Tači pred sudom zbog zločina OVK

0
869

Hašim Tači bi mogao da bude među onima koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za zločine tzv., „OVK“ do kraja godine, rekao je za AFP neimenovani zapadni diplomata.

Hasim
Tači pred sudom zbog zločina OVK i trgovine ljudima do kraja godine?

U tekstu koji prenosi Dojče vele navodi se da će optužnice biti zasnovane na rezultatima do kojih su u istrazi došli članovi specijalnog tela EU, formiranog 2011. da ispita navode iz izveštaja Saveta Evrope.

Bivši glavni tužilac tog tela je još 2014. izjavio da su rezultati istrage poprilično konzistentni i da obuhvataju „čvrste dokaze“ koji omogućavaju da se optuže neki rukovodeći ljudi tzv., „OVK“ za zločine protiv Srba, Roma, drugih etničkih manjina i albanskih političkih protivnika.

„Na osnovu toga, Tači bi mogao da spada u one koji će biti optuženi do kraja godine“, rekao je za agenciju AFP neimenovani zapadni diplomata, dodajući da će solidno pripremljen proces protiv najuticajnije političke figure šiptarskih separatista sa Kosova zavisiti od toga „ko je spreman da svedoči protiv njega“.

Isti diplomata koji je želeo da ostane anoniman konstatuje da će Tačijev izbor na funkciju takozvanog „predsednika“ Kosova ipak „podići ulog za svaku optužnicu“.

Novi šef Specijalnog suda za zločine tzv., „OVK“, Dejvid Švendiman je nedavno naglasio da izborom na predsedničko mesto Tači niti je stekao imunitet, niti ima pravo na amnestiju, podseća Dojče vele.

U opširnoj analizi agencije AFP o situaciji na okupiranom Kosovu, podseća se da je Savet Evrope u svom izveštaju 2011, kada je Hašim Tači bio takozvani „premijer“, izneo teške optužbe da je Tači na čelu mreže koja funkcioniše slično mafiji, i koja je umešana u ubistva, otmice i trgovinu ljudskim organima zarobljenih ili otetih Srba.

Da Vas podsetimo:  »HRVATSKA ĆIRILICA« — GDE TOGA IMA?

U tekstu se navodi da su i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji skeptični kada je reč o ciljevima i motivaciji novog suda.

Analitičari smatraju da je zastrašivanje svedoka najveća prepreka, dok su neki svedoci već umrli, a druge loše služi pamćenje.

Postavlja se pitanje zašto ta suđenja nisu bila moguća za vreme uprave UN ili zašto to nije uradio Euleks? Trebalo bi podsetiti da su svedoci nestajali ili su umirali pod sumnjivim okolnostima još za vreme prethodnih suđenja vođama terorističke „OVK“.

Nemački mediji za dosadašnji neuspeh pravosuđa navode dva uzroka – zid ćutanja „kao kod Koza nostre“ i to da se zapadna politička elita pomirila sa postojećim odnosom moći na okupiranom Kosovu.

Tači je pod međunarodnim pritiskom podržao osnivanje Specijalnog suda, ali njegovi politički protivnici, među kojima su i bivši pripadnici terorističkih jedinica, protive se tom koraku, označavajući ga „neustavnim“(?) nazivajući ga uvredom za „gerilsku borbu“, odosno terorističke napade.

Mediji iz nemačkog govornog područja u svojim analizama stvari vide nešto drukčije – Tačijeva hipoteka već teško opterećuje okuirano Kosovo i Metohiju ogrezle u korupciju i kriminalu šiptarskih separatista.

U opširnom tekstu u „Noje cirher cajtung“ još prošlog leta je konstatovano da je takozvana „OVK“ kao ratni plen nakon rata preuzela benzinske pumpe i do danas drži veštački visoku cenu benzina, da je Tači na čelu jedne interesne piramide koja deluje na mafijaški način, ali i da je svojevremeno nemačka obaveštajna služba BND u svojim izveštajima navela da je Tači naručivao ubistva.

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime