SZO ne dozvoljava obdukciju preminulih od korone

0
551
Zlatibor Lončar / Foto: YouTube Screenshot

“Želim samo da konačno razjasnimo jednu stvar. Stalno se postavlja pitanje, ne samo kod nas, nego postavlja se i kod mnogih, da li je neko umro od korone ili nije umro od korone. Da bi se utvrdilo da li je neko umro od bilo koje bolesti, i koji je uzrok, jedino što je merodavno – to je obdukcija. A Svetska zdravstvena organizacija je rekla da ne može da se radi obdukcija.”– Ministar zdravlja o stavu SZO prema obdukciji umrlih od virusa korona. (Konferencija za medije, 17. 7. 2020. godine)

Da li su u Srbiji rađene obdukcije kod preminulih koji su bili pozitivni na Kovid-19, pitanje je na koje još uvek nemamo najjasniji odgovor. Lekari sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, jedan lekar sa privatne klinike i ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno su izneli u javnost oprečne tvrdnje o ovoj temi.

Lončar je na konferenciji za medije 17. jula negirao da su u Srbiji rađene obdukcije pacijenata koji su bili pozitivni na koronu. Svoju tvrdnju potkrepio je argumentom da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) “rekla da ne može da se radi obdukcija” kod preminulih koji su zaraženi ovim virusom.

A SZO je, u martu ove godine, objavila smernice o sigurnosnim merama prilikom izvršenja obdukcije kod pacijenata koji su preminuli od korone.

Međutim, u ovom dokumentu nigde se ne navodi da su obdukcije zabranjene, već se daju saveti i preporučuje dodatna opreznost prilikom autopsije.

U smernicama je istaknuto da zdravstvene ustanove moraju da osiguraju sve bezbednosne mere za zaštitu onih koji obavljaju obdukciju. Preporučuje se da treba uključiti minimalan broj osoblja u proces, da na raspolaganju mora biti sva (detaljno opisana) zaštitna oprema, kao i da, u prostorijama u kojima se vrši autopsija, protok vazduha mora da bude odgovarajući.

Da Vas podsetimo:  Povratak vojnog roka – prva epizoda u novoj sezoni
Foto: Printscreen/SZO
Foto: Printscreen/SZO
Foto: Printscreen/SZO

Prema tome, budući da SZO nije zabranila vršenje autopsije preminulih sa Kovidom-19, već samo objavila preporučene smernice o sigurnosnim merama, izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je “SZO rekla da ne može da se radi obdukcija” ocenjujemo kao – “neistinu”.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime