SVI SU IZGUBILI KOMPAS- u Srbiji svakodnevno sve poskupljuje, ulje raspalilo vatru!

3
338

Kilogram junetine došao je na do 1.000 dinara, cena ulja 225 dinara, građevinski meterijal poskupeo je i do 80 odsto, cena benzina svakodnevno skače..

Poskupelo je i meso, ali i higijena, sirevi, slatkiši… U poslednja tri meseca junetina je poskupela i više od 200 dinara. Prethodno je poskupela svinjetina, ali i piletina. U građevinarstvu je poskupelo bukvalno sve skoro i do 100 odsto: cement, gvožđe, crep, kreč, staklo, vodovodni materija čak i obične četke i materijal i za uređivanje enterijera…

I to nije sve.

Najavljuju se i nova poskupljenja posebno kod građevinskog materijala.

Obrni okreni građani Srbiji suočeni su sa inflacijom od oko 50 odsto, koliko im je obezvređen novac i to u mesecima kada je po običaju dolazi zimnica, veća potrošnja energenata…

„Narodu je uvek skupo i biće mu uvek skupo, međutim cena suncokreta seljacima je prošle godine bila 38 dinara a sad je, danas je evo izveštaj iz berze prodata je za 65 i 45 dinara po kilogramu suncokreta. Prema tome mora ulje da poskupi. Ono će poskupljivati sve dok narod bude imao pare da plaća“, kaže Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporod sela za RTS.

„Još će malo cene da porastu, ja sam to najavio pre nedelju dana u svojoj analizi o stanju useva u ovoj godini, mora da poskupi“, istakao je Gulan.

Agroekonomski analitičar Vojislav Stanković kaže da poskupljenje nije opravdano i da je to psihogeni faktor i tu mešetare sami trgovci da pokriju one gubitke lokdauna i pandemije koja evo i sad na žalost po treći put potresa Srbiju.

Stanković napominje da tržište treba stabilizovati, međutim, država jedino što može od tržišnih instrumenata da reaguje to su Robne rezerve.

Da Vas podsetimo:  Svaki peti građanin u Srbiji je dugotrajno siromašan

„Imamo značajne količine ulja u robnim rezervama pitanje je da li je vreme, ja mislim da treba još sačekati da se vidi ovo treće poskupljenje koje se najavljuje, pa onda da se interveniše iz Robnih rezervi“, rekao je.

U Srbiji se po stanovniku potroši 12 litara ulja i to je 82 hiljade tona ukupno, što znači da za domaće potrebe ulja ima dovoljno a ostaje i za izvoz.

Međutim, država očigledno nema rešenja za trenutno stanje stvari u situaciji kada sve i svakodnevno poskupljuje. Stručnjaci tvrde da je inflacija neizbežna, kao i poskupljenje cene kvadrata u građevinarstvu. Ako se na sve pridodaju i crne prognoze da zbog pandemije korona virusa svet čeka recesija gora nego 1933.godine i da će 2008.godina, biti nešto čega ćemo se lepo sećati- onda je alarm odavno upaljen. Još samo da država to shvati.

https://ucentar.rs/

3 KOMENTARA

  1. energija je kljuc, struja, gorivo, osnova poskupljenja, dizu akcize da pune budzet , to je generator skoka svih cena, drzava, da isplati onih 900.000 budzetskih plata, bar 200.000 je partijski ,vestacki “zaposleno'“, otpustiti visak sa budzeta ili propast, a to Vucic ne sme….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime