„Sve su nam uništili“: Očajni meštani blokirali radove na putu Čačak-Požega

0
74

Meštani Pakovraća blokirali su firmu „Cemprom“ koja je podizvođač radova na auto-putu Čačak – Požega. Oni ne dozvoljavaju kamionima ove fabrike prevoz betona za obližnji tunel Laz. Oni su se na taj potez odlučili zbog pretnji da će silom biti izbačeni iz svojih kuća, iako još uvek nisu završeni sudski procesi zbog eksproprijacije. Odlučni su da ostanu na blokadama sve dok ne reše svoj problem, odnosno dok ne dođu direktor Puteva Srbije ili premijerka Srbije.

Blokada, Foto: ozonpress.net

Ćosić Radoslav kaže da ne može da živi od buke, prašine, a svo voće mu je skoro uništeno.

„Zakupnina parcele od 51 ar je istekla 28. marta, a Kinezi su mi zauzeli bespravno zemljište. Žalio sam se gradskoj upravi Čačak, ali nadležni ništa nisu preduzeli“, kaže on.

Prema Ćosićevim rečima, kuća mu je ugrožena i nalazi se u blizini fabrike betona.

„Imam parcelu pa pozivam opštinare da dođu da se počaste. Ako to pojedu, zakupninu im neću naplatiti“, očajno navodi Ćosić.

Blokada, Foto: ozonpress.net

Podseća da ima šljivik površine 60 ari i 500 stabala jabuka.

„Ništa od toga ne mogu iskoristiti, jedino da operem šljive i ispečem rakiju. Ja živim od poljoprovredne proizvodnje, imam petočlano domaćinstvo, gazdinstvo, pa neka se grad Čačak zapita šta da radim i od čega da živim“, skoro kroz suze kaže Ćosić.

„Ovde se sve očigledno vidi kakva je situacija na terenu, a pozivam ih da vide u kakvim nehumanim, nezdravim i neljudskim uslovima živim, objasnio. Zamolio ih da dođu tokom noći da dođu ujutru u dva sata da procene da li ovde može da se živi već tri godine“, zaključio je on dodajući da se kuća trese od detonacija i mašina.

Da Vas podsetimo:  Đorđević: Sporazum o energetici Vučićeva izdaja

Zora Nikolić kaže za naš portal da će ići pod bagere i mašine, ali neće dozvoliti da joj se oduzme ostatak zemljišta.

„Uzeli su mi zemlju, ali ovih 40 ari ne dam po svaku cenu. Boriću se svim silama. Živim sama, decu sam odškovala od poljoprivredne proizvodnje. Vozač bagera je rekao da će da me zgazi, pa neka izvoli“, kaže sagovornica.

Blokada, Foto: ozonpress.net

Njoj se i kuća ruši, a četiri hektara parcele je upropašćeno.

„Gde ću sada ja, prepuštena sam samoj sebi, udovica sam. Da li nadležni imaju imalo empatije prema nama“, kaže Zora i dodaje da će država da ih država tretira gore od albanskog stanovništva.

Milka Ćosić navodi da joj je pomoćnica gradonačelnice Čačka rekla da legne pod bager.

„Ali neće moći. Pojela su mi deca više prašine nego hrane. Imam troje male dece i nas je četvoro odraslih. Neka ona dovede svoje unuke da vide kako je ovde živeti. Grad Čačak nema nimalo razumevanja za naše probleme“, očajno su zaključili meštani na blokadi.

Blokada, Foto: ozonpress.net

Gradonačelnik Milun Todorović je kazao da je lokalna samouprava učinila sve što je u njihovoj moći.

„Sve je na sudovima, zamolili smo ubezanje postupaka i više sudije, međutim na neke presude su se žalili građani, a pojedine i JP ‘Putevi Srbije’ što je odužilo ceo proces“, rekao je Todorović.

Danas se meštanima Pakovraća niko nije obratio, osim predstavnika kineskih izvođača. Kažu da imaju razumevanje za zahteve građana i da država kasni sa svojim obavezama.

„Prenećemo nadležnima vaše zahteve i nadamo se da će se stvari ubrzati. Tu smo da rešavamo probleme, ali smo za neke stvari nemoćni“, rekao je jedan od predstavnika kineskih izvođača.

Da Vas podsetimo:  Čekajući na dom: Porodice iz Bača nakon požara još uvek bez stanova

Izvor: ozonpress.net 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime