SNS beži od referenduma

1
1077

foto TANJUGSrpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri svim silama se trude da objasne građanima kako su izbori bolje rešenje od referenduma. Zbog čega se naprednjaci plaše volje naroda po pitanju konkretnih političkih odluka?

Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je danas da izborima kao proveri legitimiteta određene političke odluke daje prednost u odnosu na referendum.

– Mislim da je referendum uvek neka vrsta, rekao bih, poslednjeg izlaza. Nisu daleko od istine ni oni koji kažu da je to skrivanje iza leđa građana, rekao je Mirović za TV PInk.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija bliža izborima ili referendumu, on je istakao da SNS ne beži od odgovornosti i da nije sklon da teret odlučivanja i odgovornosti prebacuje na građane.

– Jer, kada analiziramo ranije referendume, vidimo da u suštini oni predstavljaju neku vrstu predaha pred odlučivanje. Na kraju ipak morate da odlučite. Građani su vam dali taj mandat, objasnio je potpredsednik SNS.

Možda građani žele teret odlučivanja i odgovornosti! Ko je Srpska napredna stranka da građanima Srbije uskrati to ustavno pravo?

Prema njegovim rečima, SNS se još nije opredeljivao između te dve opcije, ali će svakako razmišljati “na način koji će teret odgovornosti prebaciti na nas”.

– Referendum je poslednja, krajnja mera. Izbori jesu ona ustavom i zakonom propisana mera za proveru legitimiteta, pa i za proveru politike. Dakle, ako mene lično pitate, ja sam uvek pre za to da se izborima proveri politika koju realizujemo. Referendum je neka vrsta izbegavanja odgovornosti, rekao je on.

Referendumom građani daju svoj odgovor na konkretno pitanje. Izborima glasaju za političku ideologiju.

Da Vas podsetimo:  Žene u vojsci – ima li rodne ravnopravnosti u Srbiji?

Na primer, Vučić u svojoj predizbornoj kampanji nije obećao smanjenje penzija i plata. Nije rekao građanima da će povećati cenu struje. Nije obavestio građane o nameri da potpiše Kosovo. Da je tako nešto obećao, verovatno ne bi bio izabran.

Dakle, kada je SNS u pitanju, građani su glasali za jedan politički program koji nije sproveden u praksi!

– Mislim da referendum ne bi doneo ništa što bi pomoglo da odlučujemo, zaključio je Mirović.

Referendum ne bi pomogao Srpskoj naprednoj stranci u odlučivanju, ali bi građani Srbije jasno rekli svoj stav koji bi SNS morala da poštuje. Sada je evidentno da takva postavka nikako ne ide u korist naprednjacima. Naprednjaci se boje odgovora “ne”.

Ni Vulinu se ne dopada referendum

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da su u ovom trenutku vanredni parlamentarni izbori u Srbiji bolje rešenje od referenduma.

– Mislim da su izbori mnogo bolje rešenje u ovom trenutku, referendum je odgovor na samo jedno pitanje, a naša politička situacija je mnogo kompleksnija nego što je odgovor na samo jedno pitanje, rekao je Vulin novinarima u parlamentu.

Kako je objasnio, na izborima je čitav niz pitanja i on bi pre išao na izbore “ako imamo dilemu u kom pravcu treba da idemo”.

Opet, problem je u tome što SNS jedno obeća tokom predizborne kampanja, a drugo radi kada dođe na vlast. To je osnovni razlog zbog kojeg SNS i njeni koalicioni partneri beže od referenduma.

Svesni su da bi građani osporili njihove pojedinačne odluke.

Beta / Tanjug / Teleprompter

1 KOMENTAR

  1. SNS bezi od istine, bezi od suda naroda. Znaju da bi to bio njhov kraj jer tada bi morali narodu da poloze racune za sve svoje prodaje, izdaje, bahatosti i srozavanje naroda na rub egzistencije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime