Sve dalje od metropola: Sarajevo će trajno ostati bliskoistočna kasaba – sve se urušilo

0
195

INTERNETOM KRUŽI TEKST „SARAJEVO, KASABLIZIRANI GRAD“ – ZLATKO DIZDAREVIĆ TVRDI DA NIJE AUTOR

* Sarajevo je grad bez ijednog ozbiljnog sportskog kolektiva na regionalnom, kamoli evropskom nivou. Sarajevo je grad bez ijedne ozbiljne firme koja igra neku važniju ulogu na regionalnom, kamoli evropskom nivou. Sarajevo je grad bez muzičke produkcije, grad koji već godinama ne proizvodi ozbiljne pjevačice i pjevače, bendove, zvijezde…

* Sarajevo je grad u kojem se bilo kakav vid internacionalne kulture sistemski uništavao, sa posljednjim primjerom odbijanja finansiranja Jazz festa. Umjesto toga, nastojala se forsirati nekakva bošnjačka ratna kultura sjećanja, no čak i na tom planu nije stvoreno ništa vrijedno pažnje, a kamoli nekakvog velikog umjetničkog dometa

* Sarajevo je grad čiji su današnji „simboli napretka“ arapski tržni centri izgrađeni sumnjivim parama. Sarajevo je danas grad koji nema više apsolutno niti jednu karakteristiku metropole. Grad koji ni u čemu nije šampion

_____________________________________________________

IAKO je Sarajevo uvijek bilo sklono neutemeljenom idealiziranju i davanju samom sebi većeg značaja nego što ga zaista ima, ono što je Sarajevo preživjelo posljednjih godina jeste uništavanje i posljednjih natruha kosmopolitizma i definitivno svođenje sebe na jednu izolovanu bliskoistočnu kasabu po mjeri njegovih vlastodržaca.

Trudili su se pojedinci u Sarajevu, posljednji ostaci neke uspješnije generacije iz Jugoslavije, očajnički održavati privid neke metropole i svjetskog duha. To je do neke 2010. davalo posljednje znake života, od tada se samo strmoglavilo i urušilo.

Sarajevo je grad bez ijednog ozbiljnog sportskog kolektiva na regionalnom, kamoli evropskom nivou.

Sarajevo je grad bez ijedne ozbiljne firme koja igra neku važniju ulogu na regionalnom, kamoli evropskom nivou.

Sarajevo je grad bez muzičke produkcije, grad koji već godinama ne proizvodi ozbiljne pjevačice i pjevače, bendove, zvijezde.

Da Vas podsetimo:  BALKANSKI MRAK MOGUĆE OSVIJETLITI SAMO BALKANSKOM SVJETLOŠĆU

Sarajevo je grad koji na očigled njegovih stanovnika sebi prisvoji jedna porodica i kao svoju babovinu tretira sve resurse koje zatekne u njemu, od zdravstva do građevinskih parcela.

Sarajevo je grad bez koncerata.

Sarajevo je grad bez filmske produkcije. Nekolicina svjetskih režisera koji tu žive svake prestupne uspiju snimiti film prošenjem novca po međunarodnim fondovima.

Sarajevo film festival postao je događaj koji najmanje ima veze s filmom, još manje doprinosi bh. filmu, a pretvoren je u nekakav kičasti estradno-turistički pokušaj spektakla.

Sarajevo je grad naslijeđenih firmi, sportskih hala, pozorišta, koncertnih prostora i stadiona, koji mu propadaju i s kojima ne zna šta bi.

Sarajevo je grad u kojem se bilo kakav vid internacionalne kulture sistemski uništavao, sa posljednjim primjerom odbijanja finansiranja Jazz festa. Umjesto toga, nastojala se forsirati nekakva bošnjačka ratna kultura sjećanja, no čak i na tom planu nije stvoreno ništa vrijedno pažnje, a kamoli nekakvog velikog umjetničkog dometa.

Sarajevo je grad koji danas na svojih pola miliona stanovnika nema nijedna klub (osim možda Sloge).

Sarajevo je grad u kojem se društveni život mladih generacija danas svodi na dudlanje crijeva u zadimljenim nargilhanama.

Sarajevo je grad čiji su današnji „simboli napretka“ arapski tržni centri izgrađeni sumnjivim parama.

Sarajevo je danas grad koji nema više apsolutno niti jednu karakteristiku metropole. Grad koji ni u čemu nije šampion.

I što je najgore, Sarajevo je u grad čiji su današnji stanovnici savršeno pomireni s takvim stanjem, ušuškani u svoje male živote i svakodnevne gluposti, bez ikakve ambicije da sami postignu nešto veće i značajnije te prevaziđu zadate okvire, baš kao što to i dolikuje mentalnom sklopu stanovnika provincije.

Sarajevo je danas jedna kasaba, ali bojim se da će ono to još dugo, možda i trajno ostati.

Da Vas podsetimo:  Ruski uticaj i srpsko samorazumevanje
Zlatko Dizdarević

Ovo današnje Sarajevo napravljeno je po mjeri SDA, ali ni s druge strane, nazovimo je kako god hoćemo, ne postoji ni vizija, ni sposobnost, a na kraju krajeva ni kritična masa ljudi da se po ovom pitanju išta bitnije zaokrene.

Sarajevo je trajno izgubljen grad.

Zlatko Dizdarević, autor.

Tužno al’ istinito, nažalost.

(Sa Fejsbuk-profila Zlatka Dizdarevića: „Dragi čitatelji i pratitelji, primili smo nekoliko upita vezano uz tekst „Sarajevo, kasabilizirani grad“, koji masovno kruži po internetu pod potpisom g. Zlatka Dizdarevića. Ovim putem napominjemo da je netko, ili greškom ili namjerno, proširio tekst pod krivim potpisom, te da g. Dizdarević nije njegov autor“)

http://fakti.org/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime