobegne“. Imenujte zlocince ostavite narod na miru! Moji preci nisu nikom zla naneli, a ono sto su napravili i stvorili ovi danasnji stanovnici Odžaka ne mogu ni da okrece da bar ljudski izgleda..

  • Е баш ми је криво да кишим на вашу параду, али већ сам сит тог етикета „мржња“, спремног чим Срби почну да говоре истину која неког жуља. Срж овог чланка су чињенице, и ако је и приближно тачно да је у нацистичким јединицама погинуло око 60.000 Шваба, све је речено. А поводом овог лика, који је очигледно рођен и одрастао у Србији, али не спада међу „нас“, који смо „сами себи највећи непријатељи“, него, претпостављам, у „аријевске“ Немце, моји се „не могу колективно осуђивати“ – евидентно, за разлику од Срба – моје искрено саучешће…

  • @Šone Odžaci
   Istina je da smo mi Srbi sami sebi veliki neprijatelji ali je istina da su nam do sada Nemci bili jednaki neprijatelji. Pobili smo se dosta medju sobom ali su nas jednako ubijali Nemci. Otimamo medju sobom ali su nam jednako otimali Nemci. Nekada je ta otimacina udružena pa nas danas jednako muzu Nemci preko svojih banaka i ostalih poluga poput SNS-a i Vucica kojima direktno komanduje gospoja Merkel.
   Dakle nije problem da se bavimo temama koliko su Srbi neprijatelji sebi ali ovaj tekst se ne bavi time već zločinima protiv Srba. Imate druge teme pa tamo pišite o srpskim zločinima, niko Vam ne brani.

  • Radi se o Odžačanima ubijenima 21 novembra 1944, bez suda i bez optužnice. Nijedan od njih nije imao nikakve veze sa nemačkim zločincima ni sa nekom vojnom formacijom. Najstariji je imao 77 godina a najmladji 14.

 4. Meni su gori ovi navodno Srpski dušebrižnici od tih prokletih Nemaca. Majku vam J#$%M nenormalnu. Ti Nemci koje sažaljevate prepolovili su nam brojno stanje stanovništva 2 puta samo u toku prošlog veka,sada vrše puzajuću okupaciju Srbije i navlače nam ponovo bedu na vrat. Što se Nemaca tiče treba proterati i to što je ostalo i zatvoriti ambasadu Nemačke u Beogradu. Posebno očistiti univerzitete,ustanove i institucije od Osoba koje su finansirane od Nemačkih političkih fondacija. To se odnosi i na ovo govno na vlasti i njegovu kamarilu. Samo vas gledam Ako vam ne bude sudio sistem,ja ću vam suditi

  • U pravu si i iz Austrije i Nemačke, kao i cele EU vratiti sve gastarbajtere nazad pa ćeteb da pasete travu ili da idete u Tursku da radite, a mozda i u Crnu Goru, ima posla na moru da skupljate skoljke. Srecom pa ne misle svi kao ti…

 5. Kakva gomila gluposti, sama izjava „živeli u srpskoj vojvodini“. Gospodine, srpska vojvodina i Tamiški banat su bile sastavni deo Ugarske, nakon prvog svetskog rata živeli su u kraljevini SHS. Voleo bih da naše nekadašnje komšije naplate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja im je učinjena onda bi kolonisti i njihovi potomci mogli tamo gde im je bilo lepše.

 6. Srbi lazete koliko su nemci spasili srba.zasto radite u nemackoj austriji svarcajckoj.zasto terate nemacka kola
  Marku ste voleli vise nego tita.kad ce te postati ptavoslavci.bolje zivite u nemackoj nego u srbiji.u vama je problem.pobeda,pobeda,pobeda.

 7. Povod za pisanje na ovu temu podstaklo me pitanje restitucija ranije nacionalizovane ili konfiskovane imovine našoj, nekadašnjoj, nemačkoj manjini. Cela ova tema se danas svodi da je posleratni postupak prema Nemačkoj manjini bio pravedan. Razlog za ovakav zaključak se zasniva na njihov odnos prema državi, ćiji su državljani bili, za vreme Drugog Svetskog rata.Na drugoj strani neki autori, uglavnom Nemački, ovo pitanje posmatraju samo za perijod od 1945.do 1948.godine uz konsttaciju da je nad Nemačkom manjinom izvršen genocid. Nemam nameru da branim ničija zločinačka dela tokom Drugog svetskog rata a najmanje Nemačkoj manjini u JugoslavijiPre rata u našij Kraljevini Jugoslaviji smo imali manjina: Bugara,Arnauta,Muslimana (Bošnjaka),Mađara,Nemaca,Rumuna,,Slovaka,Bunjevaca itd. Posle kapitulacije Kraljevine Jugoslavije ona je prestala da postoji, njeni delovi su anektirani (okupirani) Mađarskoj,Bugarskoj,Nemačkom Trećem Rajhu i Italiji stim što je največi deo pripao NDH kvislinčkoj državi koja je do zadnjeg dana bila lojalni saveznik Trećeg Rajha. Zahvaljujići Titu ona se na kraju uvrstila među pobednicima protiv Hitlerovog Trećeg Rajha. Banat je bio, formalno,u sastavu okupirane Srbije, stim što je na tom prostoru bila Nemačka uprava putem domaćih Nemaca. Splet odnosa među narodima različitih nacijonalnosti tokom Drugog svetskog rata je bio vrlo složen i međusobno konfrontiran. U okviru, predratnog, Jugoslovenskog prostora formirani su oružani pokreti protiv okupatora Četnci rojalisti i Partzani komunisti ta ideološka razlika se svela na međusobne oružane sukobe – građanski rat. Prema tome mnogo toga ima ako želimo svakom dati odgovarajuće mesto u činjenim zločinima.O sudbini Podunavskih Nemaca – Švaba od vremena njihovog naseljavanja na prostor Panonske nizije u 18-tom veku do 50.- tih godina 20-tog veka imam nameru da pišem. Moji pretsi su u to vreme došli na ove prosrore, te imam neka saznanja da mogu o tome da dam svoje mišljenje bez ulepšavanja istorijske stvarnosti

 8. Zeleo bih sami da iznesem nekoliko cinjenica koje nisu pomenute: Srbi pre prvog svetskog rata nisu bili vecina u vojvodini,takodje ni izmedju dva rata,najveci deo dunavskih svaba se povlacio bezeci pred crvenom armijom 1944 god,ostali su ljudi koji nisu ucestvovali u ratnim operacijama i nisu se ogresili o svoje komsije.Komunisti odmah po dolasku otvaraju konc logore u koje zatvaraju sve dunavske svabe bez razlike da li su ucestvovali u ratu ili ne zene,decu,vecina je u tim logorima i pomrla od zime,gladi a bilo je i likvidacija.Motiv je bio otimanje imovine i proterivanje svih dunavskih svaba iz vojvodina da bi se naselili srbi iz pasivnih krajeva bosne,hrvatske i crne gore.Potrebno je bar sad 70 godina kasnije ispricati istinu o svim zlocinima koji su ucinjeni u drugom svetskom ratu bez obzira ko ih je pocinio.Istorija se ponavlja sta reci o srbima proteranim iz hrvatske,bosne,sa kosova,kako i kada ce oni moci da se vrate u svoje domove i da zive kao ravnopravni gradjani.I oni su proterani samo zato sto su srbi.Nista osim istine,nadam se da nisam nikoga povredio mojim pogledom na istorijske dogadjaje i povlacenjem paralele izmedju zlocina pre 70 godina i zlocina iz bliske proslosti

 9. POJAŠNJENJE
  Autoru članka se posle objavljivanja teksta „Švabe traže pola Vojvodine“ u KORENIMA, javio g. Hans Supric, predsednik organizacije Podunavskih Švaba kome se tekst nije svideo jer smatra da čitalac može da stekne utisak, da je on bio pripadnik SS i Vermaht divizija. Hans Supric je u to vreme bio star samo 5 godina pa i da je hteo to nije mogao da bude. Osim toga g. Supric kaže, da ni njegov otac nije bio vojnik. Supric je kao dete pretrpeo svu golgotu komunističkih logora gde je bio, zajedno sa majkom i drugim članovima porodice, interniran od 1944. do 1948.g. Neki članovi njegove dalje porodice i brojni sunarodnici, logore na žalost nisu preživeli, umrli su od gladi i bolesti. Hans Supric navodi da se on već godinama zalaže za poboljšanje međuljudskih kontakata Podunavskih Švaba poreklom iz Vojvodine sa stanovnicima današnje Vojvodine i na tom polju je organizovao i podržao mnoga druženja, dolaske folklornih grupa iz Vojvodine u Nemačku, kontaktira srpske klubove i sl. Žao mi je da je g. Supric zbog nerazdvajanja jednog pasusa drugačije shvatio tekst, meni nije bila namera da njega ili njegovu porodicu ni na koji način u pomenutom članku dovedem u vezu sa neprijateljskim okupacionim jedinicama u Vojvodini do 1941. do 1944.g.
  Autor teksta P. Rakočević

 10. Pitajte ove sta su radili i vrsljali po Vojvodini???
  Donau Schwaben Club
  1686 Ellesmere Road
  Scarborough, ON M1H 2V5
  Neighbourhood: Scarborough
  (416) 290-6186
  http://www.bluedanube.ca/
  Doticni svabo Bauman je odavno napravio udruzenje sa madjarima za odvajanje Vojvodine!!!
  Inace rodom iz Zemuna. Svi do jednoga su nosili SS uniforme. Mrze srbiju is dna duse. Ne vole bas ni svoju maticnu domovinu, jer su ih njeci samo prebacili preko atlantika.
  A sta radi konzulat Srbije u Torontu i ambasada Srbije u Ottawi raspitajte se sami?!
  P.S. Tako je bilo i za vreme Jugoslavije, samo sto su tada i hrvati bili ukljuceni u sve akcije rusenja zemlje. Pa je izmedju ostalih Ruza Tomasic sada u HSP i izabrana za evropski parlament. A njihov pop Juraj Jezerinac, dosao isto iz Toronta. Znate li sta on prica??
  A koliko je takvih doslo u Srbiju u proteklih 20 i nesto godina??
  SRETNO TI BILO SRBIJO!!!

 11. Svabe su inace jako proklet Narod.Uzeli bih ti sve i gledali kako gladan crkavas, a ni pitali nebi sta ti je, samo ako si stranac. Oni su Nacionalisti i za njih su svi drugi Narodi nule. Ja zivim dugo godina u Nemackoj, nikada oni stranca nece prihvatiti kao Nemca, ako mu zadnjih 5 generacija nisu cisti Nemci. Ma Srbija bih trebala da se okane i Nemacke i EU– treba da se okrene radu i razvitku, a ne da sefovi trce po Evropi i zaduzuju se gde god stignu. Ne treba im nista vratiti, treba ich jos tuziti za ratne odstete a te ustase iz Vojvodine koji su ubili nekoga hapsiti i osudjivati, dok jos ima zivih svedoka, posto ratni zlocini ne zastarevaju.

 12. Jel taj mladi čovek što ovo piše živeo u Bačkoj ili njegovi roditelji kad tako dobro zna bedu koja je zadesila Srbe kada su došli Nemci? Sve je tako kao što je napiso ja se dobro sećam jer mi je 86 godina kad su došli nemci naše komšije švabe su u mom selu odma obesile mog komšiju nekog Vujanovića ime sam zaboravio i oteli mu konje krave i kočije a posle i imanje jer je žena i deca pobegla u Srbiju. Posle su i oni kidnuli za Nemačku to je bio neki Horst Miler i njegovi sinovi. Oni su pre okupacije nosili crne uniforme sa kukastim krstom kao kulturbundovci. Ja čitam vaše novine na inter netu od mog sina jer nemam para da svaki dan kupujem skupe srpske novine koje koštaju 1,80 evra vesti i novosti 1,60

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime