Svi rade za Vučića!

6
2437
Foto: vidovdan.org

Ili svi Vučićevi trojanski konji

Bilo je za očekivati da će opozicija, nakon debakla na predsedničkim izborima, spremnije dočekati beogradske izbore. Najave o tobožnjem ujedinjenju opozicije (ili barem „prozapadne opozicije“) u jednu ili najviše u dve kolone, dale su određeni entuzijazam glasačima i članovima opozicionih stranaka. Beogradski izbori su najavljivani kao oni na kojima će se odlučivati o budućoj političkoj sceni Srbije, pre svega opozicionoj. Sama opozicija je najavljivala beogradske izbore kao šansu da se ozbiljno okrnji rejting vladajućoj koaliciji i SNS. Govorili su: „Ovo je početak kraja SNS“ ili „možemo da ih pobedimo“.

Beograd je uvek doživljavan kao proliberalni grad, više naklonjen demokratama nego naprednjacima. Isto tako je Beograd navodno više sklon opozicionom no prorežimskom nastrojenju. Razloga za ovakav stav je više, a osnovni je što se SNS u krugu Dvojke i opoziciji doživljava kao stranka ruralnih glasača. No sve je ostalo samo na toj nadi da Beograđani 4. marta nikako neće glasati za SNS, to jest da će glasati „u inat vlasti“. Čini se da ovako uljukani u ovu predrasudu, opozicioni lideri nisu ni razmatrali politički konsenzus ili mogućnost da opozicija izađe na izbore u barem dve kolone. Ako je jedinstveni front sa jednim kandidatom ili jednim programom delovao nerealno očekivalo se barem „pakt o međusobnom nenapadanju“ unutar opozicije. Kad „ono, međutim“ sve je bilo suprotno.

Nastali su u sred kampanje najžešći napadi unutar same opozicije i to naročito unutar onog proevropskog dela „derivata DS-a“. Na prvi pogled se stiče utisak da je opozicija spontano ušla u međusobne čarke ili otvorene sukobe u sred izborne kampanje, bez obzira kakva je računica u pitanju.

Neozbiljno je misliti da je opozicija u toj meri izgubila osećaj za realnost i da ne vidi jačinu, organizovanost i mogućnosti SNS-a, te da se oslanja samo na urbanu legendu po kojoj vlast nikad ne dobija izbore u Beogradu. Pre će biti da su lideri opozicije zapravo krenuli u borbu za bolje pozicioniranje u samoj opoziciji. Borbu za prvo lidersko mesto u opoziciji. Otuda je toliko prenaglašeno u gradskoj izbornoj kampanji isticanje pojedinih lidera opozicije, u kojoj se ide sa listama kandidata za gradske odbornike, dakle glasa se za liste, a ne za jednog čoveka kao na predsedničkim izborima.

Da Vas podsetimo:  Idemo u EU, ali da nikad ne stignemo

Zapravo lideri opozicije nisu ni želeli, ni radili na ujedinjenju opozicije i na pobedi nad aktuelnom vlašću. Dok su s jedne strane varali svoje glasače da idu u odlučjuću borbu protiv SNS-a, u Beogradu gde su im šanse za bolje rezultate povoljnije, s druge strane su otvoreno krenuli u šurovanje sa SNS-om da bi se obračunali sa svojim opozicionim konkurentima. Stoga sukob u redovima opozicije u predizbornoj kampanji niti je naivan, niti haotičan, a ni spontan. Ništa se zapravo nije desilo slučajno.

Čedomir Jovanović, večiti mladić, i Vojislav Šešelj, večiti opozicionar i vojvoda, su bez sumnje Vučićevi ljudi. Ne postoji ni jedan krizni momenat za SNS i Vučića u kome se Šešelj i Čeda neće oglasiti i stati u odbranu Vučića, direktno ili indirektno. Isto tako njih dvojica nisu propustili ni jednu šansu da oštro iskritikuju oponente vlasti. U ovu grupu otvoreno prorežimskih opozicionara spada i Nenad Čanak.

Sadašnjeg lidera Demokratske stranke, Dragana Šutanovaca, koji preti SNS da će je poslati u istoriju, režimski mediji uopšte ne diraju. Ako ga na Pinku uzgred i pomenu to je više u kontekstu nekih njegovih starijih ili novijih izjava protiv drugih lidera opozicije.

Što se tiče Đilasa, njemu nije smetalo da bude predsednik košarkaškog saveza u Vučićevoj Srbiji. Naivno je misliti da neko može voditi košarkaški savez ili pak dobijati marketinške poslove od javnih preduzeća što je bio slučaj sa Đilasom ako je „ogorčeni protivnik vlasti“. U protekle četiri godine nije ni dolazio na gradske sednice, a kamoli da se usprotivio Vučićevoj vlasti ili barem kritikovao gradsku vlast za sve ono što je opozicija prethodnih godina zamerala toj vlasti. Jasno je da je njemu do opozicije stalo kao do lanjskog snega ili što bi rekao Miša Vacić na Tviteru, Đilasa Vučić ne hapsi jer mu služi kao marioneta:

Aleksandar Šapić kao i Đilas je odavno u dilu sa Vučićem, barem od momenta kad se odvojio od DS i kad je na Novom Beogradu dobio od napredljačko-socijalističke vlasti svaku moguću podršku. Naravno on sada tokom izborne kampanje glumi opoziciju i govori kako ni u kom slučaju neće u koaliciju sa SNS, no to su jeftini trikovi da pridobije opoziciono biračko telo. On je isto tako bio predsednik najveće opštine u Srbiji, a da nije bio do nedavno izložen kritici vladajuće koalicije i njima sklonih medija. S kim je do sada bio u koaliciji i kako je uopšte „samostalno“ funkcionisao u Novom Beogradu? Pre svega je u koaliciji sa Radikalima koji kako su bliski režimu ne bi rizikovali dobre odnose sa Naprednjacima zbog koalicije sa Šapićem da je kojim slučajem on zaista takav opozicionar kakav se predstavlja u kampanji.

Da Vas podsetimo:  Srbima ruše temelje: Posle decenija tišine, odgovor dobijaju - guslama

Da pređemo na one gde je malo teže dokazati šurovanje sa vlašću. Najzanimljiviji je slogan Radulovića i Obradovića, tj Dveri i pokreta Dosta je bilo, koji glasi: „Da ovi odu, a da se oni ne vrate“. Dveri i Radulović su zaista originalni, barem što se tiče slogana. Ušli su u ozbiljan sukob na društvenim mrežama sa ostatkom opozicije. Najviše zbog drugog dela slogana: „da se oni ne vrate“. Što se odnosi baš na veći deo opozicije proizašle iz DS-a. Ali upravo napade Radulovića i Obradovića na opoziciju najviše promoviše provladin TV PINK i Informer. Najžešći kritičari Đilasa i Šapića nisu naprednjaci već Radulović i kompanije. Što u prevodu znači da i oni imaju dil sa Vučićem.

Što se tiče mlađahnog Jovanovića i DSS-a za njega se od početka govori da je blizak vlastima, pogotovo nakon izbacivanja Sande Rašković Ivić, pravo sa funkcije pa onda i iz stranke. Očigledno je da mala minorna stranka poput DSS nije mogla sama finansirati kampanju da dosta bilborda i reklama već da su joj u tome pomogli „donatori“. Belog Preletačevića su njegovi dojučerašnji saborci napustili, kako navode, zbog saradnje sa Vučićem, i jer je kritikovao uglavnom samo opoziciju, tako da je jasno da je i on instrumentalizovan od strane vlasti da oslabi opoziciju. Vidi se to i po tome kako su vladajuće stranke podržale kandidaturu Belog (ili bivšeg Belog) jer veruju da on „uzima birače“ najviše drugim opozicionim strankama. Stoga su „pravi opozicionari“ velikom delom prešli Đilasu za koga u svojoj naivnosti iskreno misle da nije Vučićev čovek. A zapravo svi su manje ili više, taktički ili strateški ljudi koji su u službi vlasti.

Jeremić je formalno i mlako podržao Đilasa, a zapravo se lukavo sklonio posle debakla na predsedničkim izborima i sad čeka da svi propadnu u međusobnim sukobima, kako bi on nakon toga isplivao. Teško da je Jeremić zaboravio ono što mu je Đilas uradio u Demokratskoj stranci. Njegova podrška Đilasu je samo u službi zadobijanja poverenja opozicionih glasača, na koje računa u budućnosti.

Da Vas podsetimo:  BAKA STANA NAPUNILA 100 GODINA: Ne nosi naočare, pije kaficu sa komšinicama i jede sve što snajka spremi!

Od ostalih koje je vredno pomenuti ostaje još samo „Žuta patkica“ odnosno pokret „Ne davimo Beograd“ za koga Jovo Bakić tvrdi da su jedina istinska opozicija na predstojećim beogradskim izborima. Jovo Bakić je pre koju nedelju to isto tvrdio za koaliciju Dveri i Dosta je bilo. Moguće da je Bakić koji inače tvrdi da su Đilas i Šapić „Vučićevi trojanski konji“ nezadovoljan ostatkom opozicije ne vidi kako i „Žuta patkica“ vrlo uspešno kanališe nezadovoljstvo građana Beograda, tako da sem njihovih performansa Beograd nema neke veće proteste i nemire.

Izaći i glasati na beogradskim izborima za neku od opozicionih lista i zaista verovati da se tako ruši Vučić i vlast SNS-a je dečije naivno. S druge strane prava je lutrija pogoditi ko je tu zaista opozicija. Po svoj prilici broj apstinenata, upravo zbog svih navedenih podataka, će biti priličan. Vučić i SNS će i ove izbore glatko pobediti i zbog nejedinstva opozicije i sukoba unutar nje. Problem je što će zbog ovakve politike broj apstinenata rasti na svakim narednim izborima, a to u izvesnoj meri umanjuje legitimitet svake vlasti i povećava narodno nezadovoljstvo. Ali to je već druga priča.

Željko Injac

Vidovdan.org

6 KOMENTARA

  • Признај то Косово више, шта пријетиш Србима да ће губити главе. Дај да видимо и то чудо, рат. Не спомињи Републику Српску више, не можеш да је одцјепиш и зато ћути. Не смијеш ово, не смијеш оно, а чудиш се шта други смију. Па каква је то политика, не знаш ни шта хоћеш ни шта нећеш, тапкаш у мјесту, сам испостављаш себи Бриселске ултиматуме које са идигнациом одбацујеш. Дај буди јасан једном, или рат или пакт. Доста је Србима да им стално лети нека неизвјесност над главом. Тако је и Милошевић радио па је изгубио све, боајо се да уће у рата против Хрватске 95, па га свеједно бомбардоваше за Косово касније. Ко год крене на неког да га уништи, овај други има право да убија такође, ваљда си неки правник. Доста са тим пријетењама Шиптар које сам преносиш к’о да си Шиптар. Или признај Косово или буди спреман да ратујеш за сјевер Косова у случају покрета Тиране. Мани се вербалног рата и манипулација као ови у Босни што раде, па се опет скупе и подјеле паре у Сарајеву, а завађен народ ко шиша, нек је намагарчен. Изведи ствар на чистац једном, немају људи времена да слушају како си паметан и како те Запад слуша. И то тај Запад који хоће опет да те бомбардује. Слудио си сваког.

  • Ako Vučić želi biti predsednik Hrvatske i Hrvata niko mu to ne brani ali neka ne gazi po Srbima. Dok Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku nemaju struje vode i puteva. Nemaju ćirilićne nazive mesta nemaju srpske škole ne smeju nigde glasno reći da su Srbi. Dok se vrši pritisak i svakodnevno nekoliko Srba postaju katolici i Hrvati ovaj ljigavac se hvali da će dati Hrvatima i više no šta traže u Srbiji??? Tako priča o vraćanju Hrvatima doma kulture u Sremskoj Mitrovici??? Dok u isto vreme Hrvati u srpskim selima izvan Krajine društvene domove i škole koje je gradila srpska manjina u Hrvatskoj prepisuju na općinsko vlasništvo isto tako i srpska groblja koja su pripadala crkvama postaju svojina općina u kojim su većina Hrvati. A domovi u malim srpskim selima koja pripadaju većim hrvatskim općinama kao i škole se ruše jer eto nisu perspektivne a materijal odvozi iz srpskih sela . Predstavnik Hrvata iz Srbije besramno laže kako je skoro 20.000 Hrvata proterano većinomiz Srema, Bačke i Baranje??? A Vučić ćuti i ne pita a šta je sa 250.000 proeteranih Srba i oko 100.000 proteranih Jugoslovena ( prikrivenih Srba) deca oficira i milicajaca iz Hrvatske i i privremeno okupirane Republike Srpske Krajine. Nisu Hrvati proterani nego su menjali puno gore kuće u Srbiji za puno bolje proteranih Srba iz Hrvatske.Dok u Hrvatskoj vlast vrišti da neda Srbima srpske škole jer se tobože tako getoiziraju u isto to vreme traže hrvatske škole u Srbiji. Kad su Srbi promenili naziv Hrtkovcima skočila je cela eu i Hrvatska ali zato u hrvatskoj je dozvoljeno i promenjena imena mestima: Srpske Moravice, Srpska Kapela, Majkvovc, Jovanovac i stotine drugih. Promenjeno je i ime Baniji u Banovina samo da se ponize Srbi i nikome ništa. Pitate se zašto, zato što Hrvatsku vode nacionalisti a Srbiju sluge i nameštenici eu. Razlika je i u tome da su Hrvati želeli i uz pomoć eu, vatikana i amera stvorili čistu etničku državu a nad Srbima izvršili treći genocid po redu i nikome ništa. Prvi genocid i pokolj Srba bio je u I pa drugi u II svetskom ratu i treći u domovinskom kako ga zovu. Proglasili su jednonacionalnu državu s manjinama koje imaju prava samo na hartiji. U isto vreme mi Srbi nismo stvorili nacionalnu državu nego državu svih njenih građana de se neko nebi uvredili? Zato Hrvati imaju hrvatsku vojsku, hrvatske autoceste, hrvatske šume itd a mi opet da koga ne uvredimo vojsku Srbije, koridore Srbije, šume Srbije ali ništa Srpsko??? Kolinda jasno kaže Hrvati neće biti manjina u Bosni jer to ne žele a slinavac ne kaže ni Srbi u Hrvatskoj to nisu želeli. Hrvatski televizijski programi celo vreme vrište o odšteti od Srbije o srboćetnicima pokoljima o njihovim žrtvama??? A ko će spomenuti srpske žrtve i oštetu za I i II svetski rat za pljačku i paljene srpskih kuća i hramova u zadnjem ratu ne ma ko a i stalno se ta istina o zločinima nad Srbima krije u samoj Srbiji to radi peta kolona koja uništava Srbiju iznutra.Hrvati kupuju njive i preduzeća u Srbiji, mašu hrvatskim barjacima, imaju latinicu itd. sve je to Srbima zabranjeno u Hrvatskoj do kada više ljigavi Vučiću???? Širite ovu istinu po svim portalima fejsbuku, twiteru itd.
   P.S. I još besramno poziva hrvatske građevinske firme na poslove u Srbiju jer kako kaže Srbi su nesposobni a srpska preduzeća preslabašna….očito im želi pomoći tako da ih do kraja uništi izdajnik.

  • Veliki Vučićevi prijatelji iz eu po 1.0000.000 pot gaze Srbe i Srbiju zahvaljujući ljigavcu: https://net.hr/danas/novac/presuda-suda-u-strasbourgu-srpske-tvrtke-nemaju-pravo-na-povrat-prijeratne-imovine-u-hrvatskoj/ , https://net.hr/danas/svijet/srbija-ce-morati-uciniti-nezamislivo-ako-zeli-u-europsku-uniju-to-vam-je-sredisnji-uvjet-za-clanstvo/ i to je slini ništa a kukavički narod ćuti. Nego Slavonija, Lika, Banija, Kordun i Dalmacija se ubrzano prazne Rusi jačaju a ujke beže jer znaju da će Krajina biti ponovo srpska pa beže na vreme ne pred Srbima no pred Rusima.

  • Ko podržava SNS podržava daljnje sakaćanje i nestajanje Srbije. Pa do kada više gaženje Srba i Srbije zbog ljigavca koji pristaje na sve ucene i ispunjava sve zahteve eu, amera i vatikana? Kaže pristaje da svi nešto izgube zbog čistih granica sa Kosovom zbog ulaska u eu. Pa Hrvatska je ušla u eu s nečistim granicama i sada vodi spor sa Slovenijom i nikome ništa. Prihvaća da Srbija nema pravo na Kosovo zbog lošeg ponašanja srpske vojske na Kosovu kako kaže eu. Ista ta eu koja je pomogla Hrvatskoj da izvrši genocid nad Srbima u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj. Pa kako ustaška Hrvatska miljenica eu, vatikana i amera nije izgubila pravo na Krajinu nakon genocida. Kako to da se ljiga hvala šta je učinio i šta sve nudi hrvatskoj manjini u Srbiji dok ga ne brine da Srbi u XXI veku u Hrvatskoj nemaju struje, vode, puteva ni ćirilične table? Kaže ljiga da mi ne možemo imati srpsku vojsku u Srbiji jer bi povredili nacionalne manjne. Ali mu je u redu da Hrvatska ima hrvatsku vojsku i ako to vređa srpsku i ostale manjine u Hrvatskoj. Hrvatski sabor slika i prilika eu odobrio je ustaški pozdrav za dom spremni ponosi se ustaštvom i fašizom ali im to ne smeta da budu u eu niti smeta eu. Haški sud je pusto hrvatske, bošnjačke i šiftarske zločince a politički samo osudio Srbe. Ti vučkovi prijatelji zasuli su naš narod radioaktivnim bombama bez dozvole veća eu i Srbiju zagadili na 1.000 godina. Stalno jurca na dogovore gde jedino on ispunava sve uslove čitaj NAREDBE dok šiftari, rvati i ostali ništa. Zajednicu srpskih opština i suđenje šiftarskim zločincima će da gledamo malo sutra. Tek posle novih i novijih ustupaka vučka. Dok Srbi koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj i Krajini uz pomoć eu, vatikana i amera nisu dobili autonomiju bez obzira šta su rvati izvršili genocid nad Srbima. Albancima nude drugu državu što nema ni jedan narod na svetu ali mali vučko ni da bekne ne zna. Za njega su trećerazredni političari iz Hrvatske, Bosne ili Kosova pojam a on je za njih mali Ivica koji ispunjava sve njihove želje, beda od čoveka. On trguje Srbijom ko da mu je otac ostavio hej bedo a narod? Kaže Merkelici ako treba pljuvat ćemo po grobovima naših predaka sve za nejasnu budućnost koju mu nude. Ali glavni krivac je naš narod niko drugi kukavice koje čekaju da nas braća Rusi brane dok narod glumi hrabrost i veličinu o ne slogi mislim da ni ne treba. Za sve naše susjede vrede jedni standari čerupajte Srbiju a za Srbe budite tiho i ćutite ako hoćete u kolo država zlikovaca koji su nas uništili a tek će nas i gore ako uđemo u eu. Jedino je Srbija primila preko 15.000 izbeglica iz Sirije itd. Dok Hrvatska, Mađarska ili Grčka koje su u eu to ne moraju koje poniženje ljigavca.Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

 1. Za sada jedina opozicija su DVERI I RADULOVIĆ,a svi ostali su deo vlasti,to je i slepom jasno.A da li je beograd baš pgodan za sav kriminal i sve prevare,će se videti u nedelju.Ne bih rekao da nisu pogodni i da Beograđani nisu za ovo danas što se događa,a istina je da je u Beogradu centar sveopšteg kriminala.Da li će oni to želeti da promene i izglasaju jedinu opoziciju DVERI Radulović videćemo u nedelju uveče.Pre verujem da će ostati isto,al da vidimo u nedelju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime