Svi protiv Srbije?

0
945

O Srbiji se trenutno svašta može reći, ali sigurno ne da podržava Šešeljevu politiku Velike Srbije, piše štampa na nemačkom jeziku, prenoseći reakcije na rezoluciju EP.

0,,17875834_303,00

Dve najvažnije zemlje zapadnog Balkana ponovo su u političkom klinču, piše Tiroler tagescajtung onlajn. Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je otkazao posetu Beogradu zakazanu za sredinu decembra. Aleksandar Vučić, njegov srpski kolega, ne dozvoljava da mu se drže „lekcije iz demokratije“. Pun gneva, on kaže: „Nismo mi vreća za udaranje!“ Srpski list „Danas“ smatra da izbija novo „ledeno doba“.

Dakle, opet je uspeo : Vojislav Šešelj, srpski nacionalistički lider, posle jedanaest godina pušten iz tribunala za ratne zločine u Hagu zbog toga što boluje od raka, određuje politiku kao nekada.

Parlament EU je doneo rezoluciju protiv Srbije, jer se navodno nije dovoljno distancirala od Šešeljevog govora mržnje. „Šešelj, Hrvati i EU zajedno protiv Srbije“ pisalo je u petak na naslovnoj stranici tabloida „Informer „.

0,,18060046_403,00
Vojislav Šešelj, 12.11. 2014

„Mi nemamo ništa zajedničko sa Šešeljem“, kaže Vučić zapanjen. „Ko ga je otpustio iz Haga? Mi ili vi?“, pita on. I zaista, o Srbiji se trenutno svašta može reći, ali sigurno ne da podržava Šešeljevu politiku Velike Srbije.

U klinču sa Crnom Gorom i Albanijom

EU kandidat Srbija, ipak najveća zemlja u regionu, smatra da je druge zemlje nepravedno tretiraju. Prethodnih dana svuda na Kosovu je bilo zastava sa granicama Velike Albanije – Beograd se oseća ugroženim.

Novi spor postoji i sa Crnom Gorom. Premijer Milo Đukanović je kao teroristu žigosao Gavrila Principa, srpskog atentatora, koji je ubistvom u Habsburškog prestolonaslednika pre 100 godina izazvao svetski rat.

Ponovo je oživljen i dugogodišnji spor sa Albanijom, prekinutom fudbalskom utakmicom na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i odlaganjem istorijske posete premijera Edi Rame: Tirana je zabranila uvoz lekova iz Srbije. Srbija ne zna šta ju je snašlo. Glavni cilj Evropske unije u regionu je politički mir Balkana. Sada Brisel ima gomilu novih „gradilišta“, piše Tiroler tagescajtung onlajn.

Da Vas podsetimo:  Sindikati u Srbiji rodno neravnopravni

0,,18051809_403,00
Edi Rama i Aleksandar Vučić u Beogradu, 10.11.2014

Srbija se oseća poniženom

Dorstener cajtung piše: „Oni koji su podneli ovu rezoluciju hteli su da unize ugled Srbije“ , kritikovao je srpski premijer Aleksandar Vučić u Beogradu rezoluciju EP. Članovi EP očigledno nisu znali o čemu glasaju sumnja Vučić: „Zašto daju podstrek mržnji, ksenofobiji i aveti prošlosti“, pita se on i nastavlja: „Šta hoće? Da ćutimo, dok ponižavaju Srbiju, dok falsifikuju činjenice i govore neistinu?“. Zvanična Srbija nema ništa zajedničko sa politikom Šešelja, piše Dorstener cajtung.

Kronen cajtung piše da su se povratkom Šešelja u Srbiji „na muci našli baš premijer Vučić i predsednik Nikolić. Obojica su bili njegovi bliski saradnici koji su s njim raskrstili tek u jesen 2008. I dok Vućić pokušava da se distancira od novonastalog problema, Nikolić se do sada nije javio za reč.“ Međutim, sudeći po najnovijoj anketi, objavljenoj u četvrtak, a i po izjavama Zorana Babića i Ivice Dačića, list zaključuje da Šešelja ne treba bagatelizovati, ali da on više nije važan poltički faktor u Srbiji.

Dijana Roščić

DW

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime