Švedska – nova stara destinacija za naše ljude

0
1472

Prema poslednjim izveštajima iz Švedske, ovoj razvijenoj zemlji trenutno nedostaje oko 80.000 radnika koje ne mogu da pronađu na sopstvenom tržištu rada. 

Više od 75 odsto kompanija u ovoj zemlji imalo je probleme prilikom pronalaženja stručnog kadra, i pored ozbiljnog priliva radnika od početka migrantske krize: Od 15 industrijskih sektora u Švedskoj, 12 muči nedostatak radne snage, a broj oglasa za posao po nezaposlenom je najveći od početka 21. veka. Najviše kvalifikovanih radnika potrebno je u građevinarstvu, obrazovanju, informatici i zdravstvu.

Ova informacija – koliko god pogubna po situaciju u samoj Srbiji, obradovaće naše zdravstvene radnike i informatičare, koji na tržištu naše zemlje ne mogu da budu adekvatno plaćeni. 

Prema proceni banke Nordea  veliki broj slobodnih radnih mesta je rezultat velikog ekonomskog rasta: Samo u drugom kvartalu ove godine švedski BDP porastao je za 1.7 odsto, odnosno četiri odsto na godišnjem nivou.

Upošljavanju novih radnika ne raduju se samo Srbi koji u tome vide šansu za bolji život, već i Centralna banka Švedske, jer će novi radnici inicirati ubrzanje rasta plata koje je drastično usporeno u poslednje četiri godine.

Nezaposlenost u Švedskoj pala je na nivo pre izbijanja ekonomske krize 2008. Prema procenama švedskog tržišta rada stopa nezaposlenosti će biti 6.6 odsto do kraja ove godine. Među strancima koji su emigrirali u Švedsku je 22 odsto nezaposlenih, dok svega 3.9 odsto domicilnog stanovništva ove zemlje nema posao.

Ukoliko razmišljate da Srbiju zamenite Švedskom, ovde možete pronaći potrebne informacije za apliciranje na posao i promenu mesta boravka. Na stranici Zavoda za migracije možete pronaći formulare i detaljna objašnjenja o potrebnoj dokumentaciji.

kolumnista.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime