Svedok sa Kosova: Martovsko nasilje organizovali kriminalci

1
1440
Srđan Ilić: Kosovo, ilustracija

Svedok Specijalnog tužilaštva Kosova Škumbin Mehmeti tvrdi da je nasilje u martu 2004. organizovala jedna kriminalna grupa, uz podršku ratnih stranaka, tajne službe i velikih porodica, prenosi portal KoSSev.

Krajem 2001. godine na Kosovu je formirana kriminalna grupa koja je počinila mnoga posleratna ubistva, uključujući politička. Za formiranje i aktivnosti ove grupe znala su „velika imena“.

Misija iste grupe bila je da organizuje martovsko nasilje 2004. godine, a podršku za to imala je od „svih ratnih stranaka“, tajne službe i „velikih porodica“. Za uspešnu „misiju“ obećana im je amnestija. Ista grupa je „uništena“ krajem 2004, tvrdi svedok Specijalnog tužilaštva Kosova, Škumbin Mehmeti.

Haradinaj: Izjave predmet sudija i tužilaca

„Bio sam iznenađen njegovim izjavama, sve te izjave trebalo bi da budu predmet sudija i tužilaca, a ne da postanu medijski spektakl,“ rekao je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, prenosi Lajmi, reagujući na Mehmetijeve navode.

Klan prenosi i da je Mehmeti ukazao na tačna imena počinioca pojedinih ubistava, ali i da ona neće biti objavljena u emsiji zbog etičkog kodeksa, te da će to biti učinjeno nakon emisije i nakon što oni koji su pomenuti budu kontaktirani.

U međuvremenu je reagovalo i Specijalno tužilaštvo Kosova, navevši da su, prenose prištinski mediji – preuzeli konkretne radnje u vezi sa Mehmetijevim izjavama, te da su spremni da mu umanje tridestogodišnju kaznu na koju je osuđen, ukoliko njegovi iskazi rasvetle posleratna ubistva.

On je, kako prenosi KoSSev, u emisiji televizije Klan Kosova izneo detalje u vezi sa ubistvima, tvrdeći da je i on bio deo ove grupe.

Mehmeti je dalje precizirao i za koja je sve ubistva odgovorna ova grupa, a među njima su ubistvo Tahira Zemaja, za kojeg se tvrdilo da je svedočio protiv UČK-a i pred srpskim tužilaštvom za ratne zločine, predsedavajućeg Demokratske lige Kosova Ibrahima Rugove – Džemajla Mustafe, člana UČK-a – Ramiza Murićija, koji je trebalo da svedoči u, navodi Klan, važnom sudskom procesu. Među ubistvima su i poslanika LDK-a, Smajl Hadaraja, te pripadnice Kosovske policije, Sabahate Tolaj, koja je istraživala Zemajevo ubistvo.

Upravo za ovo ubistvo Škumbin Mehmeti tvrdi da nije kriv onaj ko je osuđen, već „neko ko nikada nije osuđen“ i ko je za ubistvo platio 25.000 evra.

Kako dalje tvrdi ovaj zaštićeni svedok, na meti grupe bio je i Džavit Haljiti.

Mehmeti tvrdi i da su postajala lica koja su bila „zadužena za skrivanje svih tragova zločina koje su počinili pripadnici grupe“, a jedan od njih je i dalje deo Kosovske policije.

Svi zločini koje je počinila ova grupa, nisu imali „nikakve veze sa OVK“, ali su bili u kontaktu sa zvaničnim nelegalnim tajnim organizacijama „Sigurimin e Atdheut“ i ŠIK-om – koji, tvrdi, ne stoji iza ubistava.

Sam Mehmeti je osuđen na 30 godina zatvora za ubistva UNMIK-ovih policajaca 2004. godine kod Podujeva, za šta je okrivljena grupa Albanaca, za koju su kosovski mediji prenosili da se sumnja da ova grupa ima veze i sa organizovanjem 17. marta.

Martovski pogrom: Ubijeno 19 osoba, zapaljeno više od 30 verskih objekata, proterano hiljade Srba

U martu 2004. grupe Albanaca su proterali nešto više od 4.000 Srba iz njihovih kuća i zapalili više od 30 verskih objekata.

U talasu nasilja tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba i 11 Albanaca, koji su stradali u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti, preneo je Radio Kontakt plus.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i na desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Srušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabra kod Zubinog Potoka, od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno.

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne. Martovske događaje na Kosovu osudili su Savet bezbednosti UN i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju.

Izvor: Kossev, Insajder

1 KOMENTAR

  1. Ovo je dobro ,,zamesana,, prica , ali kapcitet kriminalaca na Kosovu je precenjen……Malo sve to ima ukus dobro filovanih izjava svedoka koji su svoj doprinos davali u ocrnjivanju Srba u Haskom sudu. Metod pristupa gradji koja cini izjavu i na izgled komplikovanje price ukazuju na isti rukopis.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime