„Sve je FARSA“- ispovest radnice Gradske uprave u Kragujevcu čija je diploma „sporna“

0
231

Ispitivanje validnosti diploma u kragujevačkoj Gradskoj upravi je čista farsa prepuna nelogičnosti i nezakonitosti. Tako za Ucentar kaže naš sagovornik koji, iako 25 godina radi u „opštini“ na odgovornim poslovima i u kontaktu sa građanima, iz objektivnih razloga ne želi da javnosti otkrije identitet. (ime i prezime poznato redakciji) Tvrdi i da ceo postupak provere diploma od samog početka izgledao kao bacanje prašine u oči Kragujevčanima kako bi se skrenula pažnja sa suštinski značajnih problema.

„Pozvala me je zamenica načelnika uprave i saopštila da je moja diploma srednje škole sporna. Rekla je da moram da pokrenem sudski postupak radi utvrđivanja validnosti diplome i da će to da me košta ali da će uprava naći način da mi se ti troškovi refundiraju. Rečeno mi je tada da se radi o zahtevu Prosvetne inspekcije jer oni navodno ne mogu da provere moju diplomu izdatu na teritoriji Kosova i Metohije u regularnoj državnoj srednjoj školi. Na molbu da mi se da dopis kojim me Prosvetna inspekcija upućuje da postupim onako kako mi je rečeno, zamenica načelnika uprave kaže da to nije praksa i da ne može da mi da taj dokument. Daje mi i savet da, ako posedujem originalnu diplomu i svedočanstva, iste donesem na uvid“, prenosi detalje početka svoje životne drame naš sagovornik zaposlen u Gradskoj upravi Kragujevca. Iako bez pravnog obrazovanja, kako sam kaže, dovoljno poznaje zakone i propise koji regulišu ovu oblast. U tom smislu, tvrdi, zakon je jasan…

„U ratnim razaranjima na Kosovu i Metohiji ogroman broj dokumenata je nestao. Zbog toga je i donet zakon kojim se ta stvar reguliše. Zakon je jasan, ko ima originalna dokumenta nema šta da dokazuje. U suprotnom postoji postupak sa svedocima i to se reguliše na sudu. Ja imam originale i diplome i svedočanstava, čak i maturski rad. U momentu kada tražim da mi se izda pisani nalog da preduzmem korake koji se od mene traže, sledi uputstvo da se obratim gradskoj kancelariji za besplatnu pravnu pomoć. Tamo mi koleginica jasno kaže da ne razume šta se od mene traži jer je zakon u tom delu eksplicitan i da je moja situacija čista. Ponavlja da ko ima originale nije u obavezi da pokreće postupak dokazivanja ispravnosti

Da Vas podsetimo:  Vučićeva godina – od „kategoričnog ne“ do „zašto da ne“
panorama, skupstina grada, Kragujevac, 11.06.09. foto:n.raus Takovo Osiguranje

diplome“ jasan je naš sagovornik. Kaže da nije hteo da preuzme dokumenta iz pravne pomoći ali i da su nakon nekoliko dana počeli pritisci i telefonski pozivi od nadređenih da to učini. U međuvremenu, zbog, kako kaže, maltretiranja počinju zdravstveni problemi koje rešava upotrebom medikamenata za smirenje. Ističe da su neke kolege podlegle pritiscima i da su sami poveli postupak pred sudom za koji niko ne zna koliko će da košta i da li će i kako uprava da refundira troškove ako dokažu da su im diplome validne.

„Vrhunac bahatosti je bio kad mi je nadređena činovnica rekla da ću ostati neraspoređena u junu nakon nove sistematizacije ako ne pokrenem postupak pred sudom koji se od mene traži.

U razgovoru sa pravnicima koji rade u sudu saznajem da   sud ne zna kakav stav da zauzme povodom diploma iz gradske uprave jer je zakon precizan i u sudu ponavljaju da je postupak besmislen jer postoje originalni dokumenti. Apsurdno je to što radi gradska vlast jer uspevaju svojim postupcima da zbune i sud. U jednom od nekoliko razgovora sa zamenicom  uprave dobijam informaciju da je stvar „specifična“ i da originali nisu dovoljni jer, citiram „imala sam originalne diplome iz Srednje ekonomske škole u Kragujevcu koje su bile falsifikovane“!

Tada saznajem i da su kolege sa falsifikovanim diplomama kasnije završile fakultete ali da su te fakultetske diplome validne iako je javna tajna da su četvrti stepen srednje ekonomske škole bukvalno kupili, kao na pijaci“. Suština je u tome, navodi ogorčeni službenik kragujevačke Gradske uprave, da postoje desetine kupljenih srednjoškolskih diploma i da su isti ti ljudi koji su nečasno došli do četvrtog stepena obrazovanja na isti način stekli i akademska zvanja. „Opština je puna takvih ali su oni iz nekog razloga zaštićeni. Iza jednih stoji stranka, iza drugih privatne ili neke druge veze. Očigledno je cilj da lokalna vlast ispere usta i da stradaju oni koji nisu ni blizu pravim vlasnicima falš diploma“. Najavljuje i da će, nakon okončanja sudskog spora, obelodaniti sve što zna o lažnim diplomama u upravi.

Da Vas podsetimo:  Naivan kao Šapić: Ne znam šta je Mladić radio u ratu, jer nisam bio u Bosni

Overavaju diplome pečatom „Republika Kosava“

 

Nezvanično saznajemo da je dosadašnja praksa pokazala da i u uslovima kada su matične knjige sačuvane, kosovske nelegitimne vlasti sporadično izlaze u susret zahtevima da se određene diplome provere. Međutim, čak i kada je ishod pozitivan, dokument koji izdaju obavezno se overava pečatom „Republika Kosova“ čime izdati dokument momentalno biva proglašen nevažećim. 

 

IZVOR: Ucentar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime