Borci su vredne svake pažnje i počasti

0
894

borciU poslednje vreme preko sredstava informisanja, uz učešće različitih struktura ličnosti sa ne malom podrškom predstavnika vlasti, uz retroaktivno probuđenu svest, pokreću se inicijative da se brojnim žrtvama isključivo na karauli „Košare“ oda počast podizanjem spomenika, snimanjem filma itd… Ta inicijativa, iako zakasnela, imala bi smisla da razni mešetari, kako iz struktura VJ u to vreme, s jedne strane, tako i sada aktuelnih predstavnika vlasti, sa druge, ne prave neoprostive i ogromne greške koje se kose pre svega sa ljudskim kodeksom ponašanja, etikom, a deluje se i sa pozicije sile. Zbog čega?

Ko je sebe stavio u poziciju iznad Boga da deli žrtve na one koje su vredne svake pažnje i počasti naspram onih koje su bezvredne i nisu ni za kakvu vrstu pomena? Da li tu podelu vrše roditelji kojima su deca stradala pa jednom podižu spomenik, a drugog bacaju na deponiju umesto da sahrane na groblje? Da li to rade komandanti jedinica kojima sve žrtve nisu isto vredne pa onima iz jednog dela iste jedinice drže pomene i opela, a one iz drugog dela ne pominju i misle da je i trebalo da stradaju? Pitajte komandanta 125. mtbr ili komandanta PrK koje su im žrtve važne, a koje bezvredne – sigurno od njih, pri zdravom razumu, nećete čuti da žrtve dele po pomenutom aršinu.

Gospodo svemogući političari, da li ste žrtve poplava 2014. godine delili na vredne i bezvredne pa su vam recimo žrtve u Obrenovcu bile za svaku pažnju, poštovanje, pijetet i pomoć njihovim porodicama u odnosu na žrtve recimo u Krupnju, Šapcu… na koje niste okrenuli glavu?

Svo ljudstvo ustavno legitimne države, snaga bezbednosti, stanovnika, na sopstvenoj međunarodno priznatoj teritoriji koje je, u brutalnom ratu sa teroristima, pobunjenicima i NATO zlikovcima, dalo svoje živote, imaju isti značaj i težinu pred Bogom, kod normalnih rukovodilaca, roditelja i svakog ljudskog bića. Da li ste ikada čuli nekog roditelja da nipodaštava stradanje druge dece u odnosu na sopstvenu tragediju? Zašto to vi radite, kad to ne rade oni koji nose u sebi svu bol stradale mladosti?

Da Vas podsetimo:  Pisma iz provincije

Da li je normalno da se u pozitivnom smislu ističu žrtve sa karaule „Košare“, a da njihovi drugovi sa linije odbrane u borbenom dodiru na susednim karaulama „Morina“, „Bogićevica“, „Đeravica“ ili nešto dalje „Boro Vukmirović“, „Liken“, „Gorožup“, „Orćuša“ i tako na svim drugim karaulama duž granice sa R Albanijom ili BJR Makedonijom, koji su dali svoje živote nisu vredni pomena? Da bruka bude veća, sad delite na vitezove i one kojima ne treba pomenuti ime čak i vojnike i starešine iz iste jedinice, pod istom komandom, koji su obezbeđivali granicu na rejonu karaula „Morina“, „Boro Vukmirović“, „Đeravica“ i bili u borbenom dodiru.

Za one neobaveštene, granica se pored linijskog obezbeđenja čuvala i dubinski pa je u obezbeđenju granice, recimo na karauli „Košare“, učestvovalo preko 10 /deset/ jedinica plus pridodate specijalne snage shodno nastaloj situaciji. Kako sada iz tog jedinstvenog sistema izdvajate pojedince i favorizujete jedne na uštreb znatno većeg broja drugih? Primera radi, mnogo veće snage su pokušale kopneni proboj sa teritorije R Albanije na KiM, na pravccu Kuks-Paštrik-Gorožup-Planeja i dalje na našu teritoriju. Strahote koje su, tom prilikom, podnele naše jedinice na tom delu odbrane granice su bile nezabeležene u toku rata. O tome i mnogo čemu drugom, takođe viteškom, niko ne priča ništa

Opet, zarad istine i pravde, na prvoj liniji, na samoj granici prema R Albaniji su bile granične jedinice 53. i 55. graničnog bataljona. Što se ne setite tih najugroženijih i najistaknutijih mladih vitezova i pitate njih šta oni misle o vašem slavospevu i idejama? Ako se malo više informišete, videćete da su vojnici, pre svih sa karaule „Košare“, još 2003. godine oformili humanitarnu organizaciju koja sebe nije nazvala „Braniocima Košara“ nego se zove „Branioci otadžbine“ – to su uradili svojevoljno jer oni ne dele svoju otadžbinu kao što sada rade pojedinci.

U kategoriju „Branioca otadžbine“ spadaju svi koji su položili svoje živote bez obzira na uzrast, funkciju, čin, pol, starost, kidnapovani, oni čije organe koriste mostrumi svud po svetu ili bilo šta drugo. Među njima su i oni stradali u izbegličkim kolonama, od nemaštine kao i oni umirući od trajne zagađenosti zemlje nuklearnim otpadom, kojih ima svakim danom sve više. Uračunajte i sve one koji će pomreti dok ne podignete neko obeležje.

Pravi i odgovorni moćnici i o tome bi trebali da povedu računa i da podignu muzej sa memorijalnim obeležjem svih žrtava.

Da Vas podsetimo:  Moj dug prema Slaviši Lekiću

Ko to sebi daje za pravo da unosi zlu krv među, u toku rata, jedinstvenim partijama vojnika koji su raspoređivani duž granice ili svugde drugde gde se branila otadžbina? Treba li vašim nerazumnim odlukama da se ratni drugovi, saborci, klasići, sada međusobno gledaju drugim očima?

Namera da se iz zajedničkog fronta odbrane izvuče samo njen jedan deo je zlonamerna, smišljena i ima za cilj da omalovaži sve ono viteško što nije do tada zabeleženo u istoriji našeg naroda. Da se baci kost oko koje će se poklati oni koji su najviše dali ovoj zemlji i da rastržu, otkopavaju i prebrojavaju mrtve saborce da bi neko od autora tog projekta likovao na novoj nesreći i nejedinstvu. To što vi radite je dušmanska aktivnost.

Pre nego što odaberete sagovornike, zavirite malo u raspoloživa saznanja o njima – nemojte da vam se zajedno čitav projekat obije o glavu. Šta ako onaj koga veličate ili prikazujete kao heroja, junaka, komandanta nije ništa od toga, nego se radi o dezerteru, kukavici, kriminalcu ili da su iz njegovog sastava dezertirale čitave jedinice ili nije nikad pomolio nos na strašnom mestu koje prisvaja kao svoje legendarno bojno polje ili je svoj dom napustio bogatiji nego što je bio i mnogo drugog nečasnog? Proverite ko sebe smatra glavnim likom romana, filma, serije – dovoljno ste pametni da, upoređenjem osnovnih podudarnih parametara, zaključite o kome se radi. Proverite kako su deljene budžetske pare blanko na ruke pojedinim udruženjima, a posle nekoliko meseci ciljno pravljeni i prihvatani projekti koji su pokrivali malverzacije – za sve postoje valjani dokazi i svedoci.

Nemojte samo reći da niste dobronamerno upozoreni da se dozovete pameti i sve izmerite kako valja da ne bi dali povoda da se oglase svi oni koji imaju činjenično šta reći.

Da Vas podsetimo:  Otkaži ih, Novače

Mislimo da, bez bilo kakvih podela, treba doneti dobru odluku i svakako napraviti monumentalno obeležje za sve one koji su dali svoje živote zarad nacionalnih interesa, današnjeg kakvog takvog mira i slobode. Za poštene namere imate maksimalnu i široku podršku svih struktura posebno onih sa prve linije fronta.

—————-

RBR / braniociotadzbine.org,

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime