Svi Vučićevi prijatelji

1
1025

unescoOh, kako mi je samo žao što je vlada Srbije, vlada bezmudih, nejakih. Kako mi je samo žao što niko u njoj (uključujući prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića) nema muda da stane pred Velikog im Voljenog Vođu i kaže mu „dobri ti prijatelji“!

Mislim, naravno, na političke prijatelje. Ona ljudska, lična, neću da pominjem, jer, kao što znate, u te odnose ne ulazim.

Mene, iskreno rečeno, ne interesuje što je „za“ prijem Kosova u UNESCO glasala Albanija, Gambija, Gvineja, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, niti me interesuju glasovi Avganistana, Belizea, Gabona, Pakistana, Send Kitsa i Nevisa, Tajlanda, Togoa, Čada…

Interesuje me kako su glasali veliki prijatelji naše zemlje?

Na primer, kako su glasali Vučićevi prijatelji iz Nemačke?

Za.

Ili prijatelji iz Austrije, zemlje u koju je Vučić stalno dolazio kad je pravio stranku i pripremao slom „Žutih“.

Za.

Kako su glasali Italijani, kojima smo dupe zbog Zastave prodali (doduše ne pod ovima sad) i kojima još uvek zahvaljujemo što hoće da nam gurnu neku kintu preko neke firme ili IPA fonda.

Za.

Kako su glasali naši veliki prijatelji iz Velike Britanije, odakle je glavni savetnik Voljenog im Velikog Vođe? Da, to je ona zemlja koja je htela da izgura Rezoluciju o Srebrenici, oko koje smo se izlomili, iako nigde (ali ni jednim slovom) nije bila pomenuta Srbija, srpski narod i srpska vojska.

Za.

Bunimo se što su Makedonija i Crna Gora glasali „za“ prijem Kosova u UNESCO? Pa oni to moraju, jer im pola države drže Albanci.

Ali, Kuvajt? Tamo nema Albanaca. A tamo su glasali „za“. Baš kao u Češkoj. Švedskoj. Holandiji…
Da li znate kako su glasali Vučićevi veliki prijatelji iz Vašingtona?

Da Vas podsetimo:  Oko i zub

Za, naravno.

Francuska, zbog čijeg premijera je onomad Vučić dovodio autobuse pristalica, da mašu zastavicama galske Republike?

Za, pobogu.

Ima li neko da obavesti Aleksandra Vučića da su „za“ prijem Kosova u UNESCO glasali i diplomatski predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata? To je zemlja u kojoj glavnu reč vodi „njegov prijatelj i brat šeik Bin Zajed“. To je zemlja koja je glasala „za“.

Rusija, Kina, Indija, Brazil, Španija, Argentina, Meksiko, Kuba, Ekvador, Etiopija, Maroko, Namibija (ne Nambija, nego Namibija, doktore Šapiću) Nigerija i Angola bili su protiv. Njima se, umesto Voljenog im Velikog Vođe, zahvalio Ivica. Bez Marice.

Mada smo slobodno mogli da kažemo „hvala“ i onima koji su bili uzdržani: Alžir, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Mauricijus, Malavi, Mozambik, Mali, Nepal, Papua Nova Gvineja, Trinidad i Tobago i Uganda. Mogli bismo i da se zahvalimo Tunisu, Turkmenistanu i Ukrajini – čiji su predstavnici bili na piš-puš pauzi, po svoj prilici, pa nisu sedeli u sali.

Žao mi je što je ovo vlada bezmudih i nejakih.

Što kod svih prolazi ono „tišina tamo“…

Bože, sačuvaj me od prijatelja. Od neprijatelja ću se sačuvati sam.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime