Sveti Vasilije Ostroški i čudo u Nišu 1999. godine

0
89

Veliki ugodnici Božiji i svetitelji iz roda srpskog kroz svoju Svetu Pravoslavnu Crkvu čine čudesa iz dana u dan pomažući verujućim ljudima u slavu Gospoda Isusa Hrista. Među njima je i Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, a priča koja sledi i vezana je za jedan od najvažnijih naših gradova – Niš, koji je mnogo stradao tokom zločinačkog bombardovanja 1999. godine i odbrambenog rata za Kosovo i Metohiju.

Naime tog 12. maja 1999. godine na dan Svetog Vasilija Ostroškog, dogodilo se čudo o kome Nišlije i čitav srpski narod i dan danas govore, a koji su građani ovog drevnog grada i srpske ratne prestonice dostojno obeležili.

Čudo se zbilo u niškom naselju Duvanište, u gradskoj opštini Medijana, mestu gde su načičkane zgrade jedna uz drugu i gde se nalazi najveća niška osnovna škola ”Dušan Radović”.

Prethodno je, 8. maja 1999. godine, Niš bio razoren inače međunarodno zabranjenim kasetnim bombama, koje su pale po najgušće naseljenim delovima grada gde živi isključivo civilno stanovništvo. U pitanju je jedan od najmonstruoznijih zločina nad srpskim civilima tokom bombardovanja kada je poginulo šesnaest civila, a ozbiljne povrede je zadobilo još dvadesetoro ljudi. Na Niš je tokom bombardovanja ukupno bačeno čak trideset šest tovara kasetnih bombi.

Četiri dana kasnije, u pomenutom naselju Duvanište, na mestu zvanom ”terenče” igrala su se mnogobrojna dečica jedva dočekavši da izađu malo iz svojih stanova na prolećno sunce. I dok su se deca igrala, niotkuda se pojavio jedan njima nepoznati starac sede brade koji ih je zamolio da se sklone sa tog mesta i nije odlazio sve dok deca nisu otišla svojim kućama.

Pola sata nakon njihovog razilaženja, upravo na tom mestu je pao čitav tovar kasetnih bombi uništavajući sve unaokolo. Na obodima dejstva ovog smrtonosnog tovara, povređeno je jedanaest ljudi. Od tih jedanaestoro svi su se brzo oporavili, a što je najvažnije, nijedno dete nije stradalo, iako su se baš na mestu pada bombe neposredno pre toga igrali.

Da Vas podsetimo:  Penzije od danas veće za devet odsto

Kada su roditelji zajedno sa svojom decom i niškim sveštenstvom razmislili o tome šta se dogodilo na dan Svetog Vasilija i kada su od dece saznali sve detalje vezane za ovaj nesvakidašnji događaj, zaključili su da je u pitanju još jedno od mnogobrojnih čuda ovog našeg velikog svetitelja i zaštitnika srpskog naroda.

U znak zahvalnosti, niški vernici u neposrednoj blizini mesta na kom je pala kasetna bomba podižu mu prelepi hram u srpsko-vizantijskom stilu, dostojan ovog velikog Božijeg ugodnika i molitvenika. Taj hram nas podseća koliko je važna vera u Gospoda i spasenje koje se postiže jedino na liturgijski način i to kroz Njegovu Crkvu.

Pozivam sve pravoslavne vernike koji odlaze u Niš ili prolaze kroz ovaj naš veliki grad i svojevrsnu raskrsnicu puteva da, pored brojnih znamenitosti, posete i hram Svetog Vasilija Ostroškog i pomole se za pomoć ovom velikom Svetitelju, koji očigledno čudotvori u svim krajevima širom Srbadije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime