Svake godine na Đurđevdan oživi selo koje su meštani odavno napustili u potrazi za boljim životom

0
59

Selo Trstena koje se nalazi u poljaničkom kraju, na samoj administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, udaljenom tridesetak kilometara od Vranja svake godine oživi na Đurđevdan kada se u njega sliju nekadašnji meštani ovog kraja koji su ga u potrazi za boljim životom odavno napustili.

I ove godine oni su na kratko ostavili svoje poslove u velikim gradovima i u oči ovog velikog praznika uputili se ka Trsteni da proslave slavu, obiđu grobove svojih roditelja, kuće i imanja.

Ovu priliku posebno ne propuštaju oni koji se nalaze na radu u inostranstvu i koji najviše vremena provode na putu. Sve njih je kao svoje najrođenije dočekalo dvadesetak preostalih meštana ovog sela koji su zajedno sa njima i kumovima slave Miroslavom i Jelicom Dodić obavili pripreme za proslavu seoske slave.

I kako je to običaj u Srba pozvali su i sveštenika da obave rezanje slavskog kolača. Ove godine oni su ovu svečanost počeli odavanjem pošte nevinim žrtvama nastradalim u krvavom piru dvojice bestijalnih ljudi u Beogradu i Mladenovcu, a potom prisustvovali liturgiji.

Autor: Gordana Nastić

Foto: Novica Cvetković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime