Tajni američki plan protiv Kine? Sever Australije postaje ključno vojno središte, stižu bombarderi

0
111

Američka vojska kreirala je plan po kom će poslati strateške bombardere B-52 sa nuklearnom sposobnošću u Australiju.

By Airman 1st Class Victor J. Caputo – US Air Force, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68131933

Ti avioni bi trebalo da budu raspoređeni u okviru dugoročnih rotacionih misija, s jednim ciljem – da se severna teritorija Australije pretvori u ključno vojno središte u sukobu Vašingtona i Pekinga, objavile su američka nacionalna televizijska kuća ABC njuz i Rojters.

Prema saznanjima te dve medijske kuće, plan Pentagona je da izgradi „objekte za operacije eskadrile“, u koje bi bili uključeni i centar za održavanje i dovoljno parking prostora za šest B-52 u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Tindal Kraljevskog australijskog vazduhoplovstva.

To proširenje vazdušne baze moglo bi da   i očekuje se da će biti završeno krajem 2026.

U dokumentima u koje su ABC njuz i Rojters imali uvid, navodi se da su novi objekti potrebni kako bi se podržale strateške operacije.

Iako za sada nema zvanične potvrde za ove namere Pentagona, izvor koji je odbio da bude identifikovan rekao je Rojtersu u ponedeljak da je plan za uspostavljanje namenskih objekata za bombardere zaista u toku.

Takođe, povećanje i „nadogradnja“ američkog vojnog prisustva u Australiji nije ograničeno samo na bazu Tindal. Kako navodi Raša tudej, SAD trenutno grade masivno skladište mlaznog goriva vrednog 270 miliona dolara na periferiji Darvina, oko 200 milja od vazdušne baze Tindal.

U isto vreme, zajednička špijunska baza SAD i Australije Pajn Gep u blizini Alis Springsa navodno prolazi kroz „veliku nadogradnju“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan danas je na redovnom brifingu rekao da saradnja između zemalja u oblasti odbrane i bezbednosti ne bi trebalo da bude usmerena na treće strane.

„Relevantne prakse američke strane povećale su tenzije u regionu, ozbiljno narušile regionalni mir i stabilnost i mogle bi da izazovu trku u naoružanju u regionu“, rekao je Džao.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime