Svaka čast, Vučiću

0
908

332042_1-620x330Ne, rečenica iz naslova nije dokaz da se ovaj portal poneo (čitaj: prodao) kao neki drugi portali. Naprotiv. Naslov, zapravo, u tri reči pokazuje iskreno divljenje za sve ono što nam je Veliki Vođa radio do danas i što će nam raditi od danas.

Majstor manipulacije (Gospodar Vučić, ako vam nije jasno na koga mislim), u poslednja tri meseca pisao je ekspoze „na osnovu kog će, sa svojim timom, voditi Srbiju u (za njega i njegove partijske članove) napredniju budućnost“, pokazao je da je Srbija ipak dobila svog Idola. Njega. Naravno. Jer – po internetu je još sinoć krenula salva pohvala na račun „nove“ vlade Srbije, u kojoj su nove resore uglavnom dobili nebitni i nepoznati ljudi.

U ovom trenutku, verujem da Veliki Vođa pije sirovo jaje kako bi spremio glasne žice za sutrašnji napor i da se zadovoljno smeška, dok posmatra svoj odraz u ogledalu. U protekla tri meseca, isti je radio sve ono što predsednik (tehničke) vlade ne može da radi. Pregovarao je, zaključivao međudržavne sporazume, otvarao fabrike (koje su se volšebno gasile već sutra ujutro), a usput podgrevao vatru velikosrbstva među poluošamućenim bivšim radikalima, na zgarištima Kosova, Republike Srpske i onima koji su nastali posle Oluje.

Da se ne lažemo: Treba biti majstor da bi se to uradilo. I treba, sa druge strane, biti narcisoidni opozicionar koji funkciju predsednika cenzus stranke voli više nego hleba da jede (ili ne daj Bože – zaradi), kako bi iz udobne fotelje svoje stranke / pokreta i dalje, u maniru Kalimera, kukao kako je nešto „nepravda“.

Treba zaista biti neviđeni stručnjak kako biste odbranili tezu kako su Srbiji bili potrebni aprilski izbori na kojima je utucano 14 miliona evra. Zato što je velikom vođi bilo dosta ucenjivanja? Nije mi, istina, jasno od koga je stizalo to ucenjivanje, kada je svojevremeno prozivao tog majčinog sina koji sme njega da pozove i kaže kako će ovaj ili onaj da uđe u vladu? I zato što je vladi bila potrebna „nova krv“?

Da Vas podsetimo:  Hleba i igara II

KO PREDSTAVLJA NOVU KRV

Neću da računam ministra za odbranu u tu grupu, jer je isti zamenio Ne-Dam-Batu-Gašića u Nemanjinoj 11. Vladi je trebala druga vrsta nove krvi:

Nova krv u smislu povratka dinastije Krkobabić u Nemanjinu 11? Odavno nisu bili na državnim jaslama, mora se priznati. Ali me interesuje da li će posle imenovanja aktuelnog Krkobabića seniora Krkobabić junior (koji je odmah u Privrednoj komori dobio posao savetnika za nekih odokativno 1.000 evrića) da preuzme sada Poštu, pošto mu otac odlazi da zameni Velju Ilića? Pokojni Krkobabić se u ovom trenutku značajno smeška sa drugog sveta i govori kako je dobro obučio svoje potomke. Fotelja je mila, ma koje boje bila.

Nova krv u smislu povratka Gorana Kneževića u „prvi tim Srbije“? Ako ste kraćeg pamćenja, taj vam je bio veeeeeeeeeeliki demokrata pa su ga (tako kažu) na pravdi Boga držali u zatvoru zbog muljanja oko građevinskih dozvola. On je otvorio sezonu preletanja iz DS u SNS. Ali, u istoriji političkog cirkusa u Srbiji ostaće zapamćen kao ministar za mleko i aflatoksin. Srbija ni danas nije vratila nivo aflatoksina u predviđene evropske okvire.

Nova krv u smislu dovlačenja Slavice Đukić Dejanović na mesto ministra bez portfelja? Za mene, to znači samo jedno: Da je u vladi Srbije je neophodno stručno lice koje će znati da rasporedi bombonice, a da se ne meša previše u resor zdravstva. To će ovaj Zlatibor, bez Tare. Uostalom, efekte mešanja Slavice Đukić Dejanović (inače vrsne neuropsihijatrice i sjajne predsednice Skupštine) u zdravstveni sistem Srbije smo spoznali pre neku godinu. I ne bih ponovo.

Nova krv u vidu Branislava Nedimovića, koji će biti ministar poljoprivrede a diplomirani je pravnik? Nedimovića koji je promenio više stranaka nego što ozbiljan biznismen promeni ljubavnica u toku jedne godine? Govorimo o čoveku koji je bio u DSS, potom u Pokretu „Mitrovica evropska regija“, pa u DS, da bi zatim otišao u organizaciju koja se zvala „Vredna Mitrovica“, odakle je preleteo u SNS. Čoveku koji je toliko „kvalitetan kadar“ da ga lokalni DS (i pored učlanjenja u novosadskoj centrali) nije hteo u svojim lokalnim redovima…

Da Vas podsetimo:  Divide et impera

Novu krv u vladi Srbije trebalo bi da predstavlja Nela Kuburović, nova ministarka pravde. Nije baš nova krv (i pored kod plastičnog hirurga obnovljenog izgleda). Kažu uposlenici u ministarstvu da se radi o osobi „koja je u suštini OK“ i koja je iz rodnog Sarajeva došla u Beograd, gde je diplomirala na Pravnom fakultetu i gradila svoju karijeru u Prvom osnovnom sudu, potom u Visokom savetu sudstva i na kraju – u Ministarstvu, gde je bila pomoćnik ministra.

Profesori osnovnih i srednjih škola su danas baš obradovani… A moža i „obradovani“. Njihov resor će voditi Mladen Šarčević. Čovek koji je (kako mu piše u biografiji) osnovao više obrazovnih institucija, a na čelu je Obrazovnog sistema Ruđer Bošković. Privatne škole. Da ne prenagljujemo. Možda čovek i poboljša sistem obrazovanja. A možda bude zadužen za osnivanje novih privatnih fakulteta, s obzirom na to da su postojeći već izlizali svoje digitalne štamparske mašine u hiperprodukciji diploma za kojekakve menadžere koji su uplatili dovoljno da diplomu mogu da preuzmu na kasi.

Nova krv stiže i za kulturne poslenike i medijske radnike. Istina, iako lično poznajem Vladana Vukosavljevića, koji je bio član savetodavnih tela krune (skraćeno – Krunskog saveta), nisam siguran kakve baš veze on ima sa medijima i kulturnim institucijama. Više sa lobiranjem i reklamiranjem… Ali, činjenica je: Ministar mora biti dobar menadžer, a Vukosavljević je jedan od retkih koji su u poslednjih četvrt veka došli u Nemanjinu, a koji su dobri menadžeri.

I na kraju: Osma vlada Srbije (od 5. oktobra 2000.) je prva gej-frendli vlada Srbije. Javno. Ana Brnabić, nova ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu je autovana lezbijka. I u nečemu se moramo složiti sa Velikim Vođom. Bitno je kako neko radi, a ne šta je u krevetu. Samo, nemojte zaboraviti: U državnoj upravi i u lokalnoj samoupravi će morati da bude mnogo otpuštanja. Šta mislite, ko će biti najomraženija ministarka u ovoj vladi? I eventualni prvi žrtveni jarac?

Da Vas podsetimo:  Latini, stare varalice

NEGO DA REZIMIRAMO

Da li nam je trebalo dva meseca predizbornog pljuvanja i prepucavanja? Da li nam je bila potrebna sva ona kampanja u kojoj su raznorazni „doktori“ nauka i ini pljuvali po dojučerašnjim kolegama? Hmmmm… Koliko vidim, u novoj vladi Srbije su svi glavni igrači: SNS, SPS, SDP, PUPS, JUL, pardon, PS… Nema samo Velje koji je izgubio na svim frontovima, uključujući i onaj čačanski. Ali, to ga ne boli mnogo, s obzirom na to da je dovoljno nabavio za sebe u međuvremenu. Da ne kažemo – kraduckao. Nema ni onih koji su bili bledi ili loši. Da li nam je trebalo, dakle, sve ovo? Nije.

Da li nam je trebalo da se zabavljamo o jadu ova tri meseca dok je Veliki Vođa pisao ekspoze? Nije: Čovek je pre više od dve godine rekao kako ima Maršalov plan za Srbiju, a takav plan je strateški i ne menja se. Da li smo mogli pametnije da potrošimo 14 miliona evra? Mogli smo. Barem neku decu na lečenje da pošaljemo, neku magnetnu rezonancu da kupimo, ako ništa drugo. O tome smo više puta pisali.

Pa zašto smo onda, imali izbore umesto rekonstrukcije vlade? Odgovor je jednostavan: Zato što je Veliki Vođa tako u mogućnosti. A ti narode… Uživaj u boljem životu. Živeli.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime