Svi birači koji su se zatekli na biračkom mestu mogli su da glasaju i posle 20 časova

0
44

„Svim biračima koji su se u 20 časova zatekli na biračkom mestu ili neposredno ispred biračkog mesta, birački odbori su omogućili da glasaju i posle 20 časova u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.“

Predsednik RIK-a o izbornom danu (Tanjug, 3. 4. 2022.)

Pri samom kraju izbornog dana 3. aprila, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio da je svim biračima koji su se zatekli na biračkim mestima bilo omogućeno da glasaju – u skladu sa zakonom.

“Svim biračima koji su se u 20 časova zatekli na biračkom mestu ili neposredno ispred biračkog mesta, birački odbori su omogućili da glasaju i posle 20 časova u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika”, rekao je Dimitrijević na poslednjoj konferenciji za medije RIK u nedelju. (Izvor: Tanjug, 3. 4. 2022.)

To, međutim, nije istina.

“Izborni dan protekao je u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, čime se manifestovala nespremnost izborne administracije i nepoverenje građana u institucije”, saopštila je danas Crta.

Tokom izbornog dana, uočena je nespremnost biračkih odbora da u punoj meri obezbede proces glasanja u skladu sa procedurama. O ovome svedoči činjenica da 18% biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu sa procedurama, dok je na teritoriji Beograda taj procenat bio 6. Najčešće zabeležene nepravilnosti su: vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova. (Izvor: Crta)

Šta govore podaci Posmatračke misije Crta?

“Nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 sati, u Srbiji je na 11% mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im je na nešto manje od polovine tih mesta to pravo u Srbiji uskraćeno”, saopštili su iz ove organizacije.

Da Vas podsetimo:  Vučić prvi put u istoriji izabran dva puta u prvom krugu predsedničkih izbora

A u Beogradu, kako kažu, u 20 časova je na 27% biračkih mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im to na 12% odsto ukupnog broja mesta u Beogradu nije bilo dozvoljeno.

Zato, izjava Vladimira Dimitrijevića dobija ocenu – neistina.

Crta je za praćenje predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora koji su se održali u nedelju, 3. aprila, formirala do sada najveću posmatračku misiju koju je činilo više od 3.000 posmatrača raspoređenih na 950 biračkih mesta.

Foto: Beta

https://www.istinomer.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime