Sve je isto samo sada ćute…

3
1147

„Weekly Telegraph“, one of the most widely read papers in Serbia, published a special addition on May 3, 1997 with the above title. There were some 15 individual interviews with prominent public figures with very varied backgrounds. The S.U.C. Past President and a member of the Board, Michael Djordjevich, was asked to give a perspective from abroad about the successes and failures of the Milosevic reign.

The 8 large page issue was much in demand and additional issues were printed. In addition to the opinions expressed by these individuals there were many other stories, vignettes and photos from Milosevic’s decade as Serbian leader. In the interest of our readers we are reprinting Mr. Djordjevich’s statement in its entirety and a summary of the 15 people interviewed.


MAJKL DJORDJEVIC, AMERIČKI BIZNISMEN I JEDAN OD OSNIVAČA SABORA SRPSKOG UJEDINJENJA: 

„DA JE BACAO DINAR U VAZDUH, BOLJE BI URADIO ZA SRBE“

Utisak koji je Slobodan Milošević ostavio na Srpsku dijasporu na pocetku svoje vladavine bio je pozitivan, ali je vremenom postajao sve lošiji. Milošević je na početku bio prihvaćen kao nosilac srpskih ideja, njegovi nastupi i pojava na Kosovu, njegova briga za Srbe preko Drine, imali su jakog odjeka kod nas. Medjutim, dogadjaji koji su usledili sve su to brzo ponistili, tako da se danas Slobodan Milošević medju Srbima u dijaspori smatra jednom od najfatalnijih figura u srpskoj istoriji. Njegova je politika u najkraćem vremenu nanela najviše štete Srpskom narodu – kaže za NT Plus Majkl Djordjević, američki biznismen i jedan od osnivača Sabora srpskog ujedinjenja.

– Kao vodja, potpuno je podbacio. On je 1989. i 1990. godine mogao da uzdigne Srbiju na najveći evropski nivo, mogao je da bude drugi i Garašanin i Pašić, mogao je da uradi za Srbiju ono što je De Gol uradio za Francuscku, imao je mogućnosti da prvi medju komunističkim zemljama u Evropi ima slobodne izbore još pre pada Berlinskog zida, ali nije imao smelosti da to uradi. Mislim da je gospodin Milošević pokazao svojim delom da su njegovi lični interesi uski i sebični. On je svojom politikom za nekoliko godina proćerdao kapital srpskog naroda u inostranstvu. Od toga se Srbija neće oporaviti ni za dve generacije. Po zakonima verovatnoće, nemoguće je da je Slobodan Milošević, za deset godina vladavine, od recimo 1,000 odluka koje je doneo, doneo samo jednu ili dve u korist Srba, a 999 protiv Srba u konacčnom ishodu. Da je bacao dinar u vazduh i donosio odluke shodno tome da li je glava ili pismo, bolje bi uradio za Srbe – naglašava Majkl Djordjević.

Da Vas podsetimo:  HRVATSKI KLEROFAŠIZAM — naručeni „lički ustanak“

– Lično sam Miloševića upoznao 1991. godine, nekoliko puta smo komunicirali tokom rata na moju inicijativu. Problem je u tome što on može vrlo lepo da deluje, on ima sposobnosti da na povrsini pokaže državnički karakter, da se lepo ophodi sa ljudima u razgovorima, ali pokazalo se, na žalost, da je pri tom neiskren. Uglavnom čini suprotno od onoga što je obećao, i onda završava u ćorsokaku i sa greškama koje su neshvatljive. Mislim da Milošević nije imao viziju budućnosti i da je potpuno pogrešno razumeo zapadni svet. Bez obzira šta je govorio i kakve je planove imao, plodovi njegovog rada su ravni potpunom fijasku. On, pre svega, nije morao da udje u rat, a kada je već ušao, morao je da ga dobije. To je odraz njegove državničke nesposobnosti – mišljenja je g. Djordjević.

– Teško je reći i gde počinje, a gde prestaje uticaj Mire Marković na politiku Slobodana Milšovića. To su izmešani i vrlo štetni odnosi izmedju vodje države i žene koja je ambiciozna i sujetna. Takva kombinacija je ubistvena za vodjenje nacionalne i medjunarodne politike.

Očigledno je da je gospodja Marković pokazala, a to sudim po rezultatima, da je nereformisana marksistkinja, koja još uvek živi u nekim iluzijama o marksizmu koje su danas i istorija i dogadjaji potpuno odbacili. Ona kao da nije videla šta se dogodilo u poslednjih trideset godina, a to se svakako odrazilo i na gospodina Miloševića, jer on sam izražava i neke od njenih ideja, nepoverenje prema narodu, nepoverenje prema demokratiji, nepoverenje prema srpskoj prošlosti i neke sarkastične, iluzorne ideje o izgradnji nekog novog, srednjeg puta. Medjutim, Srbija je već imala toliko tih eksperimenata da nemože više da ih podnese – naglašava Majkl Djordjević.

Da Vas podsetimo:  Martovski pogrom 2004: Dan kada su Kosovo i Metohija goreli

– Ako gospodin Milošević ima budućnost u Srbiji – Srbija nema budućnost. Na žalost, njegova

vladavina stavila je Srbiju u jednu bolesnu ekonomsku, političku, kulturnu situaciju i nacionalnu krizu. Prema tome, želja američkih Srba i Srba u dijaspori je da gospodin Milošević učini jednu veliku sulugu Srpskom narodu i na miran, dostojanstven, gospodski način stvori uslove za normalnu tranziciju vlasti i da vlast preda nepolitičkoj grupi stručnjaka koja bi pocela sa lečenjem Srbije – zaključuje Majkl Djordjević.

PROMAŠAJI

– Nerazumevanje medjunarodnih faktora i potcenjivanje spoljno-političkih okolnosti.

– Kašnjenje u uvodjenju visepartijskog sistema i u demokratizaciji Srbije.

– Ignorisanje parlamenta prilikom odlučivanja i samovoljno donošenje odluka.

– Egzodus Srba sa vekovnih ognjišta iz Hrvatske.

– Korupcija i kriminal u vrhu države.

– Nerealna obećanja: balkanska konfederacija, unija sa Grčkom, brze pruge . . .

– Neuvažavanje javnosti u političkom delovanju.

– Tolerisanje i podsticanje stvaranja Jugoslovenske levice i uvodjenje supruge u politiku.

– Nerazumevanje medija, potčinjavanje njihove moći u svetu i zloupotreba nacionalnih

medijskih kuća.

– Kradja glasova na lokalnim izborima: kompromitacija sudstva.

– Upotreba i zloupotreba ljudi: Panić, Ćosić, Avramović.

– Podsticanje sukoba u crnogorskom rukovodstvu.

– Srozavanje ugleda Vojske Jugoslavije i neefikasna modernizacija policije.

– Neraščišćena afera sa pljačkom štedisa (Defiment, Jugoskandik)

3 KOMENTARA

  1. Da Milošević nije prigrlio nacionalizam i da nije svoje ideje podupro sa četništvomnego da je napravio projekat na svejugoslovenskim zasadima i na več uhodanom bratstvu i jedinstvu,i da je projekat naslonio na Titovom putu,mogao je postati otac velike Jugoslavije.I ako je bio nastao svojevrsan stampedo na Jugoslovenskom tlu,bro bi se narod osvijestio i svi narodi bivše Juge bi mu se pridružili.Primjer: Kad su paravojne srpske snage bile okupirale i stornirale vodovod ,plin i struju u Sarajevu,jedna jedinica JNA koja valjda nije bila udosluhu sa komandom paravojnih srp.snaga oslobodila vodovod i pustila vodu u Sarajevu,sav narod u blizini vodovoda je pohrlio vojnicima noseči im hranu,piče i razne poslastice kao zahvalnost što su kao JNA uradili ispravnu stvarali nažalost valjda su ubrzo u komandui čuli za taj njihov gest pod hitno si izmjestili tu jedinicu i ponovo blokirali život u Sarajevu.Veliku je grešku napravilo presedništvo u Bgd,što nije uvelo vojni puč i proglasilo vojnu upravu,ali naravno da su prije toga odstranili kokarde ,brade i četnike,a za tim to vojno upravljanje držali dok se nesteknu uslovi za nove izbore i civilnu vlast.

  2. O Milosevicu nista; i onom cudu od zene mu… A o „Majklu“: sabrani nas Boze od lobista iz Amerike ako su(porjeklom) Srbi…
    Usput: niti si citao Marksa ( ako jesi, nista nisi pojmio), niti je mrtav- dokaz: tvoja Amerika (mada ni ovu tvrdnju ne mozes da pojmis).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime