Svi u vlasti ćute o Gašiću, pa i tužilaštvo, da li će biti potrebna Jovanjica 3?

2
97
Bratislav Gašić / Foto: YouTube Screenshot

Ni četiri dana nakon što je novinarka Jelena Zorić iznela tvrdnje da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić bio u kontaktu sa prvooptuženim u slučaju Jovanjica – Predragom Koluvijom, nema nikakve reakcije državnih organa.

Saznanja koja je iznela Jelena Zorić pretvorila su se isključivo u priču o predsednikovom bratu, a deo koji se odnosi na povezanost prvog čoveka BIA-e sa Predragom Koluvijom potpuno se ignoriše i u tužilaštvu i u većini medija.

Veo tajni o učešću pripadnika bezbednosnih struktura u pomaganju Predragu Koluviji trebalo bi da, makar delimično, skine sudski predmet Jovanjica 2 u okviru kojeg se vodi postupak protiv šest pripadnika različitih bezbednosnih struktura. Više od godinu dana se ovaj slučaj sveo na isti novinski naslov „Ročište za Jovanjicu 2 je odloženo“.

„To su državni službenici za koje se osnovano sumnja i koji su optuženi, dakle optuženi pred srpskim sudom da su učestvovali u nečemu što je proizvodnja, distribucija i prodaja narkotika“, navodi Slobodan Georgiev, urednik NewsMax Adria.

Među optuženim službenicima su po jedan pripadnik Vojno-obaveštajne agencije i MUP-a, dva Uprave kriminalističke policije i dvojica Bezbednosno informativne agencije.

Saznanja da je duže od godinu dana i prvi čovek BIA-e Bratislav Gašić bio u telefonskoj komunikaciji sa Koluvijom iznela je novinarka Jelena Zorić. Predsednik Vučić na to nije reagovao.

„Pa mogao je barem da se iznenadi, da kaže kako je zblanut barem da čuje da su njegovi najbliži saradnici iz bezbednosnih službi, iz ministarstva radili nešto što ima veze s kriminalom“, navodi Georgiev i dodaje: „Ako je Koluvija proizvodio industrijsku marihuanu kao što vlast sad hoće da prikaže i da sruši taj slučaj, dakle ako nema dela, ako on uopšte nije proizvodio drogu, pa zašto je onda sramota videti se s njim, zašto je onda strašno ako ste se s njim čuli telefonom“.

Da Vas podsetimo:  Kada se i kako polovina pretvara u tri četvrtine

Način na koji je državni vrh reagovao na izneta saznanja o Predragu Koluviji, Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku vidi kao skretanje pažnje sa navoda o umešanosti bezbednosnih službi u slučaj Jovanjica.

„Iz presretane komunikacije jedan od pripadnika službe bezbednosti je rekao Koluviji da on radi zdravu sistemsku priču, što znači da je on imao podršku iz države, uključujući tu i direktora BIA-e. Zapravo mislim da Jovanjica 1 i Jovanjica 2, koja se bavi pripadnicima bezbednosnih službi, meni tu nedostaje Jovanjica 3“, navodi Elek.

Taj slučaj bi, kaže, trebalo da ispita Koluvijine veze u državnom vrhu.

„Ono što je posebno opasno jeste to da je dodatno otežano da se istražuje kako BIA radi. Na primer, direktor BIA-e je 2018. godine dobio dodatna neka ovlašćenja da van konkursa i diskreciono zapošljava ljude. Jako malo informacija ima u javnosti“, ocenjuje Elek.

Teško je poverovati da su službenici nešto radili bez saznanja nadređenih, zaključuje Bojan Elek.

Piše: Sanja Sovrlić
Izvor: N1

2 KOMENTARA

  1. Sanja -lepo da se ponekad javite svojim komentarom. Ali -sada niste u pravu. I u drugim državama, pogotovo onih pravih, primitivnih, razbojničkih ima i na Balkanu, ima itekako mnogo mafijaških stranki koje su na vlasti- ne samo u Srbiji. Zar mislite da je u SAD bolje? Pa tamo duže od 100 godina postoji mafija koje nikako da se Ameri reše. Ona im postavlja predsednike, ubija njih i saradnike (Džon F. Kenedi, Bobi Kenedi idr.) i, u suštini, gospodari Amerikom ali i dobrim delom sveta. Pogledajte koji mafijašluk momentalno vlada u EU -pogotovo kada su u pitanju sankcije Ruskoj federaciji i ekonomski rat protiv te države. Ukrajinski mafijaši godinama vode oružani rat protiv ruske manjine u istočnom delu Ukrajine, čak se, najverovatnije po nalogu SAD i EU, taj rat poslednjih godinu dana itekako intenzivirao. Kada zapadni mafijaši – čitaj SAD i vazali- tuku bombama po golorukim narodima (Koreja, Vijetnam, Avganistan, Libija, Sirija, Irak itd.) to je onda uvođenje demokratije, doduše raketama i bombama, ali kada neko krene, kao npr. Milošević da na Kosovu brani Srbe od šiptarskog ubijanja- ili sada Putin da brani svoje sunarodnike koji žive na teritoriji Ukrajine -e, to je onda ratni zloćin, zločin protiv čovečnosti, terorizam itd. Doduše, i u Rusiji ima mafije- itekako. Verovatno i sam Putin pripada nekoj „podgrupi“ mafijaša. Ne reče li rimski cezar Vespanzijan „Pecunia non olet“ (novac ne smrdi) -a mafija i do današnjeg dana voli samo dve stvari- vlast i novac. Znači, mafijašluk je kao opšta pojava daleko „dogurao“ u 20-tom i 21.vom -veku, pa se u taj „biznis“ upisao i Sloba Milošević i njegove privatizacione luperde, a tobože „demokratske vlade“ Srbije -od Koštunice prko Đinđića i Tadića do Dačića i Vučića, su se samo priključile tom trendu! Doduše, Vučić je sa svojima postao okrutan mafijaš međunarodnog ranga, ovi pre njega su za AV bili samo čuvena „mala deca“! I u drugim zemljama -od Japana, Kine, obe Koreje itd. je slično- mafija svuda. I šta je narodu činiti? Ne znam, možda je to nekakav put koji diktira priroda -put, ako ne ka postepenom, totalnom uništenju čovečanstva, onda bar parcijalnom smanjivanju populacije nazvane -ljudi. Pa tako i kod nas, Srba. Bar je deo naroda uz mafiju, a mafija je protiv CELOG naroda!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime