Tači optužuje Beograd

0
793

PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači danas je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, „propagandne kampanje Srbije“, kojom se u srpskoj zajednici na severu izaziva „strah i međuetnička mržnja“.
On je, istovremeno, nastojao da srpsku zajednicu na Kosovu uveri da joj se „nikada ništa loše neće dogoditi“ od strane bezbednosnih institucija Prištine, i pozvao Evropsku uniju i NATO da upozore Beograd da se uzdrži od „izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu“.

tači„Razočaran sam i zabrinut sam u vezi s propagandističkom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da huška na strah i međuetničku mržnju srpsku zajednicu koja živi u severnom delu Kosova. Ova propaganda kojom upravlja Srbija, teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na severu zemlje i teži ometanju procesa njihovog potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova“, kaže se u izjavi predsednika Tačija.

On je ocenio da je „tokom čitave dosadašnje istorije, država Srbija manipulisala i radi svojih političkih ciljeva njenih od srpske zajednice koja živi na Kosovu. Posledice ovakvog pristupa su destruktivne i evidentne su i danas“.

„Tim povodom, želim da uverim srpsku zajednicu koja živi na Kosovu da ništa loše nikada neće da im se dogodi od strane bezbednosnih institucija Republike Kosova, koje su demokratske i koje štite živote svih građana gde kod da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti. Evropska unija i NATO treba da pošalju opomenu Srbiji da se uzdrži od scenarija huškanja novog konflikta na Kosovu i u regionu“, poručio je kosovski predsednik.

Tači je ocenio da Kosovo i ceo region ima potrebe samo za povećanjem regionalne saradnje, dobrog susedstva i ubrzanjem procesa integracija u Evropsku uniju, i NATO, kao glavnog uslova za dugoročni mir i bezbednost.

Izvor: Beta

Da Vas podsetimo:  Dosije Bljesak: Ispovjest Darinke Milosavljević iz Caga Okučanskih

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime