Svetski dan slobode medija

0
918

medijiBEOGRAD – Svetski dan slobode medija – 3. maj obeležava se danas, a novinarska udruženja i sindikati pozvali su sve kolege da od 11.55 do 12 sati prekinu program, isključe ton i zamrače ekrane, kako bi „gromoglasnom tišinom“ pokazali da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Pozvali su vlasti da omoguće slobodan rad novinarima, bez pritisaka i cenzure, upozoravajući da novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju.

Novinarska udruženja su zatražila od nadležnih da najzad pronađu ubice njihovih kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je sloboda medija u Srbiji ugrožena, jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas.
„Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja“, navedeno je u proglasu UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija.

Mediji u svetu: Rang lista

Srbija je prošle godine bila na 74. mestu po slobodi medija, a u svetu je prošle godine sloboda medija bila na najnižem nivou u protekloj deceniji, navedeno je u izveštaju medjunarodne organizacije Fridom haus (Freedom house) o slobodi medija u svetu u 2013. godini.

Srbija je i u prošlogodišnjem izveštaju o slobodi medija za 2012, bila na 74. poziciji, koju je tada delila sa Madjarskom i Crnom Gorom.

Što se tiče bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je na 39. mestu, Crna Gora je na 78, na 83. mestu je Hrvatska, na 98. mestu je Kosovo, 103. je Bosna i Hercegovina, dok je Makedonija na 122. mestu.

Prva tri mesta po slobodi medija u 2013. godini dele Švedska, Norveška i Holandija, a četvrto i peto mesto Finska i Belgija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ pozvali su vlast i državne organe da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

NUNS i „Nezavisnost“ od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju „ponižavajuće radne i životne uslove zaposlenih u medijskim kućama“.

Novinarima u Srbiji Svetski dan slobode medija, ceštitao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je izjavio da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način i poručio da proklamovani principi javnosti njenog rada ne smeju ostajati na nivou „papirnih“ proklamacija.

Šabić je istakao i da veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara.

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je kreatore evropske politike i nacionalne vlade u Evropi da ulože veće napore za garantovanje slobode medija i unapređenje medijskog pluralizma i da se posebno suprotstave zabrinjavajućim trendovima erozije medijskih sloboda u Evropi.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, povodom 3. maja, Dana slobode medija objavila je listu 100 heroja informisanja, na kojoj je i Brankica Stanković, novinar televizije B92.

Tanjug / Beta

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime