Sve što treba da znate o kandidi na jednom mestu

0
2652

Uzročnik kandide je gljivica od nazivom Candida abicanis. Ova gljivica se nalazi na koži, u probavnom traktu, ustima i vaginalnom području i obično ne stvara probleme. No, dešava se da u određenim slušajevima ona počinje da raste tj. da se njen broj povećava. To se najčešće dešava zbog pada imuniteta, ali i drugi uzroci mogu izazvati rast ove gljivice.

Kandida se najčešće javlja posle lečenja antibioticima, posle hormonske terapije i za vreme trudnoće. Takođe, učestalom primenom kontraceptivnih pilula i kortikosteroida može se izazvati nastanak ove bolesti, ali najčešće je uz razlog pad imunološkog sistema koji doprinosi da ove supstance utiču negativno na organizam čoveka i rast kandide.

Na neprirodan rast kandide utiče i nepravilna ishrana tj. ishrana bogata šećerima i rafiniranim ugljenim hidratima, a konzumiranje alkohola i cigareta svakako doprinosi njenom širenju.

Interesantno je da mnogi kod kojih su izolovane kolonije kandide neće osećati nikakve simptome, njih će možda i biti, ali ih ljudi neće uočiti, jer su promene u njihovom organizmu jedva osetne ili će se ophoditi prema takvoj promeni kao nečemu što će proći posle nekog vremena. Zato pogledajte sve simptome koje ovde navodimo i ukoliko prepoznate više njih obratite se svom lekaru.

Simptomi kandide

Simptomi koji se javljaju mogu biti hormonske, dermatološke, respiratorne i probavne prirode, kao i specifične promene koje se javljaju u vaginalnom području.

Neke promene koje su karakterištične za kandidu i opšte stanje su: konstantan umor (hronični umor), nedostatak sna, bezvoljnost, depresija, ošamućenost, glavobolja, osetljivost prema hemikalijama, bolovi u zglobovima, gubitak pamćenja i drugi.

Respiratorni simptomi koji prate kandidu su alergije, bol u grlu, učestao kašalj, iscedak koji se sliva iz nosne šupljine na zadnji deo ždrela.

Da Vas podsetimo:  Da li verujete u „znakove na putu“? Koja su to znamenja koja su poštovali naši stari: šta je loš a šta dobar znak?

Kada je kandida posledica infekcije sluznice u ustima neki od simptoma su: otežano gutanje i žvakanje hrane, osećaj kao da nešto gori u ustima, grlo je uglavnom upaljeno i bolno. Poželjno je ispirati usta raznim uljima, npr. susamovim uljem, uljem divljeg origana, kokosovim uljem ili maslinovim uljem. Jedino se ulje divljeg origana rastvara, jer je previše jako.

Dermatološki simptomi koje može izazvati kandida jesu gljivična oboljenja na koži u vidu izraslina, promenjene boje kože, promenjene boje nokatne ploče, gnoj, peckanje i bol.

Hormonski simptomi: neredovna menstruacija, jaki mestrualni bolovi i grčevi, učestale promene raspoloženja u toku ciklusa i predmenstrualnog ciklusa.

Probavni simptomi: proliv, zatvor, grčevi u crevima, bol, nadutost.

Ukoliko se radi o vaginalnoj gljivičnoj infekciji neki od simptoma su: svrab, crvenilo, oticanje, peckanje, neugodan osećaj, povećani sekret. Spoljašnji svrab i crvenilo može se ukloniti korišćem određenih krema koje prepiše ginekolog, a celokupna gljivična infekcija može se pobediti pored kreme upotrebom određenih antibiotika i vaginaleta.

Ishrana – lečenje kandide na prirodan način

Ishrana je ključna kada govorimo o kandidi i njenom rešavanju i lečenju. O terapiji lekovima konsultovaćete se sa svojim lekarom i poštovati ono što vam on bude savetovao. Ono što možete uraditi sami to je da obratite pažnju na ishranu.

Kandida voli šećer, pa potrudite se da na neko vreme izbacite šećer iz svoje ishrane. Poželjno bi bilo da neko vreme ne pijete kafu i alkohol. Iako je voće zdravo, morate paziti koje voće smete jesti, jer je i ono bogato šećerom. Možete jesti svako voće koje je kiselkasto – limun je obavezan, zelena jabuka takođe, možete pored njih jesti i kivi, pomoranđu, malinu i višnju.

Belo brašno je druga stvar koju kandida mnogo voli, stoga recite ne brašnu, ali ne svakom, umesto belog brašna uvrstite slobodno integralno, ovseno, heljdino i crno brašno u svoju ishranu.

Da Vas podsetimo:  Od Principa i Vučka do Šterbruka i Toronta

Morate izbaciti mlečne proizvode – možete jesti kiselo mleko i trebalo bi, jer je ono bogato dobrim bakterijama. Još uvek nije jasno da li jogurt izbaciti iz ishrane ili ne, možete pročitati razne stvari o tome, ali naš savet je da jogurt možete jesti upravo iz razloga što možete praviti dobre kaše sa svim onim namirnicama koje kandida ne voli, a to su beli luk, cimet, đumbir, limun, origano, ren, senf.

Ujutru i uveče možete piti vodu sa đumbirom i limunom.

Kada se pridžavate ovih uputstava, a pod obavezno izbaciti šećer i belo brašno, malo se više krećite, šetajte svakodnevno, pijte čajeve od lovorovog lista, đumbira i divljeg origana i videćete da ćete se bolje osećati, jer ćete izbaciti toksine iz svog organizma koji su se taložli, ojačaćete svoj imunitet i tako ozbiljno zapretiti dosadnoj kandidi.

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime