Tasovac: Vlasnici, urednici i novinari odgovorni za medije

1
1364

tasovacMinistarstvo kulture i informisanja je stvorilo zakonske i podzakonske preduslove kako bi se sredila medijska scena u Srbiji, a odgovornost za medijsku sliku Srbije snose vlasnici, urednici i sami novinari, izjavio je danas u Čačku resorni ministar Ivan Tasovac

On je podsetio da su završeni konkursi za sufinansiranje projekta od javnog značaja, a većinski članovi komisija su bili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.

“Oni su preuzeli odgovornost za kvalitet onoga što će biti finansirano, a isti princip biće primenjen prilikom raspisivanja konkursa koji se tiču kulture”, rekao je Tasovac.

On je, takođe, podsetio da je 1. jul rok kada država treba da se povuče iz vlasničke strukture medija, ali smatra da odgovornost za medijsku sliku Srbije snose vlasnici, glavni i odgovorni urednici, urednici, pa i sami novinari.

On je najavio da će Britanski savet u Srbiji organizovati konferenciju gde će doći eksperti iz Evrope koji se bave promocijom institucija kulture.

Tasovac smatra da će to biti prilika za direktan razgovor između urednika i direktora ustanova kulture koji mogu staviti primedbe jedni drugima. “To će biti prilika da vidimo kako možemo sve da učinimo vidljivijim i kvalitetnijim”, naveo je Tasovac.

On je dodao da nikada neće biti zadovoljan zastupljenošću kulture u medijima, jer postoji ogroman prostor da ona bude transparentnija. “Ono što me čini optimističnim je način praćenja kulturnih sadržaja, počev od rekonstrukcije Narodnog muzeja, Galeriji Matice srpske pa do ovog današnjeg događaja”, zaključio je on.
Ministar otkrio skulpturu “Zvezda ili anđeo”

Ministar kulture i medija danas je u čačanskoj Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” otkrio skulpturu “Zvezda ili anđeo” autora Mrđana Bajića povodom obeležavanja dana te galerije.

Stvaranje svakog umetničkog dela je zapravo čudo, a u našem vremenu može da se kaže da je i podvig, kazao je Tasovac tom prilikom i dodao da je ponosan što je Ministarstvo kulture i medija prošle godine raspisalo konkurs gde je 81 delo savremenih autora započelo život sa građanima.

Da Vas podsetimo:  Vučić mora da odgovara jer ono što je potpisao u Vašingtonu je protivustavno

On je podsetio da je u toku konkurs za otkup novih umetničkih dela koji će trajati do 30. juna i pozvao institucije i lokalne samouprave iz Srbije da apliciraju.

Budućnost našeg uspeha je u podjednakoj podeli odgovornosti, izjavio je Tasovac, dodajući da se to odnosi na državu, lokalne samouprave, institucije pa sve do odgovornosti pojedinca.

“Ako čovek stalno ponavlja kako neke stvari ne može učiniti, verovatno i da neće moći. S druge strane, ako neko veruje da može sigurno će steći sposobnost da to i učini, a ja verujem da zajedno možemo mnogo”, rekao je ministar citirajući Gandija.

Tasovac smatra da su ustanove kulture poput Galerije “Nadežda Petrović”, koja danas obeležava svoj dan veoma značajne.

“Pre svega, danas smo otkrili spomenik u javnom prostoru što je događaj koji predstavlja pažnju u svakoj sredini. S druge strane, razmenio sam iskustva sa direktorima ustanova kulture u Čačku gde smo razmenili iskustva šta je urađeno u proteklih godinu dana što smo dogovarali”, rekao je on.

Tasovac kaže da je neophodno podeliti ne samo odgovornost već i viziju i ujedno najavio pripremu projekta “Gradovi u fokusu” koji će biti promovisan do kraja ove godine.

“On će podrazumevati da lokalne samouprave zajednički sa institucijama kulture koje nastavljaju da apliciraju za pojedinačne konkurse kod Ministarstva kulture mogu da konkurišu kao grad i na taj način postanu vidljivi”, rekao je Tasovac.

Ministar je istakao da bez entuzijazma direktora kultura ustanove ne bi bilo ovakvih kulturnih dešavanja.

Autor skulpture “Zvezda ili anđeo” Mrđan Bajić je rekao da je ovo delo stvarao sa velikom strašću, ali je mnogo njih srušeno i upropašćeno.

“Samo ime rada obećava nesporazum. Da li sam napravio palog heroja pritisnutog rekonstruisanom zvezdom petokrakom ili citat srednjevekovne predstave anđela ozarenog nebeskom svetlošću ili ni jedno ni drugo. Možda samo baštensku dekoraciju od skupocenih metala”, rekao je Bajić.

Da Vas podsetimo:  Godišnji izveštaj ombudsmana: Povećan broj napada na novinare u 2020.

Tanjug

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime