Sve veće interesovanje za placeve i kuće širom Fruške gore

1
849
Foto: printscreen

Gužva u saobraćaju, na ulici i na poslu te svakodnevni stres vrlo brzo dosade, a još češće budu i naporni.

Sve češće se srećemo sa ljudima koji žele da stave tačku na ubrzani način života, stres i svaku vrstu gužve, odlaskom na selo. Počnu da se bave poljoprivredom ili jednostavno uživaju u prirodi i tako pronađu mir.

U Srbiji je situacija takva da placeva ima najviše  na Fruškoj gori, koja postaje sve popularnija destinacija. Sremska strana je skuplja i više tražena od bačke strane, ali generalno ispod 10.000 do 15.000 evra teško da je moguće kupiti pristojan plac. U okolini Sremskih Karlovaca i Stražilova ar je od 3.000 do 6.000 evra, a u okolini manastira Krušedol oko 4.000 evra.

Foto: printscreen

Istovremeno je u Vojvodini kuću ili salaš moguće kupiti i za mnogo manje novca. U pojedinim mestima, kuća sa okućnicom, pomoćnim objektima i nekoliko hektara zemlje može da se kupi za 5.000 do 8.000 evra.

S druge strane, kvalitetni zasadi vinograda i voćnjaka daleko su skuplji, a najskuplje su plantaže oraha.

Na obroncima Fruške gore, moguće je kupiti zasade vinograda, kajsija i bresaka, registrovanih u Ministarstvu poljoprivrede. Vinogradi su održavani, imaju odlične sorte grožđa kao što su muskat hamburg, italijanski rizling, probus, kabernet.

Foto: printscreen

Placevi se nalaze u građevinskoj zoni tako da se mogu iskoristiti za izgradnju.

Ipak, najskuplja u ponudi je plantaža oraha i kajsija, 3.200 stabala kajsije, 1.100 stabala orah sorte chandler. Zasad je iz jeseni 2014. sa svom pratećom mehanizacijom i opremom: 2 voćarska traktora, 2 atomizera, 2 prikolice, voćarska friteza, platforma za branje i orezivanje, malčer, kosilice i još mnogo toga što je potrebno za održavanje plantaže.

Na plantaži se nalazi uknjižen prateći objekat od 300 kvadrata, od čvrstog materijala – hala sa destilerijom za pravljenje voćnih rakija. Cena imanja je 1.272.000 evra.

Da Vas podsetimo:  Nestala devojčica u Kragujevcu, roditelji apeluju za pomoć (FOTO)
Foto: printscreen

Pored svega, i mere zaštite poput karantina i samoizolacije u prvom naletu kovida 19 doprinele su naglom porastu interesovanja za kupovinu vikendica.

Republički geodetski zavod je u polugodišnjem izveštaju nedavno objavio da je za prvih šest meseci 2020. godine interesovanje za kupovinu vikendica poraslo blizu 40 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Čitajući polugodišnji izveštaj, uočava se da se u Sremu najbolje trgovalo vikendicama, pošto je u opštini Inđija sklopljeno najviše kupoprodajnih ugovora – 98, potom u Novom Sadu – 35, Sremskim Karlovcima – 28.

Radomir Kuč
Izvor: Mitrovica.info

1 KOMENTAR

  1. Јел ово позив људима да купе плац и сачекају да их госпођа која је већ купила стотине плацева, окружи новим велелепним зградама . Е онда ћемо видети да ли ће долазити да се одмарају на Фрушкој Гори. Упућени знају о којој фирми се ради.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime