Tači za svedoke predložio Kušnera, Vokera, Klarka, ali je problem što su stari

0
154

Odbrana Hašima Tačija u sudskom postupku pred Specijalizovanim većem za zločine na Kosovu predložila je devet svedoka, a među njima su i poznata imena, kao što su Vesli Klark, Vilijam Voker i Bernar Kušner. Međutim, zbog starosti predloženih svedoka, odbrana želi da se njihova svedočenja zabeleže što pre, navodeći da veruju da zbog obimnosti materijala tužilaštva, Tačijevi branioci neće moći da dođu na red sa izvođenjem dokaza pre početka 2025, objavio je Kossev.

Foto: Printscreen, Fejsbuk, Hašim Tači

Među ostalim predloženim svedocima su poznati šefovi OEBS-a, odnosno UNMIK-a: Stiv Benet, Džek Kovi, Dan Everts, i Majkl Durk, dok jedno od imena nije otkriveno u novom dokumentu odbrane koji je objavio sud, prenosi Kossev.

Svih osam svedoka su, navodi odbrana, u periodu na koji se odnosi optužnica, bili visoki međunarodni zvaničnici, diplomate, administratori i vojne ličnosti na visokim pozicijama u NATO, OEBS-u, Ujedinjenim Nacijama, UNMIK-u, nekadašnjoj Kosovskoj posmatračkoj misija (KVM OEBS), dok je jedna od međunarodnih adresa redigovana i nije dostupna u dokumentu koji je objavljen.

Odbrana navodi da su svi predloženi svedoci komunicirali s Tačijem, kako profesionalno tako i na ličnom nivou, i da će svedočiti o pitanjima koja su centralna, uključujući strukturu Oslobodilačke vojska Kosova (OVK), Vrhovni štab, ulogu Tačija u oba; demilitarizaciju i razoružanje OVK posle rata uključujući i Tačijevu ulogu u ovom.

„S obzirom na njihov položaj i ulogu na Kosovu 1998-1999, njihova jedinstvena tačka gledanja i angažovanje kao ključnih pojedinaca koji su oblikovali događaje o kojima je reč, ovih osam svedoka će Sudu nesumnjivo pružiti neke od najvažnijih dokaza koji će se saslušati u ovom slučaju, za bilo koju stranu“, navela je odbrana.

Međutim, odbrana ističe da je svih osmoro svedoka u poodmakloj životnoj dobi – između 77 i 87 godina, te različitog zdravstvenog stanja, i da usled toga postoji realan rizik da oni neće biti dostupni za neko naknadno suđenje, ili čak i kada Tužilaštvo zatvori svoj dokazni postupak, nakon čega odbrana treba da započne izvođenje svojih dokaza.

Podsetili su na to da su tako već izgubili dva potencijalna svedoka: bivšu državnu američku sekretarku Medlin Olbrajt i bivšeg američkog diplomatu Ričarda Holbruka. Zato su predložili da se već sada uzmu svedočenja predloženih svedoka i da se sačuvaju dokazi, postavljajući pitanje koliko će godina svedoci imati u trenutku kada suđenje započne ili odbrana započene sa izvođenjem dokaza.

Na spisku Specijalnog tužilaštva trenutno ima 18.226 eksponata i 319 svedoka, upozorila je odbrana, dodajući da kao najraniji datum za početak zvođenja dokaza odbrane, vidi početak 2025.

„Malo je verovatno da će izvođenje dokaza odbrane započeti pre početka 2025. Do tog vremena, svih osam gore navedenih pojedinaca će tada biti u svojim 80-im (mnogi od sredine do kasnih 80-ih) ili, u slučaju Vilijama Vokera, njegovih 90-ih. Štaviše, njihovi dokazi, kao što je navedeno u paragrafima 35-36, neki su od najvažnijih koje Sud može da očekuje da čuje i svakako su neophodni za odbranu gospodina Tačija“, ističe odbrana.

Suđenje Tačiju i ostalima moglo bi da započne do kraja godine, ili najkasnije početkom sledeće godine, kazala je krajem septembra za KoSSev predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova. Ona je tada potvrdila da su 32 osobe dobile status žrtvi, ali i da sudija za prethodni postupak razmatra prijave za još 50 prijavljenih.

Precizirala je da se broj stranica dokaza u ovom postupku približava milionu, kao i da tužilac razmatra više od 318 svedoka.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti. Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime