Sve je isto, samo njega nema

1
911

2016-10-19_170939Magazin Njuzvik i kompanija Adrija medija grupa organizuju 25. oktobra 2016. konferenciju „Siva ekonomija – izazovi i rešenja“. Ideja organizatora je izuzetno dobra, žele da na jednom mestu okupe predstavnike resornih ministarstava i svih faktora koji bi u otvorenoj diskusiji izneli probleme sa kojima se susreću.

Pregledom liste učesnika videćemo da će ovo biti još jedna promašena konferencija, sa potpuno netačnim argumentima na osnovu kojih će biti ponudjena loša rešenja i katastrafalni zaključci.

1. Ministar privrede Goran Knežević – važan učesnik, verovatno će reći da država daje sve od sebe kako bi snizila sivu ekonomiju, da su gradjani koji obavljaju neregistrovanu delatnost na pijacama najveći neprijatelji društva.
Ministar ništa neće reći o neravnopravnim uslovima poslovanja privrednika: a. zašto inspektori kontrolišu izdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, piljarama, sendvičarama, pekarama, a u velikom luku izbegavaju kontrolu u kineskim radnjama, na pančevačkom i beogradskom buvljaku.

2. Ministar državne uprave Ana Brnabić – zalagaće se i dalje za uvodjenje fiskalnih online kasa kao i sprovodjenje (vrlo sumnjivog programa koji će dati više nego minimalno planirane rezultate) Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije napisanog od strane Naleda.
Ministarka ništa neće reći o: a. korišćenju pogrešne stope o visini sive ekonomije od 30%, činjenično je 50%. b. zašto Naled obmanjuje javnost o „550 hiljada privrednika“ kada je realno manje od 100 hiljada onih koji bi se morali kontrolisati. c. koliko ima poreskih inspektora u PU: 500 kako ona kaže ili 1200 kako je pre nešto više od dve godine izjavio Ivan Simič.

3. Ministar rada Aleksandar Vulin – na konferenciji će iskoristiti da ispriča sve o: izbegličkoj krizi, bezobrazluku Bakira i Zorana Milanovića, ljudskoj veličini vodje. Neće imati vremena da bilo šta kaže za: rad 700 hiljada radnika na crno koje niko ne vide, 150 hiljada (procena) lažnih invalidskih penzionera i drugih sa dokupljenom nekom godinom staža, nemogućnosti provere minimalno isplaćenih zarada lekarima, direktorima, pekarima, kamiondžijama.

Da Vas podsetimo:  I kao da je bilo nekad: Znači li vam nešto 24. decembar?

4. Ministar trgovine Rasim Ljajić – pohvaliće otvaranje Halk banke u Novom Pazaru, opravdaće izostanak Miholjskog leta, osnovne teme konferencije će obrazložiti u sledećem mandatu, kada bude ministar u narodnoj vladi, posle izbora 2020.g. A tada će se založiti da se zaustavi šverc tekstilne robe iz Turske (stotinak većih i manjih vozila dnevno), ispita poreklo imovine pojedinih tržišnih inspektora zato što je primećen mali nesklad u njihovim izvorima i imovini (1 : 50).

Posle izlaganja ministara imaćemo prilike da čujemo „ljude sa terena“, one koji znaju uzroke, kao i načine njihovog otklanjanja.
1. Predstavnici Uprave carina obrazložiće kako preko granične linije svake godine prodje 4 mlrd. evra na crno, prošvercuje se narodski rečeno, ko sve učestvuje u tim radnjama i kakva je raspodela 600 miliona evra utajenog PDV-a izmedju: carinika, zaštićenih biznismena, političara koji ih pokrivaju, kao i pripadnika kriminalizovanog dela birokratije koji sve to treba da NE VIDE (privredni kriminal, poreska policija)

2. Predstavnici Privredne komore Srbije će obrazložiti važnost predloga da svi privrednici budu članovi komore od naredne godine sa obavezom plaćanja još jednog parafiskalnog nameta. Posebno će objasniti ulogu PKS u izvozu srpskih proizvoda na domaće srpsko tržište, pardon, pošto izvoza domaćih proizvoda skoro i da neće biti, obrazložiće značaj naplaćene članarine za sve svoje zaposlene, najviše za deo koji privrednici zovu „otpad bivših direktora“.

3. Predstavnici Američke privredne komore i Naleda, već znamo, iznosiće reči hvale za vodju, ponovo će obećati veliku stručnu pomoć kako bi se suzbila siva ekonomija – zaboravljaju da SE non stop raste od kada nam njihovi eksperti prave programe, još više će rasti sa primenom njihovog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije napisanog od strane Naledovih eksperata.

Da Vas podsetimo:  Zašto sam sigurna da Srbi pristaju na sva ova sranja jer nisu videli sveta

4. Poreska uprava Srbije – uh, greška! Najvažnija služba, jedina koja može doprineti ogromnom suzbijanju svie ekonomije uopšte nije učesnik – NEVEROVATNO!!! No coment!

Došli smo i do predstavnika privrede.
1. Masterkard – sve što budu izgovorili biće 100% u pravu: smanjiti gotov novac u opticaju i proširiti plaćanje platnim karticama, jedan od glavnih predloga za prevodjenje nelagalnog prometa u zvanične tokove.
2. Grand kafa – obzirom da su dugo na tržištu sigurno mogu izneti činjenice o uvozu i prodaji kafe na crno, zvanični uvoz na godišnjem nivou je 25 hilj. tona, „ispod žita“ još 8 hiljada tona – odgovor od predstavnika Uprave carine mogli bi dobiti odmah, a pitanje bi bilo „ko to ne vidi šleper kafe dnevno“ koji prodje sa neocarinjenom robom i bez plaćenog PDV-a?

3. Filip Moris – izneće podatak o velikom crnom tržištu duvanskim proizvodima koji budžet Srbije uskraćuje za 200 miliona evra, već poznat podatak, proizvodjači su ga izneli na sastancima sa predstavnicima Vlade 2013.g., 2014., i ponovo prošle nedelje u Apatinu. Da bi utaja akciza i PDV dostigla pomenuti iznos, na tržište mora biti plasirano 300 miliona evra vrednosti cigareta. Na samoj konferenciji proizvodjači će imati prilike da suoče svoje argumente i pokažu Upravi carine da je to uvoz koji niko ne vidi, ili je možda plasman robe domaćih proizvodjača duvana koji su u vlasništvu stranih kompanija, argument koji u odbrani mogu izneti predstavnici Carine.

4. Centrosinergija – možda i kao najvažniji učesnik konferencije, vlasnik više stotina kioska u Srbiji, može da iznese podatke o sopstvenim izgubljenim prihodima (po podacima prikazanim APR-u u završnom računu za 2015.g. radio je sa maržom od samo 0.6%) zbog prodaje akcizne robe na crno od strane mnogih subjekata koji u neregistrovanim kioscima prodaju cigarete, alkoholna pića (žestoka, pivo, vino), kafu, verovatno i struju (četvrtina proizvodnje struje nestaje u Srbiji, bez plaćenog PDV-a i akciza).

Da Vas podsetimo:  Avionom iz Niša u Beograd, koliko zaista traje putovanje jedinim letom unutar Srbije

Napomena: milijardu evra akcizne robe završi na crnom tržištu, izuzimajući 200 miliona evra plasman naftnih derivata koji se vrši preko benzinskih pumpi, ogroman deo ostatka robe plasira se preko manjih maloprodajnih objekata, najviše kioska. Ukupan promet robe i usluga van legalnih tokova premašuje 10 mlrd.evra, utaje su dostigle 4 mlrd. evra (PDV 1,5 mlrd., doprinosi na rad 1,5 mlrd.evra, porez na dobit, imovinu, akcize i ostali utajeni porezi 1 mlrd.evra).

Kao učesnik konferencije sa obezbedjenim mestom u publici (insajder pokušava da me ubaci za govornika), preneću svoje utiske o iskrenosti u nastupima svih učesnika. Samo o iskrenosti. Mere koje će govornici predložiti nisu toliko bitne, njih možemo analizirati posle formiranja nove vlade, već pomenute 2020.g. A i tada nećemo ništa novo čuti, iste priče se još od 90.tih ponavljaju.

„Sve je isto, samo njega nema“!

U Beogradu, 15.10.2016.

Dragan Radović

Dragan Radović

1 KOMENTAR

  1. Ako je trecina ekonomije Srbije siva, onda nije sve bas tako crno. Realno, te milijarde koje nikad ne stignu do budzeta cine razliku izmedju Srbije koja je u stanju da finansira razvoj privrede, obezbedi ekonomski rast i smanjenje zaduzenosti, i ove Srbije koja sve to nije u stanju, ciji BDP vrtoglavo pada a zaduzenost raste. Drugim recima, Vucic odlicno radi posao zbog kojeg su ga doveli na vlast.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime