Sve što nam sada ne treba je rat najboljih epidemiologa u Srbiji, ali to se upravo dešava

2
770
Foto: printscreen (Noizz)

Dva istaknuta epidemiologa doktor Zoran Radovanović i doktor Predrag Kon ovih dana često pominju jedan drugoga u javnosti. Odgovaraju na međusobne opaske uglavnom preko medija i to nam sve više izgleda kao neki fajt Jutjubera nego konstruktivna saradnja dvojice iskusnih lekara.

Dok je dr Kon davao ostavku putem Fejsbuka i kukao nad svojom sudbinom, dotakao se i svog profesora u penziji dr Radovanovića kada je izjavio da bi mu rado prepustio mesto u Kriznom štabu. Ipak, problem je politika i to što Radovanović neskriveno ne podržava sadašnju vlast, pa „dok se profesor ne opameti ja ću i dalje biti na čelu“, poručio je Kon nedavno.

Sinoć se ponovo potegla ta tema, kada je doktor gostovao na tv Pink i upitan da li bi se Radovanović snašao u Kriznom štabu, on je odgovorio: „Snašao bi se, ali bi morao da sarađuje s vlašću, ako misli da bude delotvoran, inače ne bi imao uspeha.“

Radovanović je odgovorio svom učeniku doktoru Konu poručujući preko Nova.rs da je situacija zapravo obrnutu.

“Vlast bi morala da sarađuje sa mnom”, rekao Radovanović i dodao da bi se prilikom donošenja mera, naravno, pitali i psiholozi, ekonomisti i drugi stručnjaci, a da bi interesi političara bili isključeni.

“Kad epidemiolozi slušaju političare, desi se ovo što imamo”, zaključio je Radovanović koji je poznat po kritikama upućenim Kriznom štabu.

Svakako da ima istine u stavu i jednog i drugog doktora i to svi dobro znamo. Ali da li je potrebno da se povlači politika i da ona pravi rat između dva najeminentnija naša epidemiologa u vremenu pandemije?

Zaista je tužna slika što ne možemo barem u ovim vremenima svi da se ujedinimo, da struka radi zajedno i da se uvažavaju i traže saveti kolega i da se zajedno dolazi do rešenja. Da se ne gleda koji broj je zaokružio neko na izborima, da li neko više voli ovo ili ono.

Da Vas podsetimo:  Srbija prekida vojne vežbe radi nastavka udaljavanja od Rusije i odlaska u okrilje NATO pakta

Zar nije pametnije da se sada traži način da se što pre izborimo protiv korona virusa, ujedinjeni, svi zajedno, naši najveći stručnjaci? Politikanstvo može da sačeka i neka mirnija vremena.

Vladana Jokić

Izvor: Noizz.rs

2 KOMENTARA

  1. Citiram: „Zar nije pametnije da se sada traži način da se što pre izborimo protiv korona virusa, ujedinjeni, svi zajedno, naši najveći stručnjaci?“
    Ne znam o kakvom ujedinjenju govori autor? Ne mogu svi da budu u kriznom štabu niti je to potrebno. Mnogo babica – kilava deca, mnogo stručnjaka-razblažena odgovornost, mnogo mišljenja-težak sporazum.
    Da imamo kvalitetan krizni stab o ovome se ne bi ni pisalo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime