Taksa za RTS i RTV 500 dinara, plus zarada od reklama

3
1185

ppf5Gi4Upravni odbori Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine odlučili su da taksa za javne servise od 1. januara 2016. godine bude 500 dinara.

Dakle, od početka sledeće godina plaćaćemo 500 dinara za RTS i RTV. Prema Zakonu o javnim servisima, obveznik plaćanja takse je svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru.

Prema procenama iz 2013. godine, u Srbiji ima oko 3,2 miliona merila električne energije.

Ako pomnožimo 3,2 miliona sa 500 dinara dobijamo iznos od 1,6 milijardi dinara mesečno, odnosno, 19.200.000.000 (devetnaest milijardi dve stotine miliona) dinara na godišnjem nivou.

Dakle, RTS i RTV imaće godišnje na raspolaganju 19,2 milijardi dinara, odnosno, nešto manje od 160 miliona evra.

Prema Uredbi o privremenom finansiranju javnih servisa Vlade Srbije iz 2014. godine, koja je doneta zbog ukidanja pretplate, iz budžeta je izdvojeno 7,5 milijardi dinara – 5.812.500.000 dinaraza RTS, a za RTV 1.687.500.000 dinara.

Uporedite te cifre sa cifrom koju će RTS i RTV dobijati kada se krene sa naplatom takse od 500 dinara po strujomeru.

Pored 19,2 milijarde dinara, RTS i RTV će još zarađivati od reklama!

Inače, taksa za RTS i RTV je mogla biti manja od 500 dinara, ali su halavi čelnici te dve medijske kuće odlučili da uvedu najvišu moguću taksu. Bio bi red da se RTS i RTV u tom slučaju odreknu zarade od reklama jer se na taj način šuplji javni servisi stavljaju i izuzetno povoljniji položaj od komercijalnih televizija koje zarađuju samo od reklama.

Ne bi bio nikakav problem sa taksom od 500 dinara da je socijalno ekonomski položaj stanovništva povoljniji i da je konkurencija na televizijskom tržištu izjednačena.

Da Vas podsetimo:  Izveštaj REM: Vanparlamentarnim strankama više vremena na svim televizijama

Ovako će javni servisi zarađivati mnogo više novca od komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom, što nikako ne može povoljno da utiče na privatni sektor.

teleprompter.rs

3 KOMENTARA

  1. Zasto bih ja placao neki idiotski program koji me ne zanima? Placam kablovsku ili IPTV i sta sad ima drzava da mi uzima iz dzepa ako ne zelim da ih gledam. Jednostavno ne gledam RTS i kraj. Ovo je silovanje naroda. Neka zarade sami, kao sto to rade sve druge TV.

  2. Kako neko moze da mi naplacuje ono sto negledam,rts ima tako los program nit je moralan nit naucan niti patriotski.A objavite primanja od najnizeg sefovskog pa do vrha videce narod na abnormalna primanja.Normalno je ko gleda rts neka placa.Nek kodiraju program pa ko hoce da gleda nek kupi karticu i neka gleda.Ja negledam ni pink ni hepi ni rts sto bih placao….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime